PRESA STRAINA:PONTA,NECONVINGATOR LA BRUXELLES,LUPTA PREA MURDAR

Citez integral din articolul:  http://www.ziare.com/victor-ponta/premier/ponta-neconvingator-la-bruxelles-lupta-prea-murdar-presa-straina-1178452  Maratonul facut de Victor Ponta la Bruxelles, in incercarea de a-i convinge pe liderii europeni ca reformele Guvernului sau nu contravin regulilor fundamentale UE, nu a ramas fara ecou in presa internationala. Totusi, seful Guvernului de la Bucuresti nu a fost prea convingator, scrie Le Monde, care subliniaza ca, in pofida promisiunilor de buna cooperare ale lui Ponta, “Bucurestiul ignora ca o prima masura de retorsiune ar putea veni pe 18 iulie”.
Ajutat de un influent birou de lobby, Ponta s-a intalnit pe rand cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, liderul socialistilor, Serghei Stanisev, presedintele permanent al Consiliului European, Herman Van Rompuy, si presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, precizeaza cotidianul francez.
“Ponta le-a tinut acelasi discurs tuturor interlocutorilor sai, pe care se pare ca i-a convins mai mult sau mai putin”, comenteaza publicatia franceza, precizand ca Ponta si-a anuntat vointa de a se plia pe cererile Bruxelles-ului si de a actiona “imediat”, daca deciziile sale, mai ales cea privind suspendarea lui Traian Basescu, “nu ar corespunde criteriilor europene”.
Dupa intrevederea cu Ponta, Barosso si-a exprimat “preocuparile serioase” fata de evenimentele recente din Romania, scrie si Le Figaro, precizand ca si Van Rompuy s-a exprimat in termeni similari, evocand necesitatea respectarii “principiilor fundamentale pe care se bazeaza Uniunea”.
In plus, masurile luate de Guvernul de la Bucuresti privind organizarea referendumului pentru demiterea lui Traian Basescu vor fi in atentia Comisiei Europene, pentru a elimina suspiciunile printr-o evaluare obiectiva, a anuntat si liderul Partidului Socialistilor Europeni (PES), Serghei Stanisev, dupa intalnirea cu Ponta, relateaza Die Presse.
Romania intrece limitele, completeaza austriecii: “Atacurile la adresa democratiei si a statului constitutional din Romania, Bulgaria si Ungaria genereaza ingrijorare si manie printre oficialii europeni. Ultimele evenimente din Romania si Bulgaria scot la iveala un model de guvernare alarmant: partidele din aceste tari duc miza politica la extrem”.
Ponta, somat de UE sa restaureze puterile CCR
Despre vizita lui Ponta la Bruxelles scrie si AFP, care precizeaza ca Uniunea Europeana l-a somat pe premierul roman sa restaureze puterile CCR.
“Victor Ponta a promis la Bruxelles ca va da curs solicitarilor, in vederea ‘disiparii ingrijorarilor’ cu privire la respectarea statului de drept in tara sa”, adauga jurnalistii.
“Voi raspunde Comisiei Europene in foarte scurt timp, poate chiar vineri, oferind raspunsuri si aratand Comisiei angajamentul clar al Guvernului fata de respectarea tuturor normelor europene”, a mentionat Ponta, conform jurnalistilor de la AFP.
“Romania este o democratie tanara. Noi nu avem traditia si cultura coabitarii, deoarece aceasta criza a fost provocata de coabitarea dintre un premier si un presedinte de culori politice diferite”, a mai spus premierul roman, citat de Reuters.
Subiectul este reluat si de BBC, care precizeaza ca duelul Ponta-Basescu a blocat luarea deciziilor in Romania.
Totodata, New York Times si CBS News precizeaza ca guvernul german l-a convocat pe ambasadorul Romaniei la Berlin, pentru a-i prezenta “preocuparea” sa fata de situatia politica din Romania.
Aderarea la Schengen, periclitata
Ce l-a iritat cel mai mult pe Ponta – scriu si cei de la Washington Post – “este legatura evidenta stabilita intre ceea ce se petrece la Bucuresti si dosarul aderarii Romaniei la Spatiul Schengen”.
“Adapostite in spatele Olandei, statul cel mai ostil aderarii Romaniei si Bulgariei, mai multe capitale sunt, intr-adevar, nemultumite de ultimele evenimente”, adauga jurnalistii.
Totodata, Focus News scrie despre rapoartele Comisiei Europene pentru Romania si Bulgaria, din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, care urmeaza sa fie publicat saptamana viitoare.
Raportul UE privind justitia din Romania, publicat pe 18 iulie
Reportul va fi fara indoiala mai negativ decat s-a prevazut Romaniei, tinand cont de evenimentele recente, insa net favorabil Bulgariei, apreciaza jurnalistii.
Romania, noua oaie neagra a Europei
“Ofensiva premierului Victor Ponta de a acapara puterea in Romania ridica ingrijorari in privinta unui regres democratic in sud-estul continentului”, scriu spaniolii de la El Pais.
Autorul materialului face un scurt rezumat al situatiei politice din Romania, punand insa accentul “Guvernul Ponta si coruptia endemica din tara”.
“Mecanismul institutional al ofensivei lui Ponta a fost ca orice posibil obstacol sa fie eliminat prin ordonante de urgenta”, mai scrie El Pais, amintind si efectele generate de criza politica din tara noastra: “slabiri succesive ale monedei nationale, leul, intr-o perioada de recesiune si cand cetatenii au fost sever afectati de reduceri salariale”.
“Nu toti considera ca aceste manevre au fost folosite de Ponta doar pentru a-l suspenda pe presedintele Basescu. Unii cred ca in spate este vorba de coruptie, inradacinata in Romania”, completeaza spaniolii, atrangand atentia ca adevarata criza in Romania a inceput in momentul in care fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la inchisoare pentru coruptie.
Dupa ce compara, din nou, masurile luate de Ponta cu cele ale omologului sau ungar, Viktor Orban, El Pais vine cu o concluzie: “Germania a criticat Bucurestiul, la fel a facut si Bruxelles-ul, unde s-au nascut temeri ca, dupa Ungaria, a aparut o noua oaie neagra in Europa”.
Ponta lupta prea murdar
Tensiunile politice din “biata Romania” sunt reluate si de The Economist, care acuza lupta murdara a lui Victor ponta.
“Faptul ca Romania a intrat in UE a insemnat ca a indeplinit si ca s-a angajat sa respecte standardele democratice si legile UE. Aceasta este teoria, insa practica e mai problematica, dupa cum s-a putut vedea din disputa dintre premierul roman Victor Ponta si presedintele Traian Basescu. Amandoi au defectele lor, insa Ponta lupta prea murdar, chiar si dupa standardele romanesti”, scriu jurnalistii straini. sursa:  www.ziare.com http://saccsivdotcom.wordpress.com/2012/06/18/5142/ http://saccsivdotcom.wordpress.com/2012/06/20/democratia-si-nerusinarea-politicienilor-plagiatori/ http://saccsivdotcom.wordpress.com/2012/05/09/viitorul-romaniei-in-varianta-usl-este-sinistru/

Sursa
2012-07-13 13:43:54Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

11:41:07NADIR (trad. al español*) —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:04:22IMN FURNICARULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:00:26CONFLUENȚE PESTE MILENII —» Leo Butnaru
06:14:46DIALOG ȘI VERSURI DIN „HYPERION” —» Leo Butnaru
20:38:41More Control Over the Content You Share —» Soţii Bragaru
12:39:45My Condolences, You’re Now Running a Billion-Dollar Business —» Soţii Bragaru
22:11:39CIREȘE AMARE... —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:52:32Expoziție de Mark Verlan la București —» Curaj.TV | Media alternativă
20:07:59Protest la aniversarea începutului invaziei ruse în Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
20:01:16Despre Macarena feministă și impactul ei —» Curaj.TV | Media alternativă
19:26:39POEȚI STRĂINI TRADUȘI DIN LIMBA SPANIOLĂ ÎN ROMÂNĂ * —» Andrei LANGA. Blogul personal
01:04:15Poemul total versus Cartea de poezie —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:31:49CIREȘE AMARE... —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:58:42Fantastica viitorului apropiat…sau răvașe din cosmos pentru moldoveni (și ceilalți) —» blog cultural
22:42:35NOEMĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:44:19Stai si aștepți... —» Andrei LANGA. Blogul personal
18:03:42Hot Off the Press: New WordPress.com Themes for February 2024 —» costica
11:08:19Ministrul Culturii – în vizită la biblioteca din Negurenii Vechi —» BPR Ungheni's Blog
22:49:30IMN FURNICARULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:42:46Protest la ambasada rusă după omorîrea lui Navalny în închisoare —» Curaj.TV | Media alternativă
20:18:51Se spală podul Eroilor cu detergent dubios —» Curaj.TV | Media alternativă
20:15:29Vînătorul de bătrîni, investigație Recorder —» Curaj.TV | Media alternativă
19:01:19Muncitorii poluează chiar la poliția de sector —» Curaj.TV | Media alternativă
14:16:35IARNĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:09:59DIN POEZIA FRANCEZĂ A SEC. XX —» Leo Butnaru