PCRM „faţă în faţă cu reacţiunea”

AIE s-a răzbunat. În mai puțin de un an, democrații au reușit să sancționeze, judece și execute comuniștii. După două mandate de iad și aproape 3 ani de purgatoriu, AIE a intrat în rai. Din păcate în paradis nu se găsește loc și pentru PCRM.

Căderea „imperiului” comunist în Moldova a început în iarna lui 2012, atunci când PCRM-iștii pentru primele dăți boicotau ședințele în plen ale Parlamentului. Motivând că nu sunt luați în seamă de Alianța de guvernare, deputaţii PCRM au părăsit sala. „De fiecare dată când propunem proiecte sociale importante, acestea sunt respinse de Alianţa de guvernare. Din acest motiv, noi părăsim această şedinţă, în semn de protest şi vă atragem atenţia că nu aveţi cvorumul necesar”, a spus atunci deputatul PCRM, Maria Postoico.

Desigur democrații nu au ratat șansa și la 1 martie, comuniștii au primit o palmă de la AIE. Parlamentul a adoptat o decizie, potrivit căreia deputații care vor lipsi nemotivat de la ședințele Legislativului vor fi sancționați lunar prin rețineri de salarii. Preşedintele Parlamentului a spus ca la școală „Trei absenţe se soldează cu minus 75% din salariu.

În doar două luni, au fost economisiţi 530 mii de lei. Reprezentanţii opoziţiei şi-au manifestat nemulţumirea şi au contestat prevederile legii la Curtea Constituţională. Și cum un necaz nu vine niciodată singur, pe 16 martie 2012 Nicolae Timofti a fost ales cel de-al patrulea președinte al Moldovei. Alegerile au fost validate de CC, spre marea dezamăgire a comuniștilor.

După cinci luni de absenţă de la şedintele Legislativului, deputaţii comunişti au fost întâmpinaţi cu aplauze de către colegii din Parlament. Cu această ocazie, Vladimir Voronin a rostit și un discurs, care a început cu o replică adresată unui fost coleg: ”Mişin, am venit să te salvăm”. Pe coridoarele prlamentului se zvonea că fracţiunea PCRM a renunţat la boicot pentru a nu mai pierde din salariile membrilor.

Peste 3 luni, decizia Parlamentului de a-i lipsi de salariu pe deputaţii comunişti a devenit constituţională. Aprecierea a fost făcută pe 12 iulie 2012 de CC. Curtea a recunoscut dreptul Parlamentului de a stabili mărimea salariului deputaţilor penalizați. Hotărârea este definitivă şi a intrat în vigoare la data adoptării. În aceeași zi, comuniștii au fost condamnați. Proiectul de lege propus de PL, care  prevede condamnarea crimelor regimului comunist din RSSM, interzicerea utilizării în scopuri politice a secerei şi a ciocanului şi  interzicerea promovării ideologiilor totalitare, a fost adoptat cu 53 de voturi.

În semn de protest, fracţiunea PCRM iarăși a părăsit sala de şedinţă a Legislativului. Sentința a sunat astfel „Dacă Partidul Comuniştilor nu-şi va schimba până în luna octombrie (2012) simbolurile, ar putea fi exclus din registrul partidelor”. Declaraţia aparţine liderului PL, Mihai Ghimpu.

PCRM este hotărât să conteste legea la Curtea Constituţională. În mod indubitabil, AIE se pricepe mai bine la intimidarea opoziției decât PCRM. Comuniștii au reușit să dea bătaie de cap democraților timp de 8 ani, dar alianței i-a fost suficient aproximativ jumătate de an ca să pună Partidul Comunist între ciocan și seceră.


Sursa
2012-07-13 15:15:10Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

06:01:46LACONIC —» Leo Butnaru
08:10:38Este Allah cel mai mare? —» Moldova Creștină
17:24:33Greva foamei cu taxiuri galbene în piața Constituției —» Curaj.TV | Media alternativă
16:21:13Radacini Metier – Best of Show Moldova Sparkling Wine —» Fine Wine
14:05:302024 Geneva Motor Show-uleţ —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:03:28Armata se comportă în trafic ca poliția, arogant —» Curaj.TV | Media alternativă
08:53:20Poliția, exemplu prost pentru alți șoferi —» Curaj.TV | Media alternativă
20:55:03How We Built a New Home for WordPress.com Developers Using the Twenty Twenty-Four Theme —» Misterioz
15:29:40Despre guvernarea PAS, deja la timpul trecut. „Sistemul se opune” abia începe —» Nicolae Federiuc
14:50:50ABC-ul reciclării —» BiblioCity
11:41:07NADIR (trad. al español*) —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:04:22IMN FURNICARULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:15:14Moldova, record de medalii la Mundus Vini —» Fine Wine
06:38:28CORIFEI AI POEZIEI FRANCEZE —» Leo Butnaru
20:50:02Băi de urzici (I) —» Argentina Gribincea's Blog
19:01:16Atacată de o haită de cîini apoi agresată la primăria Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
15:55:15MĂRIEI SALE POEZIA —» Leo Butnaru
12:02:58Promovarea valorilor europene —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
07:00:26CONFLUENȚE PESTE MILENII —» Leo Butnaru
06:50:37Vasile Romanciuc, poetul cu aripi de carte —» BiblioCity
06:14:46DIALOG ȘI VERSURI DIN „HYPERION” —» Leo Butnaru
20:38:41More Control Over the Content You Share —» Soţii Bragaru
20:21:06Polițistă la volan, fără centură, cu telefon —» Curaj.TV | Media alternativă
12:39:45My Condolences, You’re Now Running a Billion-Dollar Business —» Soţii Bragaru
19:59:40Dragobete Party de Ziua Îndrăgostiților la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă