Scopul vizitei lui Merkel la Chişinău: altceva sau federalizarea?

Foto: zimbio.com

Germania a devenit un adevărat fetiş pentru unii politicieni moldoveni, dar în deosebit pentru Alianţa de guvernare. Atenţia pentru statul german se datorează afilierii politice a cancelarului Angela Merkel, a cărei formaţiune la fel ca şi PLDM-ul premierului Vlad Filat face parte din familia Partidului Popular European.

Pe de altă parte, atractivitatea Germaniei reiese din accepţiunea generală că ţara dată este liderul politic şi financiar al Uniunii Europene, iar apropierea de cancelarul german permite un transfer lejer de credibilitate atît la nivel european cît şi cel mai local posibil. De aceea, faptul că Agela Merkel a dat undă pozitivă invitaţiei de a vizita Moldova reprezintă o mică victorie politică a premierului, în palmaresul căruia se numără deja vizita vicepreşedintelui american Joe Biden.

Dar cu excepţia anunţului foarte sec că Merkel  este dispusă teoretic să efectueze o vizită, Filat nu a dat foarte multe detalii, pentru că, de fapt, încă nu le are la îndemînă. Or, de la răspunul pozitiv la invitaţie pînă la vizita la propriu zisă trebuie parcursă o serie de proceduri diplomatice: completarea agendei cu substanţă şi un obiectiv clar stabilit.

Pînă la punctul final, echipa lui Filat va trebui să convingă pe Merkel că nu va regreta de vizita sa în Republica Moldova, mai ales în condiţiile unui orar axat pe soluţionarea crizei financiare din zona euro, aprofundarea integrării fiscale şi bugetare a zonei şi consolidarea monedei unice. De asemenea, liderul german se află într-o fază politică descendentă, după ce formaţiunea sa (CDU)şi aliaţii acesteia şi-au pierdut ponderea în mai multe landuri din Germania. Acest context vitreg o influenţează puternic pe Merkel, ce va ţine cont de banii contribuabilor germani, scurşi de bani din cauza austerităţii şi crizei euro, selectînd inteligent destinaţiile viitoarelor sale deplasări oficiale. Anume din aceste considerente, organizare unei vizite în Republica Moldova trebuie să aibă ca suport argumente plauzibile, care să reflecteze şi interesele cetăţenilor germani.

Foto: dw.de

Unicul subiect ce îl poate aduce pe Merkel la Chişinău este realizarea unui salt calitativ în dosarul transnistrean. Cunoscînd inter-relaţionarea şi interdependenţa geramano-rusă este practic imposibil ca vizita cancelarului în RM să nu fie convenită cu Rusia. Factorul rusesc este adînc implantat în problema transnistreană şi nu poate fi ocolit, mai ales de aliatul său european, Germania. Adept al “realpolitik-ului”, cancelarul german va dori să aibă o poziţie conjugată sau cel puţin proximă cu cea rusă înainte de programarea unui intinerar Berlin-Chişinău. Prin urmare, depinde de gradul de conciliere al Moscovei şi compatibilitatea intereselor ruso-germane dacă Merkel va întreprinde sau nu o vizită la Chişinău.

Un plan B pentru Filat şi anturajul său va fi să conecteze Chişinăul la un turneu mai amplu al cancelarului german, fie că Merkel va vizita Kievul sau Bucureştiul.

În fine, iese în evidenţă faptul că Filat vrea să organizeze această vizită pînă la finele verii, perioadă “moartă” din perspectiva politicii şi diplomaţiei internaţionale.

Alegerea nu este întîmplătoare, deoarece situaţia din Alianţa de guvernare trezeşte suspiciuni privind soarta viitoare a coaliţiei curente, aruncînd umbra asupra “termenului de valabilitate” a actualului legislativ. Or, premierul vrea să găzduiască o întrunire cu Merkel în cadrul actualului său mandat, consolidîndu-şi imaginea în faţa opiniei publice.

Totodată, urgentarea vizitei lui Merkel şi stabilirea termenului limită pentru sfîrşitul verii dovedeşte că după culisele acestui eveniment poate fi ascuns altceva decît doar o evaluare banală a problematicii transnistrene. Aceste cicumstanţe dubioase reînviează discuţia despre posibilitatea “unui plan de federalizare” al Republicii Moldova, drept soluţie promovată de Germania pe uşa din spate.

 


Filed under: AIE-2, Conflictul transnistrean/приднестровский конфликт, Vlad FILAT

Sursa
2012-06-29 18:44:33Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
21:27:45„Amintiri din trecutul Terrei” de Liu Cixin – o părere sinceră despre cărți (fără spoilere) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:04:44UN POET RUS CÂNDVA EXPULZAT DIN ROMÂNIA —» Leo Butnaru
14:52:14Haiku (trad. în spaniolă) —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:43:17CEREȚI vs. CERE-ȚI – când punem cratima? —» Moldova Creștină
14:35:20Caleidoscop cultural. Februarie, 2023 —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:55:12ALEXANDRU COSMESCU - MENTOR AL TINERILOR SCRIITORI BASARABENI —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:17:10UN PROZATOR ȘI POET FRANCEZ IMPORTANT —» Leo Butnaru
10:05:33Graduation @ #Precept Institute for South Sudan Refugees in Uganda 🇺🇬 —» Moldova Creștină
09:35:01”Nu te baza pe alții! Privește, învață, fă și taci!” sau Despre cum să fii optimist —» Sunt MAMĂ!
09:20:02De ce copiii mei au hainele murdare? —» Sunt MAMĂ!
17:02:42DE LA POEȚI ANTICI PÂNĂ SPRE AI NOȘTRI... —» Leo Butnaru
12:01:45De ce reușesc să fac atât de multe lucruri timp de o zi —» Sunt MAMĂ!
11:50:40Disciplinile umanistice și posibilitățile de inserție profesională —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:27:43Vizita de lucru a secretarului de stat Gheorghe Cârciu în Franța —» Elena Robu
08:00:39Cum a ajuns profesia de cercetător una din cele mai instabile în RM —» Gheorghe Cuciureanu
05:48:09Serviciul „Eco responsabil”, ediția a II-a —» BiblioCity
02:31:03©️ Tu poți —» Licurici de suflet
09:57:45Despre „Demonii. Spovedania lui Stavroghin” de la Teatrul din Cluj —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
08:19:54Moldova a găsit soluția pentru eroarea 404. În vin! —» Fine Wine
13:09:41Guvernul vrea să închidă robinetul în capitală și lansează site-ul apă.md —» Nicolae Federiuc
10:00:17Poezie „Oameni ai credinței” —» Moldova Creștină
06:31:21REZILIENȚA SOCIALĂ A CONTINENTULUI MOLDAV —» Daniel Lachi
18:53:13PATIMILE DUPĂ DOSTOIEVSKI —» Leo Butnaru
06:25:22PUTINIȘTII TREBUIE EXTIRPAȚI! —» Daniel Lachi