Un an de la adresarea lui Filat; nimic nu s-a schimbat

Astăzi se face exact un an de când Filat a dat pentru ultima dată impresia că ar fi un adevărat Premier și că i-ar păsa cât ce cât de ce se întâmplă în această țară. Probabil vă amintiți bine, cu toții, celebra și mult așteptata ”Adresare către cetățenii Republicii Moldova”, de la 12 iulie 2011, în care Filat a făcut multe declarații dure, care dacă ar fi fost duse la capăt și nu ar fi rămas la stagiul de populim gol, atunci multe lucruri s-ar fi schimbat în această țară. Și s-ar fi schimbat în bine.

Printre multe altele, Filat declara atunci că activitatea sa de Premier este sabotată de către colegii de Alianță, dând de înțeles că cel ce trage sforile în acest sens este Plahotniuc.

A mai spus Premierul, atunci, că cel mai mare pericol pentru Republica Moldova este mafiotizarea, și nu comuniștii. Și că el va face tot posibilul să se scape de această mafiotizare.

Remanierile au fost și ele la ordinea zilei, Filat vorbind de minimum 5 miniștri care trebuiau să fie schimbați în cel mai scurt timp. Iar dacă remanierile nu erau acceptate, el și-ar fi dat demisia.

Remanieri ar fi trebuit să aibă loc și în instituțiile de stat, Procuratura Generală, CCCEC-ul și SIS-ul fiind menționate atunci de către liderul PLDM. Motivul: faptul că șefii acestor instituții au fost numiți pe criterii politice și se comportă precum niște membri de partid.

Renunțarea la prezidiul guvernului era un alt punct din agenda lui Filat. Pe motiv că acest prezidiu îi restrânge mult din atribuții.

Și depolitizarea instituțiilor a fost, pe atunci, menționată de liderul PLDM.

***

A trecut un an de zile, iar mai sus vedeți o scurtă retrospectivă a declarațiilor și condițiilor impuse pe atunci de către Filat, pentru ca AIE să existe mai departe iar ”reformele să continue”.

Lazăr, Șalaru 1, Șalaru 2, Filip și Roibu sunt miniștri și acum. Pentru că aceștia 5 erau remaniații la care se referea atunci liderul PLDM.

Zubco este și acum bine-mersi în funcție și-l slujește cu mult sârg pe șeful său Plahotniuc. Vă mai amintiți că Filat declara că după alegerea Președintelui se va reveni la demisia lui Zubco?

Mafiotizarea nu doar că nu s-a stopat, ci decurge cu o viteză și mai mare decât până atunci. La doar o lună de la aceste declarații, în Moldova aveau loc mai multe atacuri raider, oameni nevinovați erau condamnați la ani grei de pușcărie de către judecătorii lui Plahotniuc, iar corupția în instituții înflorea tot mai mult.  

Își încheia Filat declarația spunând că prioritățile sale sunt ”interesul cetățenilor, reformele și neadmiterea ca instituțiile statului să fie folosite în interes de partid” și că ”respingerea solicitărilor sale ar demonstra faptul că guvernul nu are sprijin politic, iar el ar urma, în consecință, să ia deciziile care se impun. 

Nu vreau eu să fac concluzii, pentru că singuri v-ați convins că tot ce a spus atunci Filat nu a fost decât populism ieftin, ”pe alocuri” chiar niște baliverne. Absolut niciuna dintre solicitările sale nu au fost respectată, iar el așa și nu a mai luat ”deciziile care se impun”.


Sursa
2012-07-12 14:13:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:54:38Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
14:54:13La Tabără, la Bibliotecă vin copii talentați —» BiblioCity
14:53:49În vacanța mare? De unul singur? Oare cum ar fi? —» BiblioCity
14:53:27Orice întâlnire a copiilor cu scriitorii devine un eveniment memorabil —» BiblioCity
14:52:43Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
14:52:19Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:51:57CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
14:49:23GHICITORI PE PORTATIV. Scriitoarea Marcela Mardare și-a amintit de elevii săi de cândva —» BiblioCity
17:35:45IHTIANDRU —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:16:32105 ani de la nașterea artistului plastic Gleb Sainciuc —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:45:27EDITORIAL | Cazul „expertului” pedofil și noua mare provocare a lumii „moderne” —» Nicolae Federiuc
11:04:24DACĂ CITIȚI ÎN BULGARĂ, UN INTERVIU DIN REVISTA „FLACĂRA”, EDITATĂ DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN BULGARIA Leo Butnaru - Ognian Stamboliev —» Leo Butnaru
03:42:46PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:02:18EXTRAS DIN INTERVIU —» Leo Butnaru
03:01:20JURNALUL CA MEMORIE, 1992 —» Leo Butnaru
10:18:42Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:32:16Marea strategie scurtcircuitată —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:32:49CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
04:10:45PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI / POEME —» Leo Butnaru
19:04:43PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:11:39Mărturii din GULAG filmate la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
06:46:22Cercetașii ingenioși vara la Bibliotecă —» BiblioCity
06:25:46Amintiri despre foame și canibalism —» Curaj.TV | Media alternativă
03:30:24JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
15:07:39Trei reguli de știut când servim spumant! —» Fine Wine