Femeia însărcinată la locul de muncă

Cînd o femeie din corpul executiv îşi informează colegii de birou că este însărcinată, ar trebui să facă acest lucru fără zarvă, fără să facă din asta „o cauză celebră”. În ceea ce le priveşte pe colegele ei, au responsabilitatea de a nu o„bombarda” cu întrebări: „Intenţionezi să nu mai lucrezi?”, „Cînd te vei întoarce, dacă te întorci?”.

Cineva din personal poate fi interesat să-i ia slujba, astfel încît supoziţiile invidioase despre activităţile ei viitoare pot fi reduse la minimum dacă ea îşi anunţă planurile atunci cînd le face cunosocută vestea cea bună.

Directorul superior are şi el o răspundere – să nu-i prejudicieze capacitatea de a-şi face meseria din cauza acestui lucru. Direcţiunea ar trebui să nu mai manifeste tendinţa de stînjeneală cînd are ca reprezentantă a companiei o femeie gravidă.

Femeile gravide care fac parte din cadrele executive, lucrînd pînă în ultimul minut, devin un fapt din ce în ce mai obişnuit în ziua de azi; peste câțiva ani, nimeni nu va mai acorda importanţă acestei probleme.

Desigur, viitoarea mamă ar trebui să se abţină să discute în birou despre condiţia ei fizică.  Cea mai mare responsabilitate a gravidei, care face parte din corpul executiv este să se asigure că alţii nu sînt încărcaţi cu sarcini suplimentare din cauza condiţiei sale fizice.

Eticheta privind o tînără mamă din corpul de conducere

Este important de ştiut că o persoană din corpul executiv fericită este şi productivă. Şi deşi conducerea se poate simţi înşelată într-o anumită măsură de o femeie în perioada precedentă naşterii, după naştere sau după ce a înfiat un copil, cînd aceasta se întoarce la serviciu este de obicei foarte muncitoare, mulţumită şi cu o atitudine care stimulează întregul personal din birou.

Cu toate că este dificil să-şi controleze bucuria şi entuziasmul, este important pentru noua mamă să fie capabilă să-şi focalizeze conversaţia asupra altor subiecte decît copilul ei. Sînt suficiente numai nişte fotografii recente cu bebeluşul puse pe birou, un zîmbet larg ori de cîte ori se vorbeşte despre copil şi o scurtă descriere a micuţului.

Femeia din corpul executiv reîntoarsă la serviciu trebuie să fie sensibilă la cantitatea de muncă ce trebuie efectuată, precum şi la orice fel de muncă suplimentară pe care absenţa ei ar fi putut-o crea, inclusiv la greutăţile întîmpinatede colegi datorită acestei situaţii.

__________________________________________________________________________________________________

Urmărește-ne și pe: facebook, twitterodnoklassnikiwww.eticheta.md

__________________________________________________________________________________________________

Trimiterea unei scrisori de înştiinţare partenerilor de afaceri 

Nu este indicat să trimiţi scrisori de anunţare a unei naşteri sau adopţiuni prin corespondenţa de afaceri, exceptînd acei clienţi şi cumpărători care sînt şi prieteni personali apropiaţi. A trimite o înştiinţare despre naştere cuiva care nu-ţi este prieten apropiat, este ca o cerere ocolită de a-ţi face un cadou, noii părinţi nevoind nici de departe să dea o asemenea impresie.

Comportamentul colegilor în cazul pierderii unei sarcini (a unui avort)

Cînd o femeie pierde o sarcină sau face un avort este important să nu i se pună întrebări. Subiectul nu poate fi trecut complet sub tăcere, în special de colegele ei. Singurul mod în care te poţi referi la aşa ceva în mod diplomatic este ceva de genul: „Ţi-am simţit lipsa pe aici de cîteva zile. Sper că te simţi bine” sau „Mi-ar faceplăcere să mergem la un restaurant specializat în «prînzuri care înveselesc»”. Dacă la prînz, în timpul acelei mese, te găseşti în postura de ascultător şi dacă ea are încredere în tine, ţine minte că ţi-a făcut o confidenţă şi nu ţi-a dat o informaţie caresă fie răspîndită la birou.

De cîte ori se întîmplă ceva, bun sau rău, copiilor oamenilor cu care lucrezi tu, trebuie să reacţionezi într-un fel, chiar dacă doar prin scrierea unui bilet. Este odovadă de răceală să ignori veştile care au impact cu viaţa personală a unui asociat. Există numeroase moduri, prin mici gesturi, pe care le poate face cineva, pentru a primi bine o femeie sau un bărbat, care revine la serviciu după un incident dureros. O micuţă vază cu flori lăsată pe birou, două bilete la o comedie, o cărticică amuzantă de caricaturi – toate acestea sînt exemple de gesturi de prietenie pentrucineva care se simte trist şi demoralizat.

___________________________________________________________________________________________________

Studiază  ”Eticheta în afaceri online

Completează formularul de înscriere

___________________________________________________________________________________________________

Cursul online “Eticheta în afaceri” este destinat persoanelor cu un program de lucru foarte încărcat sau pentru persoanele care călătoresc mult, dar pentru care instruirea continuă este parte componentă a stilului de viață. Avantajul acestui curs este că poate fi urmărit oricând și oriunde.

Dacă ți-a plăcut articolul, urmărește Școala bunelor maniere ”Stil și Eticheta”  pe  



Sursa
2012-07-04 08:30:27



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:54:38Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
14:54:13La Tabără, la Bibliotecă vin copii talentați —» BiblioCity
14:53:49În vacanța mare? De unul singur? Oare cum ar fi? —» BiblioCity
14:53:27Orice întâlnire a copiilor cu scriitorii devine un eveniment memorabil —» BiblioCity
14:52:43Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
14:52:19Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:51:57CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
14:49:23GHICITORI PE PORTATIV. Scriitoarea Marcela Mardare și-a amintit de elevii săi de cândva —» BiblioCity
17:35:45IHTIANDRU —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:16:32105 ani de la nașterea artistului plastic Gleb Sainciuc —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:45:27EDITORIAL | Cazul „expertului” pedofil și noua mare provocare a lumii „moderne” —» Nicolae Federiuc
11:04:24DACĂ CITIȚI ÎN BULGARĂ, UN INTERVIU DIN REVISTA „FLACĂRA”, EDITATĂ DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN BULGARIA Leo Butnaru - Ognian Stamboliev —» Leo Butnaru
03:42:46PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:02:18EXTRAS DIN INTERVIU —» Leo Butnaru
03:01:20JURNALUL CA MEMORIE, 1992 —» Leo Butnaru
10:18:42Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:32:16Marea strategie scurtcircuitată —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:32:49CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
04:10:45PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI / POEME —» Leo Butnaru
19:04:43PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:11:39Mărturii din GULAG filmate la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
06:46:22Cercetașii ingenioși vara la Bibliotecă —» BiblioCity
06:25:46Amintiri despre foame și canibalism —» Curaj.TV | Media alternativă
03:30:24JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
15:07:39Trei reguli de știut când servim spumant! —» Fine Wine