Nu-s în trend, eu doar-s vegetariană

   Nu mă mîndresc doar cu decizia fermă de-a deveni vegetariană, dar şi cu perseverenţa de a-mi învinge orice devianţă. Deci, da, sunt lacto-vegetariană  ieşită din perioada de probă cu succes.
   Niciodată n-am fost o iubitoare de carne. O preferam în sarmale şi-n special la grătar, de orice tip. Şapte ani în urmă am intrat într-o similară probă, pe care am picat-o. Probabil nici motivaţia nu mi-era mare. De data aceasta mi-a fost. E destul de serioasă pentru mine. Dar nu despre ce m-a determinat spre această schimbare (mare zic eu) vreau să scriu, ci despre cum am reuşit, ce mănînc acum şi ce s-a schimbat.
   Schimbarea am făcut-o lentă. De la o zi la alta, cu o uşoară abstinenţă în ceea ce priveşte carnea. Punînd accent pe mixtura de legume crude. Pe castraveţi, varză, salată şi roşii. Roşiile-s favoritele mele. Au doar 17 calorii, un conţinut mare de apă, potasiu, complexul de vitamine B şi vitamina C. Uneori îmi pregăteam vreo salată puţin mai consistentă, dacă mă simţeam slăbită. Spre exemplu, salată grecească sau salată de orez cu ton. Dar nu trăiam doar c-o salată, asta-i clar. Puteam să consum, spre exemplu, pilaful, dar carnea din el nu. În mintea mea nu figura restricţia propriu-zisă, doar gîndul că încercam, dar ştiam că puteam mînca oricînd, dacă-mi doream. Şi mintea mi-a acceptat această perioadă de testare.
Cînd am început să renunţ la carne, am căutat să ştiu sursele de proteine (altele decît carnea), de grăsimi şi de fibre. Şi am început să le cosum.
   Acum mănînc aproape orice (cu excepţia cărnii, binenţeles), dar am grijă, în general, să nu gătesc prea gras. Am renunţat la cartofii prăjiţi şi la orice altceva prăjit. Consum cereale şi paste (eu fiind o amatoare de paste), legume şi fructe proaspete, leguminoase, nuci şi produse lactate smîntînite.  Produsele lactate, zahărul şi sarea le consum moderat. Peştele îl consum, dar rar şi foarte puţin. (Peştele, deşi este o sursă bună de proteine dietetice şi are un conţinut scăzut de grăsimi saturate şi de acizi graşi esenţiali omega 3, cu efecte miraculoase asupra inimii, nu-i o alternativă sănătoasă atunci cînd renunţi la consumul de carne. Pentru cantităţi similare de omega-3 se recomandă măcinarea seminţelor de in în proporţii egale cu nuci şi, adăugînd un pic de apă sau lapte de soia, obţinem o pastă ce se poate consuma cu pîine sau cartofi.) Îl prefer la grătar, dar şi-n combinaţii de genul: sushi, spaghetti, salată. Să ştiţi, peştele  prezintă unele avantaje în comparaţie cu celelalte produse animale, dar nu-i mai bun. Eu sper să renunţ cu timpul şi la peşte.
Am o abstinenţă totală faţă de alcool. Se ştie, alcoolul deshidratează. Cantitatea de cafea mi-am diminuat-o simţitor - cam o cafea-n două zile.
Reuşita unui regim vegetarian, din punctul meu de vedere, constă-n echilibrarea dintre numărul caloric şi modul în care-ţi desfăşori activităţile. Dacă eşti mai activă fizic sau mai sedentară va conta atunci cînd îţi vei planifica meniul. N-o să vă scriu acum ceea ce puteţi găsi şi pe net, concluzionez doar că-s cinci grupe de alimente, fiecare grup furnizînd nutrimente esenţiale care nu pot fi găsite în alte grupe. Sfatul meu este, prin urmare, să nu neglijaţi consumul echilibrat de alimente din toate cinci grupe.
   Cînd am început perioada de probă, n-am simţit mari schimbări, însă cu cît avansam simţeam din ce în ce mai multă oboseală şi parcă intram în pană de energie. Nu mai reuşeam să trec de ora 23:00 (eu care mă culcam la 03:00 şi mă trezeam la 06:00), iar dimineaţa mă trezeam mai greu. Simţindu-mă mai tot timpul obosită.
Acum mă simt energică. Simt că-i ofer organismului meu suficiente calorii, încît eu să mă simt energică.
   Mi-ar fi imposibil fără salata mea grecească, fără spaghetele mele cu parmezan şi, evident, fără portocale. În rest, m-aş lipsi şi de multe altele, că mă simt în deplină stare.
   Din momentul în care-ţi stabileşti şi simţi că poţi face faţă unui regim vegetarian, lucrurile se simplifică. Ai voinţă, iar starea îţi susţine această voinţă. Organismul se obişnuieşte, iar tu eşti mult mai categorică voluntar în alegerea alimentelor şi faci faţă cu uşurinţă tentaţiilor de orice tip. Primesc şi replici de tot genul, de la cei care-s intimidaţi, probabil, de modul meu de alimentaţie, dar mizez pe lipsa lor de informare şi nu reacţionez. Ceea ce mulţi nu ştiu, e faptul că alimentele de origine animală nu sînt considerate esenţiale într-un regim sănătos. Studiul asupra sănătăţii relevă avantajul evident în alegerea unui regim fără carne, bazat pe o alimentaţie de origine vegetală, în raport cu un regim în principal carnivor. Eu am înţeles asta şi organismul meu la fel.
   Nu-s în trend, eu doar-s vegetariană!


Sursa
2012-07-11 20:40:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

06:01:46LACONIC —» Leo Butnaru
08:10:38Este Allah cel mai mare? —» Moldova Creștină
17:24:33Greva foamei cu taxiuri galbene în piața Constituției —» Curaj.TV | Media alternativă
16:21:13Radacini Metier – Best of Show Moldova Sparkling Wine —» Fine Wine
14:05:302024 Geneva Motor Show-uleţ —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:03:28Armata se comportă în trafic ca poliția, arogant —» Curaj.TV | Media alternativă
08:53:20Poliția, exemplu prost pentru alți șoferi —» Curaj.TV | Media alternativă
20:55:03How We Built a New Home for WordPress.com Developers Using the Twenty Twenty-Four Theme —» Misterioz
15:29:40Despre guvernarea PAS, deja la timpul trecut. „Sistemul se opune” abia începe —» Nicolae Federiuc
14:50:50ABC-ul reciclării —» BiblioCity
11:41:07NADIR (trad. al español*) —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:04:22IMN FURNICARULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:15:14Moldova, record de medalii la Mundus Vini —» Fine Wine
06:38:28CORIFEI AI POEZIEI FRANCEZE —» Leo Butnaru
20:50:02Băi de urzici (I) —» Argentina Gribincea's Blog
19:01:16Atacată de o haită de cîini apoi agresată la primăria Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
15:55:15MĂRIEI SALE POEZIA —» Leo Butnaru
12:02:58Promovarea valorilor europene —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
07:00:26CONFLUENȚE PESTE MILENII —» Leo Butnaru
06:50:37Vasile Romanciuc, poetul cu aripi de carte —» BiblioCity
06:14:46DIALOG ȘI VERSURI DIN „HYPERION” —» Leo Butnaru
20:38:41More Control Over the Content You Share —» Soţii Bragaru
20:21:06Polițistă la volan, fără centură, cu telefon —» Curaj.TV | Media alternativă
12:39:45My Condolences, You’re Now Running a Billion-Dollar Business —» Soţii Bragaru
19:59:40Dragobete Party de Ziua Îndrăgostiților la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă