Un articol fără poze…

Un articol fără poze e ca mâncarea fără sare! Dar ce te faci când eşti acuzat de „trafic de sare”? Altfel spus, dacă pozele nu au fost realizate 100% de tine, teoretic nu ai dreptul legal să reproduci, postezi sau distribui NICIO POZĂ!

(…) Singurele (…) poze pe care ai voie să le preiei pe blog sunt cele cu Copyright Clearence. Şi în cazul ăsta mai apare o chestie mişto. În enorma situaţie a cazurilor în care preiei o poză cu copyright clearence, trebuie să dai şi link către licenţă. (…) ” – (Autor Olivian Breda. Sursa)

De multe ori am fost criticată dur pentru utilizarea „ilegală” a pozelor ce ilustrează textele mele, blogul, profilul de Facebook şi „portretul“ propriu-zis. Din moment ce „arăt cu degetul” spre cei care fură, plagiază, copie, se inspiră şi nu neapărat, am zis că mi-a venit şi mie rândul să fiu trasă la răspundere. Aşadar, ţintiţi cu roşiile spre mine, aruncaţi pietrele în grădină şi nu uitaţi să mă faceţi „cu ou şi cu oţet”…

Legislaţia Republicii Moldova cu privire la „Drepturile de Autor şi Conexe” spune… multe. Pe scurt, orice poză, desen, ilustraţie, fotografie, imagine, grafic, logotip, reprezentare bidimensională (şi nu numai) – are un autor! Iar drepturile sale sunt protejate de lege (oriunde în lume, de curând şi în RM). Astfel, în mod normal, nu poţi posta nici pe blog, nici pe site, nici nicăieri – poze fără a indica sursa, autorul şi (uneori) acordul acestuia de a reproduce „opera sa”. Indiferent că ai nevoie de o poză-simbol, sau o banală poză cu iarbă verde – oricum trebuie indicată sursa şi autorul.

Totuşi, există excepţii…

Art. 8 (d): Protecţia dreptului de autor nu se extinde asupra noutăţilor zilei şi a diverselor fapte ce reprezintă o simplă informaţie.

Conform Art. 21 (4):
„(…) Este posibilă utilizarea fotografiei unui model sau a altcuiva, dacă acesta (modelul) a primit bani pentru ședința foto în urma căreia a apărut fotografia dată. De asemenea, nu este necesar acceptul, dacă persoana, din poză, este una publică și general cunoscută, iar fotografia în cauză a fost executată în cadrul unor activități publice (non private). La fel, fără acordul celor vizați, poate fi utilizată o fotografie comună, care conține portrete ale mai multor persoane publice de la o activitate publică (non privată).” 
(Autor: Iurie BădicuSursa)

Art.26: Reproducerea operelor în scopuri personale. Copia privată
(1) Reproducerea unei opere publicate legal se permite fără consimţămîntul autorului sau al altui titular al dreptului de autor, dar cu plata unei remuneraţii compensatorii în condiţiile alin.(3)–(11), atunci cînd reproducerea este făcută de o persoană fizică exclusiv pentru uz personal şi dacă nu urmăreşte obţinerea vreunui avantaj comercial direct sau indirect (…);
(4) Nu se achită remuneraţie compensatorie în privinţa echipamentului şi a suporturilor materiale destinate imprimărilor specificate la alin.(3) dacă acestea:
c) sînt importate de o persoană fizică exclusiv pentru uz personal.

Art.28: Alte excepţii şi limitări
Sunt permise fără consimţămîntul autorului sau al altui titular al dreptului de autor şi fără plata vreunei remuneraţii următoarele acţiuni:
b) utilizarea operelor ca material ilustrativ în publicaţii, emisiuni sau în imprimări audio sau video de caracter didactic, cu condiţia să se indice sursa şi numele autorului, exceptînd cazurile în care acest lucru este imposibil, şi în măsura justificată de atingerea unui scop necomercial;
c) reproducerea şi distribuirea în presă, comunicarea publică sau punerea la dispoziţia publicului în regim interactiv (internet) a articolelor publicate legal cu privire la subiectele de actualitate economică, politică ori religioasă (…) sau a altor obiecte protejate de acelaşi caracter ori aduse la cunoştinţa publică în regim interactiv (internet) în cazurile în care astfel de utilizări nu sînt interzise în mod expres şi dacă se indică sursa şi numele autorului;
d) utilizarea operelor sau a altor obiecte protejate pentru relatarea evenimentelor curente, în măsura justificată de scopul de informare şi cu condiţia să fie indicată sursa şi numele autorului, exceptînd cazurile în care acest lucru este imposibil;
l) utilizarea operelor în scop de reclamă a expoziţiilor publice sau a vînzărilor de opere de artă, în măsura necesară pentru promovarea evenimentului, excluzând orice alte scopuri comerciale;

Din altă sursă am aflat că există poze cu licenţă Creative Commons(CC). (…) Avantajul acestora e că ai deja acordul producatorului pentru a le folosi, în condiţiile licenţei CC folosite. O astfel de licenţă poate permite, simultan, una sau mai multe condiţii ca: preluare doar necomercială sau chiar şi comercială, condiţia de atribuire a sursei originale, posibilităţile de a o edita şi eventuala condiţie de a oferi rezultatul editării sub aceeaşi licenţă ca şi cea originală.” (…) (Autor: Cetin Ametcea. Sursa)

Cum rămâne cu printscreen-urile/screenshot-urile ? Teoretic, un printscreen este echivalent cu a face o poză cu un aparat foto. Practic, însă, multă lume condamnă acest buton ca fiind „The Ultimate Copyright Infringement Tool”. Unele companii consideră screenshot-urile o încălcare ale drepturilor de autor. Cu toate acestea printscreen-urile pot fi utilizate în parametri legali după principiul fair use în SUA sau fair dealing şi alte legi similare în alte ţări. (Sursa)

(…) Printscreen-urile/screenshot-urile sunt protejate de legea dreptului de autor în cazul în care lucrarea originală este protejată. Acest lucru se datorează faptului că screenshot-urile sunt considerate ca fiind opere derivate. (…) (Sursa)

În general, sunt patru factori care trebuie luaţi în considerare pentru a determina dacă o reproducere este sau nu fair use, respectiv dacă încălcă sau nu – drepturile de autor. Cel mai relevant pentru bloguri este primul:
1. Scopul şi caracterul utilizării:
Reproducerea cu scopul de a fi criticat, comentat, de informare (ştire), de predare, de studiu sau de cercetare nu este încălcare a drepturilor de autor. Acest punct „protejează” probabil, majoritatea blogurilor şi site-urilor personale, dar mai există şi alţi factori de luat în considerare. (…) (Autor: Stewart Rutledge. Mai multe detalii şi un articol amplu, la temă - aici).

Conform celor scrise mai sus, consider că pot folosi liniştită şi cu conştiinţa împăcată poza de profil şi cele ce ilustrează acest blog. Unde este cazul indic sursa şi autorul, unde nu – e fair use. Să vă fie de bine! ;)


Sursa
2012-07-09 11:23:52Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

17:24:33Greva foamei cu taxiuri galbene în piața Constituției —» Curaj.TV | Media alternativă
09:03:28Armata se comportă în trafic ca poliția, arogant —» Curaj.TV | Media alternativă
08:53:20Poliția, exemplu prost pentru alți șoferi —» Curaj.TV | Media alternativă
20:55:03How We Built a New Home for WordPress.com Developers Using the Twenty Twenty-Four Theme —» Misterioz
14:50:50ABC-ul reciclării —» BiblioCity
11:41:07NADIR (trad. al español*) —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:04:22IMN FURNICARULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:50:02Băi de urzici (I) —» Argentina Gribincea's Blog
19:01:16Atacată de o haită de cîini apoi agresată la primăria Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
12:02:58Promovarea valorilor europene —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
07:00:26CONFLUENȚE PESTE MILENII —» Leo Butnaru
06:50:37Vasile Romanciuc, poetul cu aripi de carte —» BiblioCity
06:14:46DIALOG ȘI VERSURI DIN „HYPERION” —» Leo Butnaru
20:38:41More Control Over the Content You Share —» Soţii Bragaru
20:21:06Polițistă la volan, fără centură, cu telefon —» Curaj.TV | Media alternativă
12:39:45My Condolences, You’re Now Running a Billion-Dollar Business —» Soţii Bragaru
19:59:40Dragobete Party de Ziua Îndrăgostiților la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:42:18Un nou club pentru tinere mame la Biblioteca „Ștefan cel Mare și Sfânt” —» BiblioCity
05:57:13Poem fantastic —» Argentina Gribincea's Blog
22:11:39CIREȘE AMARE... —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:52:32Expoziție de Mark Verlan la București —» Curaj.TV | Media alternativă
20:07:59Protest la aniversarea începutului invaziei ruse în Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
20:01:16Despre Macarena feministă și impactul ei —» Curaj.TV | Media alternativă
19:26:39POEȚI STRĂINI TRADUȘI DIN LIMBA SPANIOLĂ ÎN ROMÂNĂ * —» Andrei LANGA. Blogul personal
01:04:15Poemul total versus Cartea de poezie —» Andrei LANGA. Blogul personal