Nu-s în trend, eu doar-s vegetariană

   Nu mă mîndresc doar cu decizia fermă de-a deveni vegetariană, dar şi cu perseverenţa de a-mi învinge orice devianţă. Deci, da, sunt lacto-vegetariană  ieşită din perioada de probă cu succes.
   Niciodată n-am fost o iubitoare de carne. O preferam în sarmale şi-n special la grătar, de orice tip. Şapte ani în urmă am intrat într-o similară probă, pe care am picat-o. Probabil nici motivaţia nu mi-era mare. De data aceasta mi-a fost. E destul de serioasă pentru mine. Dar nu despre ce m-a determinat spre această schimbare (mare zic eu) vreau să scriu, ci despre cum am reuşit, ce mănînc acum şi ce s-a schimbat.
   Schimbarea am făcut-o lentă. De la o zi la alta, cu o uşoară abstinenţă în ceea ce priveşte carnea. Punînd accent pe mixtura de legume crude. Pe castraveţi, varză, salată şi roşii. Roşiile-s favoritele mele. Au doar 17 calorii, un conţinut mare de apă, potasiu, complexul de vitamine B şi vitamina C. Uneori îmi pregăteam vreo salată puţin mai consistentă, dacă mă simţeam slăbită. Spre exemplu, salată grecească sau salată de orez cu ton. Dar nu trăiam doar c-o salată, asta-i clar. Puteam să consum, spre exemplu, pilaful, dar carnea din el nu. În mintea mea nu figura restricţia propriu-zisă, doar gîndul că încercam, dar ştiam că puteam mînca oricînd, dacă-mi doream. Şi mintea mi-a acceptat această perioadă de testare.
Cînd am început să renunţ la carne, am căutat să ştiu sursele de proteine (altele decît carnea), de grăsimi şi de fibre. Şi am început să le cosum.
   Acum mănînc aproape orice (cu excepţia cărnii, binenţeles), dar am grijă, în general, să nu gătesc prea gras. Am renunţat la cartofii prăjiţi şi la orice altceva prăjit. Consum cereale şi paste (eu fiind o amatoare de paste), legume şi fructe proaspete, leguminoase, nuci şi produse lactate smîntînite.  Produsele lactate, zahărul şi sarea le consum moderat. Peştele îl consum, dar rar şi foarte puţin. (Peştele, deşi este o sursă bună de proteine dietetice şi are un conţinut scăzut de grăsimi saturate şi de acizi graşi esenţiali omega 3, cu efecte miraculoase asupra inimii, nu-i o alternativă sănătoasă atunci cînd renunţi la consumul de carne. Pentru cantităţi similare de omega-3 se recomandă măcinarea seminţelor de in în proporţii egale cu nuci şi, adăugînd un pic de apă sau lapte de soia, obţinem o pastă ce se poate consuma cu pîine sau cartofi.) Îl prefer la grătar, dar şi-n combinaţii de genul: sushi, spaghetti, salată. Să ştiţi, peştele  prezintă unele avantaje în comparaţie cu celelalte produse animale, dar nu-i mai bun. Eu sper să renunţ cu timpul şi la peşte.
Am o abstinenţă totală faţă de alcool. Se ştie, alcoolul deshidratează. Cantitatea de cafea mi-am diminuat-o simţitor - cam o cafea-n două zile.
Reuşita unui regim vegetarian, din punctul meu de vedere, constă-n echilibrarea dintre numărul caloric şi modul în care-ţi desfăşori activităţile. Dacă eşti mai activă fizic sau mai sedentară va conta atunci cînd îţi vei planifica meniul. N-o să vă scriu acum ceea ce puteţi găsi şi pe net, concluzionez doar că-s cinci grupe de alimente, fiecare grup furnizînd nutrimente esenţiale care nu pot fi găsite în alte grupe. Sfatul meu este, prin urmare, să nu neglijaţi consumul echilibrat de alimente din toate cinci grupe.
   Cînd am început perioada de probă, n-am simţit mari schimbări, însă cu cît avansam simţeam din ce în ce mai multă oboseală şi parcă intram în pană de energie. Nu mai reuşeam să trec de ora 23:00 (eu care mă culcam la 03:00 şi mă trezeam la 06:00), iar dimineaţa mă trezeam mai greu. Simţindu-mă mai tot timpul obosită.
Acum mă simt energică. Simt că-i ofer organismului meu suficiente calorii, încît eu să mă simt energică.
   Mi-ar fi imposibil fără salata mea grecească, fără spaghetele mele cu parmezan şi, evident, fără portocale. În rest, m-aş lipsi şi de multe altele, că mă simt în deplină stare.
   Din momentul în care-ţi stabileşti şi simţi că poţi face faţă unui regim vegetarian, lucrurile se simplifică. Ai voinţă, iar starea îţi susţine această voinţă. Organismul se obişnuieşte, iar tu eşti mult mai categorică voluntar în alegerea alimentelor şi faci faţă cu uşurinţă tentaţiilor de orice tip. Primesc şi replici de tot genul, de la cei care-s intimidaţi, probabil, de modul meu de alimentaţie, dar mizez pe lipsa lor de informare şi nu reacţionez. Ceea ce mulţi nu ştiu, e faptul că alimentele de origine animală nu sînt considerate esenţiale într-un regim sănătos. Studiul asupra sănătăţii relevă avantajul evident în alegerea unui regim fără carne, bazat pe o alimentaţie de origine vegetală, în raport cu un regim în principal carnivor. Eu am înţeles asta şi organismul meu la fel.
   Nu-s în trend, eu doar-s vegetariană!


Sursa
2012-07-11 20:40:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:54:38Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
14:54:13La Tabără, la Bibliotecă vin copii talentați —» BiblioCity
14:53:49În vacanța mare? De unul singur? Oare cum ar fi? —» BiblioCity
14:53:27Orice întâlnire a copiilor cu scriitorii devine un eveniment memorabil —» BiblioCity
14:52:43Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
14:52:19Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:51:57CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
14:49:23GHICITORI PE PORTATIV. Scriitoarea Marcela Mardare și-a amintit de elevii săi de cândva —» BiblioCity
17:35:45IHTIANDRU —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:16:32105 ani de la nașterea artistului plastic Gleb Sainciuc —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:45:27EDITORIAL | Cazul „expertului” pedofil și noua mare provocare a lumii „moderne” —» Nicolae Federiuc
11:04:24DACĂ CITIȚI ÎN BULGARĂ, UN INTERVIU DIN REVISTA „FLACĂRA”, EDITATĂ DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN BULGARIA Leo Butnaru - Ognian Stamboliev —» Leo Butnaru
03:42:46PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:02:18EXTRAS DIN INTERVIU —» Leo Butnaru
03:01:20JURNALUL CA MEMORIE, 1992 —» Leo Butnaru
10:18:42Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:32:16Marea strategie scurtcircuitată —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:32:49CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
04:10:45PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI / POEME —» Leo Butnaru
19:04:43PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:11:39Mărturii din GULAG filmate la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
06:46:22Cercetașii ingenioși vara la Bibliotecă —» BiblioCity
06:25:46Amintiri despre foame și canibalism —» Curaj.TV | Media alternativă
03:30:24JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
15:07:39Trei reguli de știut când servim spumant! —» Fine Wine