De ce Saakaşvili nu e primar în Chişinău?

Eu nu vreau să explic nimic. Nici nu vă dau poze cu avionul care a adus delegaţia guvernului condusă de preimierul Filat la Tbilisi. Strict câteva concluzii. Primarul de Chişinău sigur minte când spune că l-ar fi admirat pe preşedintele georgian, iar înfrăţirea celor două capitale e un nonsens evident. Altfel cum se poate ca un oraş care are puţină publicitate, care stă în locaţii care ar fi mai urâte decât dacă nu ar fi pe ele un panou, cu drumuri care nu se repară la nesfârşit ci se întreţin, cu lipsă de ambuteiaje, cu un centru istoric în care prinzi pe bune de la medievalul est-mediteranean post-bizantin la Tiflisul secoleleor 17-18 şi perioada rusă. Un centru frumos, cu multe probleme, dar care se restaurează prin proiecte municipale mari, toate monumentele se văd, sunt iluminate, modernul din Tbilisi nu e kitch dar se integrează contrastând în pozitiv clădirile istorice. E foarte comfortabil în stradă. Chiar şi casele din a doua jumătate a secolului trecut nu sunt sure şi urâte (cu rare excepţii), toate au culori, culorile nu sunt folosite pentru a papagaliza construcţia ci pentru a-i da viaţă şi căldură. Oamenii care trăiesc şi crează un aşa fel de oraş se respectă. Jumate din centru e şantier arheologic, toţi se pricep şi se mândresc cu proiectele de cercetare şi restaurare a patrimoniului istoric construit şi arheologic.
Am vorbit cu nişte funcţionari, ei încep lucrul la 11, îl termină nu la 5 sau 6 dar când se termină lucrul. Aici nu sunt obsedaţi de frecventarea biroului. Aici nu e raiul pe pământ, sunt multe probleme, dar acele lucruri care ne afectează şi ne fac viaţa proastă în Moldova aici sunt cu totul altfel. 
Acum despre vizită: azi abia am venit, din avion am desprins cel mai tare un lucru important - domnul ministru al drumurilor Anatol Şalaru este foaaarte supărat pe Grigore Petrenco şi pe toţi comuniştii, nu exclud că aşa de tare încât cineva va avea să răspundă prin judecată pentru cum a fost construită calea ferată Cahul-Giurgiuleşti. De la comunicarea neformală cu membrii guvernului pot să concluzionez că aceştia au o mare problemă în a comunica mai des între ei, iar aşa fel de vizite sun foarte bune pentru Moldova, aşa miniştrii şi primul-ministru reuşesc să-şi sincronizeze mai des agenedele, să mai vorbească. 
Apropo: iaca teasing - cum credeţi ce-i asta şi ce a stat la baza apariţiei situaţiei din această poză şi de ce este foarte important pentru vizita lui Filat în Georgia?

P.S. Saakaşvili nu va putea veni în fruntea unui oraş/stat cetăţenii căruia nu au învăţat să se respecte pe ei însuşi mai sus decât orice altceva. La ei a influenţat şi specificul etnic. În ţara în care 20 de pasageri de microbus strigă "Da şi eşti şeal mai diştept?!" la un alt 21-lea care a decis să îi ceară socoteală unui şofer nesimţit care nu i-a dat tichet de călătorie ne merităm deocamdată conducătorii.

Sursa
2012-07-09 01:10:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:18:05168 de ani de la dezrobirea romilor din Țara Românească —» Curaj.TV | Media alternativă
17:36:34Small Changes, Big Impact: A Look at What’s New In the WordPress Editor  —» Ştefan Grigoriţa
09:46:01Idei cu scîntei în Agora despre Romi, Români și Cioran —» Curaj.TV | Media alternativă
18:06:20APUS —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:53:42Poemul total versus Cartea de poezie —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:45:43IMN FURNICARULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
10:29:37DOGGY – o carte cu un subiect actual —» BiblioCity
18:49:00Lansare memorii de Gherasim Păduraru la LondoHome —» Curaj.TV | Media alternativă
14:14:58Ziua Internațională a Cititului împreună & Ziua Națională a Lecturii sărbătorite în BPO Rîșcani —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:13:49Secretara n-a fost pedepsită pentru spray lacrimogen în primărie —» Curaj.TV | Media alternativă
09:20:03Idei în Agora. Cantemir, homo viator. Din tenebre, spre Lumini —» Curaj.TV | Media alternativă
06:09:37POEME DE LA „NEUMA” —» Leo Butnaru
21:31:43Panorama tictoc —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
11:34:17Ziua Națională a Lecturii a fost marcată la bibliotecă —» BPR Ungheni's Blog
11:08:16Un băiat de 20 de ani le-a reparat ceasurile și a condus într-un an 26 de oameni la Hristos —» Moldova Creștină
09:58:05Cum să procedeze creștinul când vede nedreptate în biserică? —» Moldova Creștină
08:32:04Crama Mircești: primele albe din roada 2023 —» Fine Wine
07:50:52Grigore Vieru, poetul care a cântat Basarabia, omagiat la biblioteca din Rîșcani —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
06:39:00Campania Naţională ,,Citim cu voce tare Împreună -2024” în BPO Rîşcani —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
05:28:01PUS LA ÎNCERCARE DE COLEGA ANDREA H. HEDEȘ ÎN REVISTA „NEUMA” —» Leo Butnaru
05:18:15hey —» turn up the silence
14:36:55HUMANOID —» Andrei LANGA. Blogul personal
12:24:45„Satul Românesc” versus „Satul European”. Dacă România investește, de ce de câștigat are doar „Europa”? —» Nicolae Federiuc
12:05:10Gabriela Lungu – o dragoste pentru toată viața —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
09:53:13Declarația de răspundere managerială —» Blogul elevilor din satul Chetrosu