Premsele de micsorare a pretului gazelor naturale pentru consumatorii finali devin tot mai realiste

Recent Ministerul Economiei al Republicii Moldova a anunțat că vechiul contract de procurare a gazelor de la SAD Gazprom se mai prelungește încă cu 6 luni, adică până la finele anului 2012. Lipsa unui nou contract cu Gazprom-ul nu trebuie să ne sperie chiar dacă acest lucru demonstrează de fapt că relații de colaborare nu sunt foarte bune cu autoritățile de la Chișinău și aici ar putea fi mai multe cauze:

  • Adoptarea deciziei de implementare a pachetului energetic III de către Moldova și Ucraina în Octombrie 2011;
  • Neaderarea Moldovei la Uniunea Vamala Rusia-Belarus-Kazahstan;
  • Datoriile SA Moldovagaz către  SAD Gazprom;
  • Proiectul Ungheni – Iași;
  • Evoluția prețului la barilul de petrol marca Brent.

Toate aceste cauze au fost discutate și interpretate suficient atât în presa locală cât și în cea internațională, mai puțin ultima, pe care o voi comenta, având o argumentare și interes economic.

Este cunoscut că actualul contract de procurare a gazelor are ca referință prețul produselor petroliere iar unul din punctele pe care oficialii de la Chișinău insistă în actualele negocie este schimbarea formulei de calcul ca prețul de procurare să depindă mai mult de prețul la gazele naturale de pe piețele spot. Căderea semnificativă a prețului la barilul de petrol Brent pe parcursul ultimelor 4 luni de la aproximativ 127$ în luna martie la 90 $ ține în suspans toți actorii participanți la piața de gaze naturale regională și internațională, tendința poate fi observată în graficul de mai jos.

Sursa: quote.rbc.ru

Anume această cauză poate interpreta lipsa unui numitor comun între SAD Gazprom și autoritățile de la Chișinău. De aici pornesc și premisele optimiste că în condițiile actualului contract prețul de procurare a gazelor, respectiv prețul de livrare către consumatori ar putea să scadă. Acest lucru este foarte real în situația în care tendința de diminuare a prețului la petrol se va menține sau nu va crește semnificativ pe parcursul următoarelor 2 luni de zile pentru a asigura un prag mai mare de 5% de variație a prețului de procurare a gazelor luând în calcul media pe ultemele 9 luni de zile. Respectiv pentru trimestrul 4 al anului 2012, pentru prima data în Moldova, prețurile de livrare a gazelor naturale către consumatori ar putea scădea. Dar, tot aici trebuie de menționat încă un factor determinat în formula de calcul a prețului de procurare a gazelor, acesta fiind dictat de evoluția cursului leului moldovenesc în raport cu dolarul care după o perioadă mai lungă de stabilitate în ultimele săptămâni are tendința de depreciere.

Amânarea cu încă 6 luni a semnării unui nou contract nu ne dă asigurări că va fi semnat un nou contract până la finele anului 2012. Pentru asta sunt necesare negocieri consecvente, în plus pe termen scurt semnarea unui nou contract poate să nu fie avantajoasă pentru Moldova în condițiile de menținere a prețului actual la petrol sau scăderea acestuia în continuare. Micșorarea prețului de procurare a gazelor pe termen mediu oricum rămâne un scenariu optimist din două considerente: unul dacă se va semna un nou contract cu schimbarea referinței în formula de calcul cum am menționat mai sus și doi creșterea ofertei de gaze naturale lichefiate și a gazelor de șist prognozată în următorii patru ani pe piața europeană.



Sursa
2012-06-29 10:00:08



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:54:38Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
14:54:13La Tabără, la Bibliotecă vin copii talentați —» BiblioCity
14:53:49În vacanța mare? De unul singur? Oare cum ar fi? —» BiblioCity
14:53:27Orice întâlnire a copiilor cu scriitorii devine un eveniment memorabil —» BiblioCity
14:52:43Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
14:52:19Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:51:57CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
14:49:23GHICITORI PE PORTATIV. Scriitoarea Marcela Mardare și-a amintit de elevii săi de cândva —» BiblioCity
17:35:45IHTIANDRU —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:16:32105 ani de la nașterea artistului plastic Gleb Sainciuc —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:45:27EDITORIAL | Cazul „expertului” pedofil și noua mare provocare a lumii „moderne” —» Nicolae Federiuc
11:04:24DACĂ CITIȚI ÎN BULGARĂ, UN INTERVIU DIN REVISTA „FLACĂRA”, EDITATĂ DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN BULGARIA Leo Butnaru - Ognian Stamboliev —» Leo Butnaru
03:42:46PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:02:18EXTRAS DIN INTERVIU —» Leo Butnaru
03:01:20JURNALUL CA MEMORIE, 1992 —» Leo Butnaru
10:18:42Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:32:16Marea strategie scurtcircuitată —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:32:49CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
04:10:45PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI / POEME —» Leo Butnaru
19:04:43PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:11:39Mărturii din GULAG filmate la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
06:46:22Cercetașii ingenioși vara la Bibliotecă —» BiblioCity
06:25:46Amintiri despre foame și canibalism —» Curaj.TV | Media alternativă
03:30:24JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
15:07:39Trei reguli de știut când servim spumant! —» Fine Wine