Filat încurcă “americanizarea” cu integrarea europeană, în goana după Georgia?

Foto: vox.publika.md

Inspirat de modelul georgian, premierul Vlad Filat vrea să transpună în viaţă cât mai multe practici folosite pe scară largă în statul caucazian condus de Mihail Saakaşvili. Una din cele mai noi tendinţe ale premierului, prefigurată după ultima vizită în Georgia, este popularizarea limbii engleze în rândul clasei politice moldoveneşti.

Deşi, este liderul unicului stat recunoscut în Europa ca “poveste de succes” a Parteneriatului Estic, Filat împrumută în grabă de la georgieni experienţa reformării structurilor de stat. Trecerea de la sistemul sovietic de funcţionare şi gândire a instituţiilor la cel occidental, în viziunea lui Filat, poate fi dinamizată prin folosirea limbii engleze de către oficialităţile moldoveneşti, inclusiv funcţionarii publici. Facilitarea contactelor cu europenii, schimbul de experienţă şi de informaţie în procesul de integrare europeană, pot fi facilitate prin cunoaşterea bună a limbii engleze. Însă nu şi pentru Republica Moldova, care are deja are acces la documentaţia europeană în limba română oferită de România, datorită calităţii sale de stat membru al UE. Prin urmare, Filat tinde să lege în mod fals “europenizarea” ţării de gradul de răspândire a limbii engleze în rândul celor responsabili de realizarea reformelor, mimând copierea cazului georgian.

Fără a intra în esenţa “miracolului georgian”, rezultat dintr-o combinaţie de factori, precum guvernare centralizată, cu nuanţe autoritariste ale lui Saakaşvili şi o asistenţă financiară imensă din partea SUA, premierul vrea să înrădăcineze artificial realităţile acestei ţări.

În comparaţie cu Republica Moldova, Georgia a mers pe calea “euro-atlantizării” şi apoi s-a orientat spre Uniunea Europeană, în special după războiul din Georgia din august 2008 şi lansarea Misiunii civele de Monitorizare a UE (EUMM). În paralel, pe lângă apropierea de NATO, Saakaşvili a promovat constant “americanizarea” vieţii şi societăţii georgiene, ancorate puternic la mentalitatea sovietică şi indirect cea rusă, ce persista până la “revoluţia trandafirilor” (2003).

În esenţă, “europenizarea” şi “americanizarea” sunt procese distincte, iar Filat care ocoleşte NATO sub presiunea neutralităţii ţării, conflictului transnistrean şi a ponderii Rusiei în regiune, nu poate alege altceva decât integrarea europeană. Mai mult decât atât, demnitarul moldovean omite faptul că secretul Georgiei nu este doar limba engleză, ci generaţia nouă de funcţionari publici şi politicieni. Aceştia au absolvit diverse instituţii universitare în Occident, fie provin din societatea civilă autohtonă, înlocuind treptat “clasa veche” pe parcursul ultimilor 9 ani. Anume din acest considerent, majoritatea funcţionarilor georgieni vorbesc fluent engleza şi tot mai puţin comunică în limba rusă. O situaţie inversă se atestă în Republica Moldova, unde practic 90% din deputaţi nu vorbesc engleza şi nici nu vor să o înveţe, continuînd să mizeze pe limba rusă atunci când pleacă peste hotare.

Făcând abstracţie de fenomenul americanizării din Georgia, limba engleză poate reprezenta un instrument util pentru o mai strânsă conectare a Republicii Moldova la procesele integraţioniste din Uniunea Europeană, dar pentru aceasta trebuie să există criterii lingvistice mai stricte pentru selecţionarea şi atestarea funcţionarilor publici implicaţi direct în procesele de reformare. Limba engleză trebuie să fie o condiţie sine qua non atât în sfera politică, cât şi cea publică, susţinute de un sistem educaţional şi cultural  sustenabil în sfera lingvistică, indiferent de nivelul de integrare europeană a ţării sau de situaţia din Georgia.

După vizita sa din Georgia, Filat este conştient de faptul că nu este departe ziua când statul caucazian poate deveni lider printre vecinii estici ai UE, avansând-o pe Republica Moldova restantă la capitolul reformelor. O asemenea schimbare a panoramei Parteneriatului Estic poate avea loc cu condiţia că nu vor exista provocări la frontiera cu Rusia şi cele două teritorii secesioniste, iar alegerile parlamentare din 2012 şi prezidenţialele din 2013 vor corespunde întocmai principiilor democratice. 


Filed under: Vlad FILAT

Sursa
2012-07-11 18:12:14Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

09:41:02Număr record de crame la Vernisajul Vinului —» Fine Wine
14:43:57UE va oferi peste 530 de milioane de euro pentru cooperare teritorială incluzând Ucraina și Moldova în perioada 2021-2027 —» Elena Robu
13:11:39Lansarea platformei online compensatii.gov.md —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:29:345 decembrie - Ziua Internaţională a Voluntarilor în Slujba Dezvoltării Economice şi Sociale. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:27:02Anunţ ,,Ajutor la contor" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
08:14:13CSE a dispus revizuirea tarifelor pentru energie electrică —» Elena Robu
21:47:46Omonimele – cum le deosebim sensul? (2) —» Moldova Creștină
19:56:23Decembrie, luna totalurilor și a concluziilor #live #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
19:49:53Dezbatere: Capitalismul pe muchie de cuțit —» Curaj.TV | Media alternativă
15:11:41Spune că a lucrat o lună în Polonia fără să fie plătit —» Curaj.TV | Media alternativă
15:01:03În R. Moldova, poliția a descoperit o rachetă căzută în apropierea orașului Briceni —» Elena Robu
14:58:07Dumitru – primul moldovean în echipa politici Google/Youtube —» Curaj.TV | Media alternativă
14:52:11Cum evităm E-urii din alimentație și alte substanțe periculoase pentru sănătatea noastră —» Elena Robu
14:19:05Lena Chilari la atelierul Vlad Ioviță, Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:11:00Acțiune unionistă la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:07:02Fărădelegi pe strada Armenească, cu complicitatea poliției —» Curaj.TV | Media alternativă
13:45:42Despre impact —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
09:45:36Ce să faci când continuu visezi pe cei morți? —» Moldova Creștină
06:48:03Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
06:44:00Laboratorul internațional „Noi perspective asupra designului instituțional al finanțării publice pe bază de proiect pentru cultură în țările Parteneriatului Estic" —» BiblioCity
07:38:16Micile și marile bucurii ale lunii noiembrie 2022 —» Sunt MAMĂ!
11:56:54Город Днепр за один день —» Бессарабские хроники
06:25:28VINO SĂ STĂM SUB POM, SAU - FORMULA DE POLITEȚE —» Leo Butnaru
18:31:16Give the Gift of WordPress.com! —» Misterioz
14:33:00We Heard You Wanted to Add SSH Keys —» Misterioz