Fotografia de arhitectură

În primul rând, fotografia de arhitectură mi se pare un stil foarte accesibil pentru fiecare dintre noi. Cu toate acestea, este şi un stil dificil de abordat, din cauza situaţiei destul de rigide din realitatea propriu-zisă. Atunci când dorim să fotografiem o clădire, de exemplu, suntem limitaţi de prezenţa unor elemente nedorite în cadru pe care nu le putem schimba: stâlpi, fire de tensiune, panouri publicitare, maşini parcate în faţă etc. De aceea drumul de la o simplă poză la fotografie este anevoios, însă în nici un caz imposibil.

În continuare vă pun la dispoziţie un sistem orientativ prin care puteţi avea mai multe şanse de a realiza ceva interesant când vine vorba de arhitectură:

1. Identificaţi elementele nedorite din cadru. Analizaţi ce anume trebuie luat ca atare şi ce anume puteţi schimba dacă mai aşteptaţi.

2. Analizaţi arhitectura obiectivului din mai multe puncte de vedere. Schimbaţi-vă locul din care priviţi şi poate veţi observa ceva interesant precum un joc de umbre, o asociere de forme, o geometrie specială. Puteţi chiar să vă îndepărtaţi de locaţia respectivă şi să utilizaţi zoom-ul, dacă găsiţi geometrii care atrag atenţia.

3. Treceţi în mai multe momente ale zilei pe lângă respectivul obiectiv. Observaţi care sunt condiţiile de iluminare care oferă obiectivului mai multă expresivitate. Umbrele pot adăuga un plus de atmosferă unei locaţii.

4. Studiaţi arhitectura în mai multe anotimpuri. Puteţi avea elemente a căror prezenţă sau absenţă să fie binevenită. Un obiectiv umbrit de coroanele unor copaci, de exemplu, poate fi surprins foarte bine în timpul iernii sau primăverii, când frunzele nu mai sunt un obstacol.

5. Acordaţi atenţie fundalului fotografiei. Cerul, de exemplu, trebuie să ofere o bună punere în valoare a arhitecturii, prin nuanţa de albastru, de gri sau de roşu, prin forma şi dimensiunea norilor.

6. Puteţi apela de asemenea la o plasare a obiectivului în context, şi de aceea este necesar să lărgiţi puţin cadrul pentru a surprinde şi câteva elemente din jur.

7. O dispunere organizată a elementelor în cadru demonstrează atenţie şi o logică care explică de ce fotograful a declanşat tocmai atunci. Unele imagini sunt mai reuşite dacă se ţine cont de simetrie.

8. O fotografie a unui element arhitectural poate fi mai reuşită dacă sunt prezenţi şi oameni care să îmbogăţească imaginea din punct de vedere estetic



Sursa
2012-07-05 07:57:35



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:54:38Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
14:54:13La Tabără, la Bibliotecă vin copii talentați —» BiblioCity
14:53:49În vacanța mare? De unul singur? Oare cum ar fi? —» BiblioCity
14:53:27Orice întâlnire a copiilor cu scriitorii devine un eveniment memorabil —» BiblioCity
14:52:43Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
14:52:19Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:51:57CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
14:49:23GHICITORI PE PORTATIV. Scriitoarea Marcela Mardare și-a amintit de elevii săi de cândva —» BiblioCity
17:35:45IHTIANDRU —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:16:32105 ani de la nașterea artistului plastic Gleb Sainciuc —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:45:27EDITORIAL | Cazul „expertului” pedofil și noua mare provocare a lumii „moderne” —» Nicolae Federiuc
11:04:24DACĂ CITIȚI ÎN BULGARĂ, UN INTERVIU DIN REVISTA „FLACĂRA”, EDITATĂ DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN BULGARIA Leo Butnaru - Ognian Stamboliev —» Leo Butnaru
03:42:46PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:02:18EXTRAS DIN INTERVIU —» Leo Butnaru
03:01:20JURNALUL CA MEMORIE, 1992 —» Leo Butnaru
10:18:42Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:32:16Marea strategie scurtcircuitată —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:32:49CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
04:10:45PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI / POEME —» Leo Butnaru
19:04:43PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:11:39Mărturii din GULAG filmate la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
06:46:22Cercetașii ingenioși vara la Bibliotecă —» BiblioCity
06:25:46Amintiri despre foame și canibalism —» Curaj.TV | Media alternativă
03:30:24JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
15:07:39Trei reguli de știut când servim spumant! —» Fine Wine