Un articol fără poze…

Un articol fără poze e ca mâncarea fără sare! Dar ce te faci când eşti acuzat de „trafic de sare”? Altfel spus, dacă pozele nu au fost realizate 100% de tine, teoretic nu ai dreptul legal să reproduci, postezi sau distribui NICIO POZĂ!

(…) Singurele (…) poze pe care ai voie să le preiei pe blog sunt cele cu Copyright Clearence. Şi în cazul ăsta mai apare o chestie mişto. În enorma situaţie a cazurilor în care preiei o poză cu copyright clearence, trebuie să dai şi link către licenţă. (…) ” – (Autor Olivian Breda. Sursa)

De multe ori am fost criticată dur pentru utilizarea „ilegală” a pozelor ce ilustrează textele mele, blogul, profilul de Facebook şi „portretul“ propriu-zis. Din moment ce „arăt cu degetul” spre cei care fură, plagiază, copie, se inspiră şi nu neapărat, am zis că mi-a venit şi mie rândul să fiu trasă la răspundere. Aşadar, ţintiţi cu roşiile spre mine, aruncaţi pietrele în grădină şi nu uitaţi să mă faceţi „cu ou şi cu oţet”…

Legislaţia Republicii Moldova cu privire la „Drepturile de Autor şi Conexe” spune… multe. Pe scurt, orice poză, desen, ilustraţie, fotografie, imagine, grafic, logotip, reprezentare bidimensională (şi nu numai) – are un autor! Iar drepturile sale sunt protejate de lege (oriunde în lume, de curând şi în RM). Astfel, în mod normal, nu poţi posta nici pe blog, nici pe site, nici nicăieri – poze fără a indica sursa, autorul şi (uneori) acordul acestuia de a reproduce „opera sa”. Indiferent că ai nevoie de o poză-simbol, sau o banală poză cu iarbă verde – oricum trebuie indicată sursa şi autorul.

Totuşi, există excepţii…

Art. 8 (d): Protecţia dreptului de autor nu se extinde asupra noutăţilor zilei şi a diverselor fapte ce reprezintă o simplă informaţie.

Conform Art. 21 (4):
„(…) Este posibilă utilizarea fotografiei unui model sau a altcuiva, dacă acesta (modelul) a primit bani pentru ședința foto în urma căreia a apărut fotografia dată. De asemenea, nu este necesar acceptul, dacă persoana, din poză, este una publică și general cunoscută, iar fotografia în cauză a fost executată în cadrul unor activități publice (non private). La fel, fără acordul celor vizați, poate fi utilizată o fotografie comună, care conține portrete ale mai multor persoane publice de la o activitate publică (non privată).” 
(Autor: Iurie BădicuSursa)

Art.26: Reproducerea operelor în scopuri personale. Copia privată
(1) Reproducerea unei opere publicate legal se permite fără consimţămîntul autorului sau al altui titular al dreptului de autor, dar cu plata unei remuneraţii compensatorii în condiţiile alin.(3)–(11), atunci cînd reproducerea este făcută de o persoană fizică exclusiv pentru uz personal şi dacă nu urmăreşte obţinerea vreunui avantaj comercial direct sau indirect (…);
(4) Nu se achită remuneraţie compensatorie în privinţa echipamentului şi a suporturilor materiale destinate imprimărilor specificate la alin.(3) dacă acestea:
c) sînt importate de o persoană fizică exclusiv pentru uz personal.

Art.28: Alte excepţii şi limitări
Sunt permise fără consimţămîntul autorului sau al altui titular al dreptului de autor şi fără plata vreunei remuneraţii următoarele acţiuni:
b) utilizarea operelor ca material ilustrativ în publicaţii, emisiuni sau în imprimări audio sau video de caracter didactic, cu condiţia să se indice sursa şi numele autorului, exceptînd cazurile în care acest lucru este imposibil, şi în măsura justificată de atingerea unui scop necomercial;
c) reproducerea şi distribuirea în presă, comunicarea publică sau punerea la dispoziţia publicului în regim interactiv (internet) a articolelor publicate legal cu privire la subiectele de actualitate economică, politică ori religioasă (…) sau a altor obiecte protejate de acelaşi caracter ori aduse la cunoştinţa publică în regim interactiv (internet) în cazurile în care astfel de utilizări nu sînt interzise în mod expres şi dacă se indică sursa şi numele autorului;
d) utilizarea operelor sau a altor obiecte protejate pentru relatarea evenimentelor curente, în măsura justificată de scopul de informare şi cu condiţia să fie indicată sursa şi numele autorului, exceptînd cazurile în care acest lucru este imposibil;
l) utilizarea operelor în scop de reclamă a expoziţiilor publice sau a vînzărilor de opere de artă, în măsura necesară pentru promovarea evenimentului, excluzând orice alte scopuri comerciale;

Din altă sursă am aflat că există poze cu licenţă Creative Commons(CC). (…) Avantajul acestora e că ai deja acordul producatorului pentru a le folosi, în condiţiile licenţei CC folosite. O astfel de licenţă poate permite, simultan, una sau mai multe condiţii ca: preluare doar necomercială sau chiar şi comercială, condiţia de atribuire a sursei originale, posibilităţile de a o edita şi eventuala condiţie de a oferi rezultatul editării sub aceeaşi licenţă ca şi cea originală.” (…) (Autor: Cetin Ametcea. Sursa)

Cum rămâne cu printscreen-urile/screenshot-urile ? Teoretic, un printscreen este echivalent cu a face o poză cu un aparat foto. Practic, însă, multă lume condamnă acest buton ca fiind „The Ultimate Copyright Infringement Tool”. Unele companii consideră screenshot-urile o încălcare ale drepturilor de autor. Cu toate acestea printscreen-urile pot fi utilizate în parametri legali după principiul fair use în SUA sau fair dealing şi alte legi similare în alte ţări. (Sursa)

(…) Printscreen-urile/screenshot-urile sunt protejate de legea dreptului de autor în cazul în care lucrarea originală este protejată. Acest lucru se datorează faptului că screenshot-urile sunt considerate ca fiind opere derivate. (…) (Sursa)

În general, sunt patru factori care trebuie luaţi în considerare pentru a determina dacă o reproducere este sau nu fair use, respectiv dacă încălcă sau nu – drepturile de autor. Cel mai relevant pentru bloguri este primul:
1. Scopul şi caracterul utilizării:
Reproducerea cu scopul de a fi criticat, comentat, de informare (ştire), de predare, de studiu sau de cercetare nu este încălcare a drepturilor de autor. Acest punct „protejează” probabil, majoritatea blogurilor şi site-urilor personale, dar mai există şi alţi factori de luat în considerare. (…) (Autor: Stewart Rutledge. Mai multe detalii şi un articol amplu, la temă - aici).

Conform celor scrise mai sus, consider că pot folosi liniştită şi cu conştiinţa împăcată poza de profil şi cele ce ilustrează acest blog. Unde este cazul indic sursa şi autorul, unde nu – e fair use. Să vă fie de bine! ;)


Sursa
2012-07-09 11:23:52



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

04:18:29JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
14:17:07Tender pentru achiziția lucrărilor de construție a unui foișor —» Asociaţia Obştească "Demos"
08:51:47Șansele Republicii Moldova de a deveni membră a Uniunii Europene pină în 2030 —» Roman Mihăeş
08:42:21Identitatea culturala dubla si basarabenii din Romania —» Roman Mihăeş
08:10:46Pactul pentru Europa si interesele de partid —» Roman Mihăeş
07:20:24Despre necesitatea crearii unui pol social-democrat —» Roman Mihăeş
06:51:45Despre alegerile prezidentiale la inceput de an politic —» Roman Mihăeş
05:51:03MEMORIE DE ȘCOLAR —» Leo Butnaru
08:59:009 obiceiuri care pot ușura viața oricărei mame —» Sunt MAMĂ!
11:41:10Declaraţie Hyde Park despre arestul unui activist —» Curaj.TV | Media alternativă
09:05:18Micile și marile bucurii ale lunii august 2024 —» Sunt MAMĂ!
05:45:10DIN POEZIA AVANGARDEI UCRAINENE —» Leo Butnaru
01:34:43Rescat de Pere Bessó (trad. al español y rumano) —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:10:06Cu ocazia începutului noului an de studii 2024-2025, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a transmis un mesaj de felicitare elevilor și cadrelor didactice —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
14:07:24Tineretul revoluţionar al Bienne-ului —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:33:52Banca Națională a Moldovei ar putea avea noi competențe —» Drept MD
08:50:0010 motive pentru care e necesar să frecventăm biserica în zi de duminică —» Sunt MAMĂ!
07:37:57POTECĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:35:44LUMINI —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:43:47AȚI ÎNCERCAT SĂ DIALOGAȚI CU INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ? - EU DA... —» Leo Butnaru
14:08:39Alain DELON —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:45:005 modalități de a-ți menține zilnic nivelul ridicat de energie! —» Sunt MAMĂ!
05:25:38JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
03:53:11Grupe noi la început de 2024 —» Fizică şi chimie
10:07:45Din nou: vom mai FI? —» Argentina Gribincea's Blog