CNSM a solicitat conducerii Ministerului de Interne să curme actele de ingerinţă

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a solicitat Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova să intervină în toată puterea legii pentru a înceta actele de ingerinţă ale colaboratorilor Direcţiei poliţiei transporturi Bălţi în activitatea sindicatelor.

În acest sens, CNSM a înaintat un demers către conducerea ministerului, prin care în care constată cu îngrijorare că colaboratorii din cadrul Direcţiei poliţiei transporturi Bălţi îşi depăşesc competenţele stabilite prin lege, lezând drepturile şi garanţiile activităţii independente a sindicatelor.

După cum a menţionat Pintilie Visan, preşedintele Sindicatului Feroviarilor din Moldova, Direcţia poliţiei transporturi Bălţi a întreprins unele acţiuni de control a activităţii organizaţiei sindicale a feroviarilor din municipiul Bălţi fără a lua în consideraţie aspectele legislaţiei în vigoare care vizează drepturile şi garanţiile activităţii independente a sindicatelor.

„Au fost supuse controlului documentele referitoare la gestionarea şi utilizarea mijloacelor sindicale. De asemenea, colaboratorii de poliţie au solicitat lista membrilor de sindicat cu anumite date personale ale acestora, lista salariaţilor cărora li s-a acordat ajutor material, precum şi alte documente", a comunicat Visan.

Potrivit lui Ion Preguza, şeful Departamentului Juridic al CNSM, ingerinţa colaboratorilor de poliţie constituie o încălcare a prevederilor legislaţiei naţionale şi a Convenţiilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii ratificate de Republica Moldova.

„Direcţia poliţiei transporturi Bălţi n-au ţinut cont de prevederile art. 29 din Legea sindicatelor, care dispun că activitatea financiară a sindicatelor, desfăşurată în conformitate cu statutele lor, nu este controlată de autorităţile publice, excepţie făcând doar activitatea de întreprinzător. Activitatea financiară a sindicatelor desfăşurată conform statutelor lor este supusă controlului de către comisia de cenzori a organizaţiei sindicale în temeiul statutului sindicatului respectiv. Cât priveşte activitatea financiară a sindicatelor privind utilizarea mijloacelor bugetului asigurărilor sociale de stat, aceasta este supusă controlului de către Curtea de Conturi a Republicii Moldova", a precizat Preguza.

Acţiunile de control ale colaboratorilor de poliţie nu sunt compatibile nici cu dispoziţia articolului 3 al Convenţiei nr. 87 a Organizaţiei Internaţionale a Muncii, conform căruia sindicatele trebuie să aibă dreptul să-şi organizeze gestiunea şi activitatea, a adăugat specialistul CNSM.

Sursa
2012-07-02 15:53:15Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

11:08:19Ministrul Culturii – în vizită la biblioteca din Negurenii Vechi —» BPR Ungheni's Blog
06:09:59DIN POEZIA FRANCEZĂ A SEC. XX —» Leo Butnaru
05:24:313 Motive Pentru Care Să Nu Te Muți în America —» DOINITSA BLOG
19:18:05168 de ani de la dezrobirea romilor din Țara Românească —» Curaj.TV | Media alternativă
17:36:34Small Changes, Big Impact: A Look at What’s New In the WordPress Editor  —» Ştefan Grigoriţa
10:58:51Bârna din ochiul șarlatanului. Sau despre cum și-au luat moldovenii un pumn în figură și au început să vadă mai bine —» Nicolae Federiuc
09:46:01Idei cu scîntei în Agora despre Romi, Români și Cioran —» Curaj.TV | Media alternativă
20:43:30Hummer EV, monstrul “ecologic” —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
18:06:20APUS —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:53:42Poemul total versus Cartea de poezie —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:45:43IMN FURNICARULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
10:29:37DOGGY – o carte cu un subiect actual —» BiblioCity
02:58:15Ultima zi din mai —» turn up the silence
18:49:00Lansare memorii de Gherasim Păduraru la LondoHome —» Curaj.TV | Media alternativă
08:00:07De ce două botezuri? De ce dorește cineva să fie mai presus decât ortodoxia? —» Moldova Creștină
00:48:21Sexbomb în centrul Bienne-ului —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
14:14:58Ziua Internațională a Cititului împreună & Ziua Națională a Lecturii sărbătorite în BPO Rîșcani —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:13:49Secretara n-a fost pedepsită pentru spray lacrimogen în primărie —» Curaj.TV | Media alternativă
09:20:03Idei în Agora. Cantemir, homo viator. Din tenebre, spre Lumini —» Curaj.TV | Media alternativă
06:09:37POEME DE LA „NEUMA” —» Leo Butnaru
21:31:43Panorama tictoc —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
11:34:17Ziua Națională a Lecturii a fost marcată la bibliotecă —» BPR Ungheni's Blog
11:08:16Un băiat de 20 de ani le-a reparat ceasurile și a condus într-un an 26 de oameni la Hristos —» Moldova Creștină
09:58:05Cum să procedeze creștinul când vede nedreptate în biserică? —» Moldova Creștină
08:32:04Crama Mircești: primele albe din roada 2023 —» Fine Wine