Un an de la adresarea lui Filat; nimic nu s-a schimbat

Astăzi se face exact un an de când Filat a dat pentru ultima dată impresia că ar fi un adevărat Premier și că i-ar păsa cât ce cât de ce se întâmplă în această țară. Probabil vă amintiți bine, cu toții, celebra și mult așteptata ”Adresare către cetățenii Republicii Moldova”, de la 12 iulie 2011, în care Filat a făcut multe declarații dure, care dacă ar fi fost duse la capăt și nu ar fi rămas la stagiul de populim gol, atunci multe lucruri s-ar fi schimbat în această țară. Și s-ar fi schimbat în bine.

Printre multe altele, Filat declara atunci că activitatea sa de Premier este sabotată de către colegii de Alianță, dând de înțeles că cel ce trage sforile în acest sens este Plahotniuc.

A mai spus Premierul, atunci, că cel mai mare pericol pentru Republica Moldova este mafiotizarea, și nu comuniștii. Și că el va face tot posibilul să se scape de această mafiotizare.

Remanierile au fost și ele la ordinea zilei, Filat vorbind de minimum 5 miniștri care trebuiau să fie schimbați în cel mai scurt timp. Iar dacă remanierile nu erau acceptate, el și-ar fi dat demisia.

Remanieri ar fi trebuit să aibă loc și în instituțiile de stat, Procuratura Generală, CCCEC-ul și SIS-ul fiind menționate atunci de către liderul PLDM. Motivul: faptul că șefii acestor instituții au fost numiți pe criterii politice și se comportă precum niște membri de partid.

Renunțarea la prezidiul guvernului era un alt punct din agenda lui Filat. Pe motiv că acest prezidiu îi restrânge mult din atribuții.

Și depolitizarea instituțiilor a fost, pe atunci, menționată de liderul PLDM.

***

A trecut un an de zile, iar mai sus vedeți o scurtă retrospectivă a declarațiilor și condițiilor impuse pe atunci de către Filat, pentru ca AIE să existe mai departe iar ”reformele să continue”.

Lazăr, Șalaru 1, Șalaru 2, Filip și Roibu sunt miniștri și acum. Pentru că aceștia 5 erau remaniații la care se referea atunci liderul PLDM.

Zubco este și acum bine-mersi în funcție și-l slujește cu mult sârg pe șeful său Plahotniuc. Vă mai amintiți că Filat declara că după alegerea Președintelui se va reveni la demisia lui Zubco?

Mafiotizarea nu doar că nu s-a stopat, ci decurge cu o viteză și mai mare decât până atunci. La doar o lună de la aceste declarații, în Moldova aveau loc mai multe atacuri raider, oameni nevinovați erau condamnați la ani grei de pușcărie de către judecătorii lui Plahotniuc, iar corupția în instituții înflorea tot mai mult.  

Își încheia Filat declarația spunând că prioritățile sale sunt ”interesul cetățenilor, reformele și neadmiterea ca instituțiile statului să fie folosite în interes de partid” și că ”respingerea solicitărilor sale ar demonstra faptul că guvernul nu are sprijin politic, iar el ar urma, în consecință, să ia deciziile care se impun. 

Nu vreau eu să fac concluzii, pentru că singuri v-ați convins că tot ce a spus atunci Filat nu a fost decât populism ieftin, ”pe alocuri” chiar niște baliverne. Absolut niciuna dintre solicitările sale nu au fost respectată, iar el așa și nu a mai luat ”deciziile care se impun”.


Sursa
2012-07-12 14:13:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

06:01:46LACONIC —» Leo Butnaru
08:10:38Este Allah cel mai mare? —» Moldova Creștină
17:24:33Greva foamei cu taxiuri galbene în piața Constituției —» Curaj.TV | Media alternativă
16:21:13Radacini Metier – Best of Show Moldova Sparkling Wine —» Fine Wine
14:05:302024 Geneva Motor Show-uleţ —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:03:28Armata se comportă în trafic ca poliția, arogant —» Curaj.TV | Media alternativă
08:53:20Poliția, exemplu prost pentru alți șoferi —» Curaj.TV | Media alternativă
20:55:03How We Built a New Home for WordPress.com Developers Using the Twenty Twenty-Four Theme —» Misterioz
15:29:40Despre guvernarea PAS, deja la timpul trecut. „Sistemul se opune” abia începe —» Nicolae Federiuc
14:50:50ABC-ul reciclării —» BiblioCity
11:41:07NADIR (trad. al español*) —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:04:22IMN FURNICARULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:15:14Moldova, record de medalii la Mundus Vini —» Fine Wine
06:38:28CORIFEI AI POEZIEI FRANCEZE —» Leo Butnaru
20:50:02Băi de urzici (I) —» Argentina Gribincea's Blog
19:01:16Atacată de o haită de cîini apoi agresată la primăria Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
15:55:15MĂRIEI SALE POEZIA —» Leo Butnaru
12:02:58Promovarea valorilor europene —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
07:00:26CONFLUENȚE PESTE MILENII —» Leo Butnaru
06:50:37Vasile Romanciuc, poetul cu aripi de carte —» BiblioCity
06:14:46DIALOG ȘI VERSURI DIN „HYPERION” —» Leo Butnaru
20:38:41More Control Over the Content You Share —» Soţii Bragaru
20:21:06Polițistă la volan, fără centură, cu telefon —» Curaj.TV | Media alternativă
12:39:45My Condolences, You’re Now Running a Billion-Dollar Business —» Soţii Bragaru
19:59:40Dragobete Party de Ziua Îndrăgostiților la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă