Necesitatea unei noi Constitutii si a unui sistem electoral mixt

In primele o suta de zile de mandat, Presedintele Timofti si-a respectat statutul si atributile constitutionale, specifice unei republici parlamentare, unde rolul Presedintelui este limitat foarte strict.
Presedintele Timofti, a fost ales printr-un consens larg al parlamentarilor din AIE si grupul Dodon, cu unele conditii foarte clare , care il limiteaza foarte mult in exercitarea mandatului.
Timofti nu e un Presedinte jucator, si nici nu poate sa fie, fiind limitat atit de Constitutie, cit si de faptul ca nu are in spate o majoritate parlamentara, pe care sa se bazeze.
In schimb, Timofti a reusit sa devina un Presedinte mediator, generator de stabilitate politica, ceea ce constituie o resursa importanta in aceste vremuri tulburi.
Nu ar fi corect sa-l invinuim pe Timofti de toate relele guvernarii, in primul rind e un termen prea scurt de cind a depus juramintul, in rindul doi trebuie sa recunoastem ca el este un Presedinte de sacrificiu, care a acceptat functia de Presedinte intr-o perioada extrem de complicata.

Principala misiune a lui Timofti este sa asigure coeziunea si stabilitatea AIE, astfel incit aceasta sa-si indeplineasca macar partial programul de guvernare, sa impulsioneze lupta contra coruptiei, reforma justitiei, ca sa ajunga cu anumite realizari la finele mandatului actualului Parlament.

AIE trebuie sa obtina semnarea Regimului liberalizat de vize, Acordul de liber schimb si Acordul de asociere cu UE, si atunci R.Moldova se va desprinde de trecutul totalitar si comunist, iar cetatenii sai vor deveni oameni liberi.

Impotriva lui Timofti si a AIE, s-a format un front puternic al opozitiei comuniste, si satelitilor sai, care nu au un program de guvernare alternativ si solutii reale de combatere a saraciei si coruptiei.
De fapt PCRM, PSRM, PSD si alte proiecte autointitulate de stinga, sunt partide geopolitice, care promoveaza ideea integrarii eurasiatice si abandonarea cursului de integrare europeana, ceea ce nu poate fi acceptat, deoarece ar insemna transnistrizarea R.Moldova si integrarea intr-un spatiu cu regimuri autoritare, oligarhice, dictatoriale, , unde nu se respecta drepturile omului, cu economii subdezvoltate, saracie si coruptie institutionalizata .
PDM este singurul partid de centru-stinga din R.Moldova care sustine in continuare integrarea europeana a R.M., acest deziderat fiind subliniat la Congresul partidului din 16 iunie.
Astfel sansele PDM de a creste electoral cresc, deoarece exista o buna parte din cetateni, care se identifica cu ideile social-democrate si socialiste, dar sustin integrarea europeana a R.M.

In acest cotext, AIE, cu toate neajunsurile, este raul mai mic, cu misiunea de a moderniza si a europeniza R.Moldova.
Alternativa AIE la guvernare nu poate fi PCRM, un partid antisistem, antieuropean, nereformat, si din pacate astazi nu exista o alternativa proeuropeana, un partid sau o miscare politica curate si credibile, care la viitoarele alegeri sa preia guvernarea tarii.

In aceste conditii singura sansa este modernizarea partidelor din AIE, schimbul de generatii in aceste partide, transformarea lor din SRL-uri politice, in organisme transparente si calitative.

Iar ca sa nu se repete greselile din trecut, ca sa evitam blocajele, e nevoie de o noua Constitutie, si de un nou sistem electoral.
Pina la viitoarele alegeri este suficient timp pentru a adopta un proiect de Constitutie, de al supune dezbaterilor publice, si de al adopta la un referendum.
Principala problema, este ce fel de Republica sa fie prevazuta in noua Constitutie, semiprezidentiala sau parlamentara, cum sa fie ales seful statului, in Parlament sau in mod direct?
Opinia mea este ca partidele sunt obligate sa tina cont de opinia cetatenilor, exprimata la referendumul din 5 septembrie 2010, dar si in sondaje, care in proportie de peste 90%, doresc sa aleaga Presedintele tarii in mod direct.

Unora le este frica ca un presedinte ales in mod direct sa nu instituie o dictatura de gen Lukasenco.
Iar ca acest lucru sa nu se intimple, pentru a echilibra situatia, in noua Constitutie , trebuie stipulata o prevedere conform careia candidatura Premierului sa fie propusa de catre o majoritate parlamentara formata in rezultatul alegerilor parlamentare, astfel inchit Presedintele ales direct al tarii sa fie obligat sa semneze Decretul de numire a Premierului.

Presedintele tarii ar trebui sa aiba atributii doar in ce priveste politica de securitate, aparare si reprezentare externa a statului, iar administrarea interna sa fie in totalitate in atributiile si competenta  Guvernului, astfel incit sa fie delimitate clar atributiile Presedintelui si Premierului, ca sa nu existe conflcte institutionale si constitutionale.

De asemenea pentru a apropia deputatii de alegatori si a-i face direct responsabili in fata celor care i-au ales, e necesara introducerea sistemului de vot mixt, in care 50% de deputati sa fie alesi in mod direct, in circumscriptii uninominale, iar ceilalti 50% sa fie alesi in continuare pe liste de partid.
Comunistii se tem cel mai mult de votul uninominal, deoarece ar acumula mult mai putine mandate in circumscriptii uninominale.

Unii zic ca vom avea o toamna fierbinte, ca Rusia lui Putin va pune presiune pe politicienii moldoveni, ca sa forteze distrugerea AIE, ca sa opreasca integrarea europeana.
Testul de rezistenta al AIE, va fi capacitatea componentelor de a face reforme, de a combate coruptia, in primul rind din rindurile membrilor din propriile partide, si de a fi solidari unii cu altiii.

P.S.

M-am bucurat enorm de victoria Italiei in fata Germaniei, a fost un meci de fotbal frumos.
Vom avea o finala latina in finala EURO 2012, Italia contra Spania, si chiar daca imi plac ambele echipe, eu sustin Italia.
De cind ma tin minte am sustinut nationalele Romaniei si Italiei, si apoi dupa independenta si a R.Moldova.
Am fost in Italia si m-am simtit ca acasa, la fel ca si cei circa trei sute de mii de moldoveni care s-au stabilit acolo.
Italia e mama tuturor latinilor, caci de la Imperiul Roman si de la Dacia Romana ne tragem si noi romanii moldoveni.
Forta Italia.


Filed under: Uncategorized

Sursa
2012-06-30 14:52:28Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

18:04:44UN POET RUS CÂNDVA EXPULZAT DIN ROMÂNIA —» Leo Butnaru
14:43:17CEREȚI vs. CERE-ȚI – când punem cratima? —» Moldova Creștină
13:17:10UN PROZATOR ȘI POET FRANCEZ IMPORTANT —» Leo Butnaru
10:05:33Graduation @ #Precept Institute for South Sudan Refugees in Uganda 🇺🇬 —» Moldova Creștină
09:35:01”Nu te baza pe alții! Privește, învață, fă și taci!” sau Despre cum să fii optimist —» Sunt MAMĂ!
09:20:02De ce copiii mei au hainele murdare? —» Sunt MAMĂ!
17:02:42DE LA POEȚI ANTICI PÂNĂ SPRE AI NOȘTRI... —» Leo Butnaru
12:01:45De ce reușesc să fac atât de multe lucruri timp de o zi —» Sunt MAMĂ!
11:50:40Disciplinile umanistice și posibilitățile de inserție profesională —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:27:43Vizita de lucru a secretarului de stat Gheorghe Cârciu în Franța —» Elena Robu
08:00:39Cum a ajuns profesia de cercetător una din cele mai instabile în RM —» Gheorghe Cuciureanu
05:48:09Serviciul „Eco responsabil”, ediția a II-a —» BiblioCity
02:31:03©️ Tu poți —» Licurici de suflet
09:57:45Despre „Demonii. Spovedania lui Stavroghin” de la Teatrul din Cluj —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
08:19:54Moldova a găsit soluția pentru eroarea 404. În vin! —» Fine Wine
13:09:41Guvernul vrea să închidă robinetul în capitală și lansează site-ul apă.md —» Nicolae Federiuc
10:00:17Poezie „Oameni ai credinței” —» Moldova Creștină
06:31:21REZILIENȚA SOCIALĂ A CONTINENTULUI MOLDAV —» Daniel Lachi
18:53:13PATIMILE DUPĂ DOSTOIEVSKI —» Leo Butnaru
06:25:22PUTINIȘTII TREBUIE EXTIRPAȚI! —» Daniel Lachi
05:24:1710 principii de evanghelizare și ucenicie din Ioan 4-11 —» Moldova Creștină
18:59:39Bugetul IP Gimnaziul "Victor Coțofană " pe anul 2023 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:54:44Informație cu privire la formarea bugetului pentru anul 2023, în IP Gimnaziul "Victor Coțofană" —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:48:13Raport referitor la executarea bugetului pentru anul bugetar 2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
14:36:50POEME PRIN ANI / ANTOLOGIE DE ETAPĂ #12 (30 de texte) —» Leo Butnaru