Crizele de încăpățânări în public – 10 sfaturi

Ce-i de făcut când copilul tău are o criză de țipete, plînsete și încăpățânri în public: pe stradă, în magazin, la grădiniță, în parc sau în vizita la prieteni? Noi te ajutăm cu câteva sfaturi:

1. În crizele emoționale, copilul este copleșit de emoție. Teama, respingerea lui de către alții și întreruperile bruște pot fi condiții pentru stârnirea unor astfel de valuri emoționale.

2. O poveste sau un film cu un monstru înfricoșător văzut după-amiază îl poate conduce spre o stare emoțională instabilă pe care, chiar dacă nu o manifestă imediat, la prima ocazie care va adăuga ”picătura emoțională”, se va manifesta imediat – foarte posibil – sub forma acestei crize în care copilul nu se mai poate controla.

3. Când este în plină criză emoțională, dacă ieși din încăpere lăsându-l acolo singur, nu faci decât să-i înrăutățești situația emoțională: simte că este abandonat. Furtuna emoțională îl sperie și are nevoie să te știe alături. Dacă nu se manifestă prea violent, i-al în brațe și ține-l la piept. Există șansa să se simtă confortul îmbrățișării tale și să se liniștească repede.

4. Îndiferent cât durează criza, nu-i cere ce nu-ți poate da în acele momente. Nu negocia în timp ce țipă, urlă, plânge și este, în mod fundamental, speriat.

5. Încearcă să nu te lași purtată de grijă pentru ceea ce spun ceilalți. Dacă sunt sau au fost părinți, vor înțelege. Nu ei sunt acum importanți. Totul este ca tu să te stăpânești.

__________________________________________________________________________________________________

Urmărește-ne și pe: facebook, twitterodnoklassnikiwww.eticheta.md

__________________________________________________________________________________________________

6. Dacă se ajunge ca în criză să lovească pe alții din jur, să arunce cu lucruri, pur și simplu ia-l de acolo, ieșiți în afara spațiului unde are loc criza. Stai cu el până se liniștește. Vorbește cu el după. Când veți discuta, ține-l aproape de tine și fă-l să înțeleagă ce s-a întâmplat: recunoaște-i frustrarea, încurajează-l să-ți vorbească altă dată când se simte că nu mai poate face față.

7. Încearcă să anticipezi situațiile care pot provoca crize emoționale. Încearcă să-ți dai seama ce anume îl aduce la marginea crizei: dacă, de exemplu, descoperi că îl dă peste cap trecerea bruscă de la o activitate la alta, da-i mai mult timp pentru schimbări. Spune-i din vreme că urmează în câteva minute să plecați din parc acasă sau că urmează în câteva minute să plecați din parc acasă sau că urmează în câteva minute cina și va trebui să întrerupă în curând jocul.

8. Înainte de a-i spune ”nu”, încearcă să te oprești, să vezi dacă nu poți să eviți negația prin oferirea unei alegeri, prin oferirea unei explicații. În fond, dacă mai stați câteva minute în parc dându-i șansa să termine jocul început, dar cu condiția să mănânce tot la cină, nu sunteți amândoi mai câștigați?

9. Atenție la posibilele cauze legate de stresul prea mare sau de lungă durată. Poate familia a trecut printr-o perioadă foarte agitată și obositoare. Poate există tensiuni dintre tine și soțul tău.

10. Dacă cel mic trece prin crize în fiecare zi, este momentul să cauți un ajutor de specialitate; poate fi vorba despre o situație psihologică sau chiar somatică responsabilă de aceste crize emoționale extreme.

__________________________________________________________________________________________________

Învață comunicarea non violentă la cursul ”Educație inteligentă pentru copilul meu”

Înscrie-te

___________________________________________________________________________________________________

Comunicarea pe care o posedam cei mai mulți dintre noi este bazată pe blamare, acuzare, învinuire ceea ce generează frustrare, nemulțumire, respingere și violență. Comunicarea Nonviolenta este o forma de comuncare ce aduce compasiune, empatie și respect în relații.

Dacă ți-a plăcut articolul, urmărește Școala bunelor maniere ”Stil și Eticheta”  pe  Sursa
2012-07-06 08:50:13Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

01:04:15Poemul total versus Cartea de poezie —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:31:49CIREȘE AMARE... —» Andrei LANGA. Blogul personal
22:42:35NOEMĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:44:19Stai si aștepți... —» Andrei LANGA. Blogul personal
18:03:42Hot Off the Press: New WordPress.com Themes for February 2024 —» costica
11:08:19Ministrul Culturii – în vizită la biblioteca din Negurenii Vechi —» BPR Ungheni's Blog
22:49:30IMN FURNICARULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:16:35IARNĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:09:59DIN POEZIA FRANCEZĂ A SEC. XX —» Leo Butnaru
05:24:313 Motive Pentru Care Să Nu Te Muți în America —» DOINITSA BLOG
21:45:31APUS —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:41:34POEM PERICULOS —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:40:47Ce mult ai lipsit... —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:09:02OCHI —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:18:05168 de ani de la dezrobirea romilor din Țara Românească —» Curaj.TV | Media alternativă
17:36:34Small Changes, Big Impact: A Look at What’s New In the WordPress Editor  —» Ştefan Grigoriţa
10:58:51Bârna din ochiul șarlatanului. Sau despre cum și-au luat moldovenii un pumn în figură și au început să vadă mai bine —» Nicolae Federiuc
09:46:01Idei cu scîntei în Agora despre Romi, Români și Cioran —» Curaj.TV | Media alternativă
20:43:30Hummer EV, monstrul “ecologic” —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
18:06:20APUS —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:53:42Poemul total versus Cartea de poezie —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:45:43IMN FURNICARULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
10:29:37DOGGY – o carte cu un subiect actual —» BiblioCity
02:58:15Ultima zi din mai —» turn up the silence
18:49:00Lansare memorii de Gherasim Păduraru la LondoHome —» Curaj.TV | Media alternativă