Necesitatea unei noi Constitutii si a unui sistem electoral mixt

In primele o suta de zile de mandat, Presedintele Timofti si-a respectat statutul si atributile constitutionale, specifice unei republici parlamentare, unde rolul Presedintelui este limitat foarte strict.
Presedintele Timofti, a fost ales printr-un consens larg al parlamentarilor din AIE si grupul Dodon, cu unele conditii foarte clare , care il limiteaza foarte mult in exercitarea mandatului.
Timofti nu e un Presedinte jucator, si nici nu poate sa fie, fiind limitat atit de Constitutie, cit si de faptul ca nu are in spate o majoritate parlamentara, pe care sa se bazeze.
In schimb, Timofti a reusit sa devina un Presedinte mediator, generator de stabilitate politica, ceea ce constituie o resursa importanta in aceste vremuri tulburi.
Nu ar fi corect sa-l invinuim pe Timofti de toate relele guvernarii, in primul rind e un termen prea scurt de cind a depus juramintul, in rindul doi trebuie sa recunoastem ca el este un Presedinte de sacrificiu, care a acceptat functia de Presedinte intr-o perioada extrem de complicata.

Principala misiune a lui Timofti este sa asigure coeziunea si stabilitatea AIE, astfel incit aceasta sa-si indeplineasca macar partial programul de guvernare, sa impulsioneze lupta contra coruptiei, reforma justitiei, ca sa ajunga cu anumite realizari la finele mandatului actualului Parlament.

AIE trebuie sa obtina semnarea Regimului liberalizat de vize, Acordul de liber schimb si Acordul de asociere cu UE, si atunci R.Moldova se va desprinde de trecutul totalitar si comunist, iar cetatenii sai vor deveni oameni liberi.

Impotriva lui Timofti si a AIE, s-a format un front puternic al opozitiei comuniste, si satelitilor sai, care nu au un program de guvernare alternativ si solutii reale de combatere a saraciei si coruptiei.
De fapt PCRM, PSRM, PSD si alte proiecte autointitulate de stinga, sunt partide geopolitice, care promoveaza ideea integrarii eurasiatice si abandonarea cursului de integrare europeana, ceea ce nu poate fi acceptat, deoarece ar insemna transnistrizarea R.Moldova si integrarea intr-un spatiu cu regimuri autoritare, oligarhice, dictatoriale, , unde nu se respecta drepturile omului, cu economii subdezvoltate, saracie si coruptie institutionalizata .
PDM este singurul partid de centru-stinga din R.Moldova care sustine in continuare integrarea europeana a R.M., acest deziderat fiind subliniat la Congresul partidului din 16 iunie.
Astfel sansele PDM de a creste electoral cresc, deoarece exista o buna parte din cetateni, care se identifica cu ideile social-democrate si socialiste, dar sustin integrarea europeana a R.M.

In acest cotext, AIE, cu toate neajunsurile, este raul mai mic, cu misiunea de a moderniza si a europeniza R.Moldova.
Alternativa AIE la guvernare nu poate fi PCRM, un partid antisistem, antieuropean, nereformat, si din pacate astazi nu exista o alternativa proeuropeana, un partid sau o miscare politica curate si credibile, care la viitoarele alegeri sa preia guvernarea tarii.

In aceste conditii singura sansa este modernizarea partidelor din AIE, schimbul de generatii in aceste partide, transformarea lor din SRL-uri politice, in organisme transparente si calitative.

Iar ca sa nu se repete greselile din trecut, ca sa evitam blocajele, e nevoie de o noua Constitutie, si de un nou sistem electoral.
Pina la viitoarele alegeri este suficient timp pentru a adopta un proiect de Constitutie, de al supune dezbaterilor publice, si de al adopta la un referendum.
Principala problema, este ce fel de Republica sa fie prevazuta in noua Constitutie, semiprezidentiala sau parlamentara, cum sa fie ales seful statului, in Parlament sau in mod direct?
Opinia mea este ca partidele sunt obligate sa tina cont de opinia cetatenilor, exprimata la referendumul din 5 septembrie 2010, dar si in sondaje, care in proportie de peste 90%, doresc sa aleaga Presedintele tarii in mod direct.

Unora le este frica ca un presedinte ales in mod direct sa nu instituie o dictatura de gen Lukasenco.
Iar ca acest lucru sa nu se intimple, pentru a echilibra situatia, in noua Constitutie , trebuie stipulata o prevedere conform careia candidatura Premierului sa fie propusa de catre o majoritate parlamentara formata in rezultatul alegerilor parlamentare, astfel inchit Presedintele ales direct al tarii sa fie obligat sa semneze Decretul de numire a Premierului.

Presedintele tarii ar trebui sa aiba atributii doar in ce priveste politica de securitate, aparare si reprezentare externa a statului, iar administrarea interna sa fie in totalitate in atributiile si competenta  Guvernului, astfel incit sa fie delimitate clar atributiile Presedintelui si Premierului, ca sa nu existe conflcte institutionale si constitutionale.

De asemenea pentru a apropia deputatii de alegatori si a-i face direct responsabili in fata celor care i-au ales, e necesara introducerea sistemului de vot mixt, in care 50% de deputati sa fie alesi in mod direct, in circumscriptii uninominale, iar ceilalti 50% sa fie alesi in continuare pe liste de partid.
Comunistii se tem cel mai mult de votul uninominal, deoarece ar acumula mult mai putine mandate in circumscriptii uninominale.

Unii zic ca vom avea o toamna fierbinte, ca Rusia lui Putin va pune presiune pe politicienii moldoveni, ca sa forteze distrugerea AIE, ca sa opreasca integrarea europeana.
Testul de rezistenta al AIE, va fi capacitatea componentelor de a face reforme, de a combate coruptia, in primul rind din rindurile membrilor din propriile partide, si de a fi solidari unii cu altiii.

P.S.

M-am bucurat enorm de victoria Italiei in fata Germaniei, a fost un meci de fotbal frumos.
Vom avea o finala latina in finala EURO 2012, Italia contra Spania, si chiar daca imi plac ambele echipe, eu sustin Italia.
De cind ma tin minte am sustinut nationalele Romaniei si Italiei, si apoi dupa independenta si a R.Moldova.
Am fost in Italia si m-am simtit ca acasa, la fel ca si cei circa trei sute de mii de moldoveni care s-au stabilit acolo.
Italia e mama tuturor latinilor, caci de la Imperiul Roman si de la Dacia Romana ne tragem si noi romanii moldoveni.
Forta Italia.


Filed under: Uncategorized

Sursa
2012-06-30 14:52:28



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:54:38Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
14:54:13La Tabără, la Bibliotecă vin copii talentați —» BiblioCity
14:53:49În vacanța mare? De unul singur? Oare cum ar fi? —» BiblioCity
14:53:27Orice întâlnire a copiilor cu scriitorii devine un eveniment memorabil —» BiblioCity
14:52:43Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
14:52:19Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:51:57CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
14:49:23GHICITORI PE PORTATIV. Scriitoarea Marcela Mardare și-a amintit de elevii săi de cândva —» BiblioCity
17:35:45IHTIANDRU —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:16:32105 ani de la nașterea artistului plastic Gleb Sainciuc —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:45:27EDITORIAL | Cazul „expertului” pedofil și noua mare provocare a lumii „moderne” —» Nicolae Federiuc
11:04:24DACĂ CITIȚI ÎN BULGARĂ, UN INTERVIU DIN REVISTA „FLACĂRA”, EDITATĂ DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN BULGARIA Leo Butnaru - Ognian Stamboliev —» Leo Butnaru
03:42:46PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:02:18EXTRAS DIN INTERVIU —» Leo Butnaru
03:01:20JURNALUL CA MEMORIE, 1992 —» Leo Butnaru
10:18:42Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:32:16Marea strategie scurtcircuitată —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:32:49CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
04:10:45PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI / POEME —» Leo Butnaru
19:04:43PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:11:39Mărturii din GULAG filmate la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
06:46:22Cercetașii ingenioși vara la Bibliotecă —» BiblioCity
06:25:46Amintiri despre foame și canibalism —» Curaj.TV | Media alternativă
03:30:24JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
15:07:39Trei reguli de știut când servim spumant! —» Fine Wine