EXPERTI:ARSENALUL NUCLEAR AL CHINEI COMUNISTE ESTE MULT MAI MARE DECAT SE CREDEA INITIAL

Iata ce putem afla din articolul:http://www.theepochtimes.com/n2/china-news/nuclear-arsenal-in-china-much-bigger-than-believed-says-expert-258565.htmlArsenalul nuclear  al Republicii Populare a Chinei (RPC), ar putea fi mult mai mare decât estimările Statelor Unite ale Americii, ajungând până la 1.800 de focoase spre deosebire de cele 300 sau 400 estimate în prezent, conform unui raport intocmit  de către un colonel general în rezervă de origine rusă.

În plus, raportul in cauza  spune că RPC are rachete intercontinentale balistice montate pe şine echipate cu focoase nucleare, focoase nucleare montate pe o serie de ICBM (rachete balistice intercontinentale) şi rachete de croazieră – declaraţii care contravin înţelegerilor despre poziţia Chinei în domeniul nuclear.

Viktor Yesin, fostul şef al personalului al “Strategic Rocket Forces”, în prezent profesor la Academia de Ştiinţe Militare, şi-a publicat punctul său de vedere în publicaţia Military-Industrial Courier la începutul lunii mai.

El afirma  că fabricile din China, care furnizează material fisionabil, ar fi produs din 2011, 40 de tone de arme care funcţionează cu uraniu şi aproximativ 10 de tone de arme care funcţionează cu plutoniu, suficient pentru un total de 3600 de focoase nucleare.               http://saccsivdotcom.wordpress.com/2012/02/04/planeta-sub-sceptrul-razboiului-nuclear-china-are-3-000-de-arme-nucleare-ascunse-in-tuneluri/

Yesin estimeaza  că aproximativ jumătate din acest material fisionabil nu ar fi utilizat pentru creare de focoase, ci pentru depozitare sau alte scopuri. Dintre cele 1,600-1,800 de focoase care au fost probabil construite, în opinia lui Yesin, poate 800-900 vor fi relocate cu restul în depozit, afirma expertul.

O traducere a respectivului  articol din revistă a lui Yesin, care se întinde pe nouă pagini în limba engleză, a fost difuzată de Phillip Karber, membru al Proiectului de control al armelor din Asia, care se concentrează pe implicaţiile strategice ale acumulării de arme nucleare de către RPC.

Cercetarea lui Karber asupra reţelei de tuneluri subterane folosite de către RPC pentru depozitarea armelor nucleare, a atras controverse, în special de la comunitatea de control a armelor.

În acest caz, punctul de vedere al generalului colonel rus asupra estimării numărului de focoase nu este diferit, iar o analiză a raportului recent devine un exerciţiu de examinare în dezbateri mai amănunţite a poziţiei în domeniul nuclear al RPC.

Jeffrey Lewis, director al Programului de Neproliferare de la Institutul Monterey de Studii Internaţionale din Asia de est, care, de asemenea, dezbate probleme de control al armelor, a scris într-un e-mail, comentând cu privire la articolul din revistă al lui Yesin, că opiniile generalului în rezervă cu care a fost deja familiarizat, sunt ” exagerate “şi” alarmante “.De asemenea, Lewis pune sub semnul întrebării veridicitatea şi provenienţa acestor informaţii.

Pe de altă parte, Richard Fisher, un analist în problema modernizării militare a RPC şi de asemenea cercetător principal al institutului de Evaluări internaţionale şi Centrul de strategie, afirmă: “Generalul Yesin a aruncat o bombă nucleară pe orgoliul comunităţii americane de control al armelor. “

Yesin este un comentator si o somitate  în domeniul problemelor strategice din Rusia, şi în conformitate cu o introducere pregătită de Proiectul de Control al Armelor din Asia “, este privit ca o sursă cu autoritate în domeniu fiind în stransă legătură cu oficiali ruşi din poziţii de guvernare.”

“În ultimii 15 ani, el a fost un consilier important al lui Putin,” relevă Karber, adăugând că Yesin ar avea o înţelegere corectă a arsenalului nuclear al RPC, datorată în parte numeroaselor contacte de peste zeci de ani dintre cele două puteri, şi datorită accesului acestuia la diferitele surse de informatii  clasificate.

În afară de marile estimările de focoase nucleare, date de Yesin, care sunt în acord cu estimările date de Karber într-un studiu anterior asupra tunelelor subterane ale RPC, comentariile lui Yesin, despre rachetele ICBM montate pe şină şi echipate cu focoase nucleare, sunt semnificative, după părerea lui Karber.

“Când ai un asemenea grad de mobilitate, nu se pot urmări cu exactitate cât de multe sunt. Când mergi printr-un tunel feroviar nu poţi spune cu certitudine dacă sunt 20 sau doar 1″, a afirmat Karber. Aceste   arme ar putea fi folosite pentru un atac direct împotriva forţelor inamice sau adiţional  pentru atac împotriva oraşelor.

Ideea de arme nucleare montate pe şine şi de focoase nucleare pe rachete balistice şi de croazieră – câteva sute cel puţin, în opinia lui Karber – întăreşte ipoteza că RPC deţine o mică forţă nucleară specializată doar pe descurajare.

Presupunerea că RPC are o astfel de forţă este împărtăşită şi de Jeffrey Lewis alături de alţi membri din comunitatea de control al armelor. Ei afirma  că dovezile insuficiente, sau, în unele cazuri, cererile compromise, discreditate sau alte mijloace de dezinformare, au fost introduse pentru a perturba acestea ipoteză de bază.

O problemă practică ridicată de raportul Yesin este reprezentată de posibilitatea unei curse de înarmare cu arme nucleare a ţărilor de la periferia RPC, în scopul de a obţine o aparenţă de egalitate în faţa enormului arsenal al RPC.

Acele ţări, care în prezent se văd sub protecţia SUA, ar putea simţi că Statele Unite ar fi în imposibilitatea de a le proteja pe acestea.                         http://saccsivdotcom.wordpress.com/2011/12/02/ce-spun-chineziivom-apara-iranul-chiar-daca-asta-ar-insemna-al-treilea-razboi-mondial/

Fisher a declarat, “Prin atingerea unui nivel de superioritate în arme nucleare, China ar putea provoca începerea celei mai mari perioade de proliferare nucleară din lume, deoarece state ca Japonia, Coreea de Sud, Australia, Vietnam, etc s-ar putea grăbi să-şi dezvolte propriile lor forţe de descurajare nucleară. “

sursa:       www.theepochtimes.comSursa
2012-06-30 13:46:27Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:45:46Măcelarul din Lunca Prutului – fantoma emblematică a Maiei Sandu sau de ce pe „vremuri bune” lucrurile niciodată nu sunt așa cum par a fi?! —» Sergiu Mocanu
23:46:34Triangle of Sadness —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:59:10La Radio Guerrilla cu Mitoș Micleușanu —» .:EU:.
10:15:29YES-EU. CEVA ESENȚIAL... —» Leo Butnaru
10:30:40DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
10:08:23Berliner: gest de solidaritate pentru vinurile moldovenești —» Fine Wine
21:29:07Poliția locală acționează pe alocuri, dar intens —» Curaj.TV | Media alternativă
21:25:29Inspectorul Felix se agită cînd e inspectat —» Curaj.TV | Media alternativă
09:25:46ИНФОРМАЦИОННО ПИСМО —» Biblioteca Hristo Botev
19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
19:13:58Mai Departe cu Viorica Tătaru – Pe front în Ucraina, Propaganda de război, Transnistria —» Curaj.TV | Media alternativă
19:11:51Pericole la zebra de la parcul Bazilescu, Bucureștii Noi —» Curaj.TV | Media alternativă
18:26:54DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
15:23:47What’s New on WordPress.com: Tools to Make Designing Your Site Easier Than Ever —» Misterioz
14:50:26Program_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:44:06Anunţ - Poster_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:35:47Lectura — hrană nobilă pentru suflet —» Biblioteca Hristo Botev
14:31:1227 Ianuarie - Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:15:03Pericol mortal in pasajul de la Guvern pe motiv de neglijență —» Curaj.TV | Media alternativă
04:57:00De ce familia mea nu consumă carnea de pui din comerț, laptele cu termen mare de valabilitate și marmelada —» Sunt MAMĂ!
21:27:45„Amintiri din trecutul Terrei” de Liu Cixin – o părere sinceră despre cărți (fără spoilere) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:42:59Citit în ianuarie: „Oameni sărmani” de F.M. Dostoievski —» Sunt MAMĂ!
18:04:44UN POET RUS CÂNDVA EXPULZAT DIN ROMÂNIA —» Leo Butnaru
14:52:14Haiku (trad. în spaniolă) —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:43:17CEREȚI vs. CERE-ȚI – când punem cratima? —» Moldova Creștină