Unii jurnaliști dezgroapă la tot pasul “toporul războiului”

Foto: pcnews.ro
Pentru că este grea, migăloasă și costisitoare activitatea jurnalistică autentică este abandonată de mulți dintre acei care pretind din puteri că sunt criteriul jurnalismului corect. Însă în afară de pretenții nu vedem nimic, deoarece un jurnalist adevărat urmărește scopul să informeze și să educe cititorul, dar nu să îl manipuleze și să-l certe intenționat cu societatea din care provine sau cu reprezantanții acesteia, în mod particular.
Jurnaliștii consacrați, în prezent editorialiști, din presa autohtonă au uitat definitiv de menirea lor educațională, transformându-se în veritabile focare de ură și anxietate, ale căror influențe dăunătoare se răspândesc cu ușurință în societatea moldovenească, unde clivajele și frustrările egocentriste sunt mai răspândite decât bunăvoința și altruismul.
Suferind de amnezie profesională unii jurnaliști s-au înrolat într-un război împotriva “contractului” controversat, complicat și disputat, semnat aproximativ 20 de ani în urmă între cetățenii foarte eterogeni ai acestei țări. Benevol, afectați de ranchiună depozitată de-a lungul anilor sau la sugestia unor forțe obscure interesate de răzlețirea moldovenilor manipulabili, inamicii liniștii publice se ocupă zilnic cu amplificarea, răscolirea certurilor stinse sau inventarea unor conflicte vechi-noi pe bază de limbă, identitate, atracție geopolitică, mai nou și atitudine față de variate aspecte ale drepturilor omului.
În spiritul celor mai bune școli ale serviciilor secrete, respectivii jurnaliști rostogolesc peste cititori mesaje codificate, reușind să acuze diverse categorii de oameni atingând coardele frustrărilor interne care circulă în opinia publică.
Și pentru că vina reală pentru mediul degradant și totodată retograd le aparține inclusiv lor, deoarece timp de 20 de ani au jonglat cu clivajele sociale pentru a-și face nume în jurnalism și/sau a obține conexiune cu politicienii sau portmoneele lor, aceștia transferă toată responsabilitatea pe contul minorităților naționale, unioniștilor, stataliștilor, moldoveniștilor, Bruxellului, Bucureștiului, Washigtonului sau Moscovei.
Pentru a schimba situația la nivel de mentalitate a populației, a crește competențele civice ale cetățenilor și autonomiza gândirea critică a mulțumii imunizându-i contra dezinformării și intoxicării media, este nevoie de revoluționarea castei jurnaliștilor. Aceștia trebuie familiarizați cu modele ale jurnalismului argumentat, critic, dar non-belicos, promovat de către jurnaliștii de la Der Spiegel, Le Monde, El Mundo, EuObserver și de la alte instituții media. Desigur, costurile unui jurnalism occidental întrec limitele imaginației și posibilităților existente. Dar în loc de publicarea a 3-5 editoriale, într-un timp record, cu efecte nocive pentru opinie publică, ce bulversează ca urmare societatea aruncând-o în mocirla sfadei eterne, ar fi mai rațională și sănătoasă discutarea unui număr redus de subiecte, în mod echidistant, responsabil și ecxluzînd pentru totdeauna incitarea la ură.
Filed under: Mass-media în Moldova

Sursa
2012-07-04 00:45:30