Este biblică alegerea păstorilor și a diaconilor prin votul bisericii?

Întrebare:

Care este părererea dumneavoastră în ce privește alegerea pastorilor și a diaconilor prin vot de către membrii bisericii respective? Este corect din punct de vedere biblic? 

Apostolii au fost aleși și chemați în slujba aceasta de însuși Domnul Isus Hristos. Prima dată când biserica a luat parte la alegerea slujitorilor ei a fost în cazul alegerii diaconilor bisericii din Ierusalim. Evenimentul este relatat în detalii în cartea Faptele Apostolilor și îl voi cita în continuare:

În zilele acelea, când s-a înmulţit numărul ucenicilor, evreii care vorbeau greceşte cârteau împotriva evreilor, pentru că văduvele lor erau trecute cu vederea la împărţirea ajutoarelor de toate zilele. Cei doisprezece au adunat mulţimea ucenicilor şi au zis: „Nu este potrivit pentru noi să lăsăm Cuvântul lui Dumnezeu ca să slujim la mese. De aceea, fraţilor, alegeţi dintre voi şapte bărbaţi, vorbiţi de bine, plini de Duhul Sfânt şi înţelepciune, pe care îi vom pune la slujba aceasta. Iar noi vom stărui necurmat în rugăciune şi în propovăduirea Cuvântului.” Vorbirea aceasta a plăcut întregii adunări. Au ales pe Ştefan, bărbat plin de credinţă şi de Duhul Sfânt, pe Filip, pe Prohor, pe Nicanor, pe Timon, pe Parmena şi pe Nicolae, un prozelit din Antiohia. I-au adus înaintea apostolilor, care, după ce s-au rugat, şi-au pus mâinile peste ei. (Faptele apostolilor 6:1-6)

Creșterea Bisericii a creat nevoia de a ordina noi slujitori și pentru că aceștia trebuiau să slujească întregii adunări, apostolii au implicat adunarea întreagă, oferindu-le posibilitatea să-și aleagă slujitorii. Apostolii au luat inițiativa ordinării noilor slujitori, au stabilit și au prezentat adunării criteriile pe care trebuie să le întrunească aceștia. Apoi, toată adunarea au ales oamenii potrivit cu aceste criterii și i-au adus înaintea apostolilor, care, după ce s-au rugat, au aprobat alegerea lor și dovada este faptul că și-au pus mâinile peste ei, adică i-au hirotonisit.

Prin prisma adevărurilor acestui text trebuie să înțelegem și celelalte texte din Scripturi, care vorbesc despre alegerea slujitorilor. În Epistola către Tit Apostolul Pavel a spus:

Te-am lăsat în Creta ca să pui în rânduială ce mai rămâne de rânduit şi să aşezi prezbiteri în fiecare cetate, după cum ţi-am poruncit: (Tit 1:5)

Faptul că Tit avea să așeze prezbiteri în fiecare cetate nu însemna că avea să excludă participarea întregii adunări în acest proces. Nicidecum. Tit, la porunca lui Pavel, avea datoria să inițieze procesul de alegere a slujitorilor, să stabilească criteriile și să urmărească ca adunarea să aleagă potrivit cu aceste criterii și să aleagă doar oamenii care le întrunesc și care au fost aleși de biserică să-i hirotonisească.

S-ar putea întâmpla ca adunarea să aleagă oameni care nu întrunesc criteriile. Când vorbește despre pericolul vremurilor de pe urmă apostolul Pavel a scris:

Te rog fierbinte, înaintea lui Dumnezeu şi înaintea lui Hristos Isus, care are să judece viii şi morţii, şi pentru arătarea şi Împărăţia Sa: propovăduieşte Cuvântul, stăruie asupra lui la timp şi nelatimp, mustră, ceartă, îndeamnă cu toată blândeţea şi învăţătura. Căci va veni vremea când oamenii nu vor putea să sufere învăţătura sănătoasă; ci îi vor gâdila urechile să audă lucruri plăcute şi îşi vor da învăţători după poftele lor. Îşi vor întoarce urechea de la adevăr şi se vor îndrepta spre istorisiri închipuite. Dar tu fii treaz în toate lucrurile, rabdă suferinţele, fă lucrul unui evanghelist şi împlineşte-ţi bine slujba. (2 Timotei 4:1-5)

Tocmai pentru că oamenii au tendița să aleagă pe cei ce îi fac să se simtă bine, Apostolul Pavel îi spune lui Timotei să fie treaz și să nu accepte așa ceva. În Epistola I către Timotei mai scrie Apostolul astfel:

Să nu-ţi pui mâinile peste nimeni cu grabă şi să nu te faci părtaş păcatelor altora; pe tine însuţi păzeşte-te curat. (1 Timotei 5:22)

Deci, dacă adunarea alege în calitate de slujitori oameni care nu întrunesc calitățile cerute de Dumnezeu în Sfintele Scripturi, slujitorii existenți care coordonează procesul de alegere sunt avertizați să nu hirotonisească, pentru că în felul acesta se fac părtași păcatelor celor pe care îi ordinează și pun în mare pericol biserica locală.

În procesul de alegere am văzut că inițiativa vine de la slujitori, dar întreaga adunare alege potrivit cu criteriile stabilite de Dumnezeu în Sfintele Scripturi. Apoi, slujitorii existenți au responsabilitatea să verifice dacă candidații propuși de biserică corespund criteriilor biblice și să-i hirotonisească.

Articole similare:

Sursa
2012-07-13 09:33:58Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

08:10:38Este Allah cel mai mare? —» Moldova Creștină
17:24:33Greva foamei cu taxiuri galbene în piața Constituției —» Curaj.TV | Media alternativă
16:21:13Radacini Metier – Best of Show Moldova Sparkling Wine —» Fine Wine
14:05:302024 Geneva Motor Show-uleţ —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:03:28Armata se comportă în trafic ca poliția, arogant —» Curaj.TV | Media alternativă
08:53:20Poliția, exemplu prost pentru alți șoferi —» Curaj.TV | Media alternativă
20:55:03How We Built a New Home for WordPress.com Developers Using the Twenty Twenty-Four Theme —» Misterioz
15:29:40Despre guvernarea PAS, deja la timpul trecut. „Sistemul se opune” abia începe —» Nicolae Federiuc
14:50:50ABC-ul reciclării —» BiblioCity
11:41:07NADIR (trad. al español*) —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:04:22IMN FURNICARULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:15:14Moldova, record de medalii la Mundus Vini —» Fine Wine
20:50:02Băi de urzici (I) —» Argentina Gribincea's Blog
19:01:16Atacată de o haită de cîini apoi agresată la primăria Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
12:02:58Promovarea valorilor europene —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
07:00:26CONFLUENȚE PESTE MILENII —» Leo Butnaru
06:50:37Vasile Romanciuc, poetul cu aripi de carte —» BiblioCity
06:14:46DIALOG ȘI VERSURI DIN „HYPERION” —» Leo Butnaru
20:38:41More Control Over the Content You Share —» Soţii Bragaru
20:21:06Polițistă la volan, fără centură, cu telefon —» Curaj.TV | Media alternativă
12:39:45My Condolences, You’re Now Running a Billion-Dollar Business —» Soţii Bragaru
19:59:40Dragobete Party de Ziua Îndrăgostiților la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:42:18Un nou club pentru tinere mame la Biblioteca „Ștefan cel Mare și Sfânt” —» BiblioCity
05:57:13Poem fantastic —» Argentina Gribincea's Blog
22:11:39CIREȘE AMARE... —» Andrei LANGA. Blogul personal