Nu-s în trend, eu doar-s vegetariană

   Nu mă mîndresc doar cu decizia fermă de-a deveni vegetariană, dar şi cu perseverenţa de a-mi învinge orice devianţă. Deci, da, sunt lacto-vegetariană  ieşită din perioada de probă cu succes.
   Niciodată n-am fost o iubitoare de carne. O preferam în sarmale şi-n special la grătar, de orice tip. Şapte ani în urmă am intrat într-o similară probă, pe care am picat-o. Probabil nici motivaţia nu mi-era mare. De data aceasta mi-a fost. E destul de serioasă pentru mine. Dar nu despre ce m-a determinat spre această schimbare (mare zic eu) vreau să scriu, ci despre cum am reuşit, ce mănînc acum şi ce s-a schimbat.
   Schimbarea am făcut-o lentă. De la o zi la alta, cu o uşoară abstinenţă în ceea ce priveşte carnea. Punînd accent pe mixtura de legume crude. Pe castraveţi, varză, salată şi roşii. Roşiile-s favoritele mele. Au doar 17 calorii, un conţinut mare de apă, potasiu, complexul de vitamine B şi vitamina C. Uneori îmi pregăteam vreo salată puţin mai consistentă, dacă mă simţeam slăbită. Spre exemplu, salată grecească sau salată de orez cu ton. Dar nu trăiam doar c-o salată, asta-i clar. Puteam să consum, spre exemplu, pilaful, dar carnea din el nu. În mintea mea nu figura restricţia propriu-zisă, doar gîndul că încercam, dar ştiam că puteam mînca oricînd, dacă-mi doream. Şi mintea mi-a acceptat această perioadă de testare.
Cînd am început să renunţ la carne, am căutat să ştiu sursele de proteine (altele decît carnea), de grăsimi şi de fibre. Şi am început să le cosum.
   Acum mănînc aproape orice (cu excepţia cărnii, binenţeles), dar am grijă, în general, să nu gătesc prea gras. Am renunţat la cartofii prăjiţi şi la orice altceva prăjit. Consum cereale şi paste (eu fiind o amatoare de paste), legume şi fructe proaspete, leguminoase, nuci şi produse lactate smîntînite.  Produsele lactate, zahărul şi sarea le consum moderat. Peştele îl consum, dar rar şi foarte puţin. (Peştele, deşi este o sursă bună de proteine dietetice şi are un conţinut scăzut de grăsimi saturate şi de acizi graşi esenţiali omega 3, cu efecte miraculoase asupra inimii, nu-i o alternativă sănătoasă atunci cînd renunţi la consumul de carne. Pentru cantităţi similare de omega-3 se recomandă măcinarea seminţelor de in în proporţii egale cu nuci şi, adăugînd un pic de apă sau lapte de soia, obţinem o pastă ce se poate consuma cu pîine sau cartofi.) Îl prefer la grătar, dar şi-n combinaţii de genul: sushi, spaghetti, salată. Să ştiţi, peştele  prezintă unele avantaje în comparaţie cu celelalte produse animale, dar nu-i mai bun. Eu sper să renunţ cu timpul şi la peşte.
Am o abstinenţă totală faţă de alcool. Se ştie, alcoolul deshidratează. Cantitatea de cafea mi-am diminuat-o simţitor - cam o cafea-n două zile.
Reuşita unui regim vegetarian, din punctul meu de vedere, constă-n echilibrarea dintre numărul caloric şi modul în care-ţi desfăşori activităţile. Dacă eşti mai activă fizic sau mai sedentară va conta atunci cînd îţi vei planifica meniul. N-o să vă scriu acum ceea ce puteţi găsi şi pe net, concluzionez doar că-s cinci grupe de alimente, fiecare grup furnizînd nutrimente esenţiale care nu pot fi găsite în alte grupe. Sfatul meu este, prin urmare, să nu neglijaţi consumul echilibrat de alimente din toate cinci grupe.
   Cînd am început perioada de probă, n-am simţit mari schimbări, însă cu cît avansam simţeam din ce în ce mai multă oboseală şi parcă intram în pană de energie. Nu mai reuşeam să trec de ora 23:00 (eu care mă culcam la 03:00 şi mă trezeam la 06:00), iar dimineaţa mă trezeam mai greu. Simţindu-mă mai tot timpul obosită.
Acum mă simt energică. Simt că-i ofer organismului meu suficiente calorii, încît eu să mă simt energică.
   Mi-ar fi imposibil fără salata mea grecească, fără spaghetele mele cu parmezan şi, evident, fără portocale. În rest, m-aş lipsi şi de multe altele, că mă simt în deplină stare.
   Din momentul în care-ţi stabileşti şi simţi că poţi face faţă unui regim vegetarian, lucrurile se simplifică. Ai voinţă, iar starea îţi susţine această voinţă. Organismul se obişnuieşte, iar tu eşti mult mai categorică voluntar în alegerea alimentelor şi faci faţă cu uşurinţă tentaţiilor de orice tip. Primesc şi replici de tot genul, de la cei care-s intimidaţi, probabil, de modul meu de alimentaţie, dar mizez pe lipsa lor de informare şi nu reacţionez. Ceea ce mulţi nu ştiu, e faptul că alimentele de origine animală nu sînt considerate esenţiale într-un regim sănătos. Studiul asupra sănătăţii relevă avantajul evident în alegerea unui regim fără carne, bazat pe o alimentaţie de origine vegetală, în raport cu un regim în principal carnivor. Eu am înţeles asta şi organismul meu la fel.
   Nu-s în trend, eu doar-s vegetariană!


Sursa
2012-07-11 20:40:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

05:56:05JURNAL 1977 —» Leo Butnaru
06:32:32O CREIONARE DESPRE... CREIOANE —» Leo Butnaru
07:36:25ÎN PALMA LUI DUMNEZEU —» Leo Butnaru
14:22:53DIN LEOLOGISME —» Leo Butnaru
13:45:08UMBRĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
10:23:51Drujbaşi în boscheți. Defrișări în serie, Parcul IOR! —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:00Sancţiuni în contextul războiului din Ucraina. Georgia are „preşedinte” —» Curaj.TV | Media alternativă
06:54:55ÎN MEMORIA MAȘINII DE SCRIS —» Leo Butnaru
05:47:41CÂNTEC —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:54:34Pastila contraceptivă și conștiința împovărată – Vasile Filat —» Moldova Creștină
12:43:18EROS —» Andrei LANGA. Blogul personal
12:41:20POEM ÎNCIFRAT —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:11:56APOCALIPSĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:08:12ÎNCEPUT/ EL PRINCIPIO —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:42:08CALENDAR —» Leo Butnaru
08:21:58Cartea cărților —» Leo Butnaru
21:32:52Dezbateri la Parlamentul Republicii Moldova —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
20:26:44Până la ce vârstă trebuie să asculți de părinți dacă te simți ca un rob? – Vasile Filat —» Moldova Creștină
07:58:45Feteasca Neagră Vintage, preferata Vernisajului —» Fine Wine
06:52:54INTERMEZZO ÎNTRE ANI 2024 / 2025 —» Leo Butnaru
07:25:40După ore de ședință lirică —» Leo Butnaru
12:57:10POEM CIFRAT —» Andrei LANGA. Blogul personal
12:32:36CÂNTEC —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:13:32A fost lansat ghidul vinurilor bune din Moldova – Fine Wine Guide 24/25 —» Fine Wine
05:30:24STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru