Unii jurnaliști dezgroapă la tot pasul “toporul războiului”

Foto: pcnews.ro

Pentru că este grea, migăloasă și costisitoare activitatea jurnalistică autentică este abandonată de mulți dintre acei care pretind din puteri că sunt criteriul jurnalismului corect. Însă în afară de pretenții nu vedem nimic, deoarece un jurnalist adevărat urmărește scopul să informeze și să educe cititorul, dar nu să îl manipuleze și să-l certe intenționat cu societatea din care provine sau cu reprezantanții acesteia, în mod particular.

Jurnaliștii consacrați, în prezent editorialiști, din presa autohtonă au uitat definitiv de menirea lor educațională, transformându-se în veritabile focare de ură și anxietate, ale căror influențe dăunătoare se răspândesc cu ușurință în societatea moldovenească, unde clivajele și frustrările egocentriste sunt mai răspândite decât  bunăvoința și altruismul.

Suferind de amnezie profesională unii jurnaliști s-au înrolat într-un război împotriva “contractului” controversat, complicat și disputat, semnat aproximativ 20 de ani în urmă între cetățenii foarte eterogeni ai acestei țări. Benevol, afectați de ranchiună depozitată de-a lungul anilor sau la sugestia unor forțe obscure interesate de răzlețirea moldovenilor manipulabili, inamicii liniștii publice se ocupă zilnic cu amplificarea, răscolirea certurilor stinse sau inventarea unor conflicte vechi-noi pe bază de limbă, identitate, atracție geopolitică, mai nou și atitudine față de variate aspecte ale drepturilor omului.

În spiritul celor mai bune școli ale serviciilor secrete, respectivii jurnaliști rostogolesc peste cititori mesaje codificate, reușind să acuze diverse categorii de oameni atingând coardele frustrărilor interne care circulă în opinia publică.

Și pentru că vina reală pentru mediul degradant și totodată retograd le aparține inclusiv lor, deoarece timp de 20 de ani au jonglat cu clivajele sociale pentru a-și face nume în jurnalism și/sau a obține conexiune cu politicienii sau portmoneele lor, aceștia transferă toată responsabilitatea pe contul minorităților naționale, unioniștilor, stataliștilor, moldoveniștilor, Bruxellului, Bucureștiului, Washigtonului sau Moscovei.

Pentru a schimba situația la nivel de mentalitate a populației, a crește competențele civice ale cetățenilor și autonomiza gândirea critică a mulțumii imunizându-i contra dezinformării și intoxicării media, este nevoie de revoluționarea castei jurnaliștilor. Aceștia trebuie familiarizați cu modele ale jurnalismului argumentat, critic, dar non-belicos, promovat de către jurnaliștii de la Der Spiegel, Le Monde, El Mundo, EuObserver și de la alte instituții media. Desigur, costurile unui jurnalism occidental întrec limitele imaginației și posibilităților existente. Dar în loc de publicarea a 3-5 editoriale, într-un timp record, cu efecte nocive pentru opinie publică, ce bulversează ca urmare societatea aruncând-o în mocirla sfadei eterne, ar fi mai rațională și sănătoasă discutarea unui număr redus de subiecte, în mod echidistant, responsabil și ecxluzînd pentru totdeauna incitarea la ură.


Filed under: Mass-media în Moldova

Sursa
2012-07-04 00:45:30Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
14:27:05Programul ,,Opera jubiliară a anului 2022” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:26:41Infografic ,,Septembrie - nici o zi fără lectură" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:10:31A fi bun nu costă mult, dar aduce dobânzi mari! —» Moldova Creștină
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:59Tramvaiul răzbunător de pe ruta 11 —» Curaj.TV | Media alternativă
16:02:58Omofonele – unde punem cratima?  —» Moldova Creștină
16:00:13Ar trebui să ne doară… | Poezie de Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
13:00:16Interviu cu Vasile Gherasimciuc, Director al Sărbătorii Speranței în Moldova (14-16 Iulie 2023) —» Moldova Creștină
10:00:14Nu ne mai pasă | Opinie Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
21:58:36O activitate de interes maxim… —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
21:04:16Solidaritate cu revolta din Iran, protest la Oslo —» Curaj.TV | Media alternativă
20:30:36Au adus cu trenul sute de mașini noi în capitala sufocată de trafic —» Curaj.TV | Media alternativă
20:24:15Locomotivă de 55 de ani mai cară trenuri CFR —» Curaj.TV | Media alternativă
16:01:51Concurs de oferte pentru achiziționarea produselor igienice —» Asociaţia Obştească "Demos"
15:27:37Concurs de oferte pentru achiziția produselor alimentare —» Asociaţia Obştească "Demos"
12:56:46Cea mai delicioasă pizza pe tigaie —» Sunt MAMĂ!
12:40:48Aur pentru echipa de elevi și profesori de la Colegiul „Nichita Stănescu” din Ploiești —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:41Cumpără adevărul | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină