Are Moldova nevoie de # Medici?


Cum să fii Chuck Norris în Moldova. Ghid

Toți știu un lucru – Chuck Norris poți fi doar dacă vrei. Un Chuck Norris știe că tot pământul este în grija sa, iar el are puterea să-l salveze. Chuck Norris când a venit în Moldova a știut că orice moldovean poate fi salvat de el. Iată așa există și jurământul lui Chuck Norris, a.k.a Hippocrate.

De ce Chuck Norris a ales să devină medic în Moldova? Pentru că acest sector se dezvoltă, apar tot mai multe posibilități și locuri de muncă. Doar în ultimii 5 ani au apărut în jur de 200 de instituții medicale. Apar spitale private care sunt din ce în ce mai vizibile în Chișinău.

La nivel bugetar, Moldova are nevoie de 1000 de medici de familie și 1500 asistente medicale. Dar, anual, absolvesc Universitatea de Medicină în jur de 700 studenți, dintre care 100 sunt de pe alte meleaguri. Anul acesta au absolvit 775. Chuck Norris a înțeles că aici este nevoie de el.

Chuck Norris – student la medicină

Un adevărat Chuck Norris se duce la Universitatea de Medicină „Nicolae Testemițeanu”. Aici sunt 4 facultăți: Medicină, Sănătate Publică, Stomatologie și Farmacie.

Anul trecut au fost 479 locuri la buget. Locurile la contract au fost doar 269. Șansele ca să înveți gratis sunt mari, mai ales dacă îți place asta și ai cunoștințe. După datele din 2011, sunt cam 3 persoane pentru un loc la buget. Totuși, cele mai mari bătălii se dau pentru Stomatologie și Farmacie. Chuck a decis că acestea sunt prea mainstream.

Dacă Chuck Norris decide că el vrea la contract la medicină, va trebui să plătească 17.400, la Farmacie – 18.200, iar la Stomatologie – 20.300. Chuck oricum are note bune și el va fi bugetar și bursă va primi.

Iar dacă Chuck va fi activ, va putea prinde o bursă de schimb de experiență în Franța sau Elveția.

Profesorii care îl vor învăța sunt foarte importanți, așa încât Chuck i-a verificat pe evaluez.eu. Majoritatea au recomandări bune. Iar domnul V. Gavriluță de la catedra de Farmacologie și Farmacologie Clinică este pe locul 2 din top 50, după părerea studenților. Domnul Gavriluță precis va deveni prieten cu Chuck.

Chuck a mai auzit că Universitatea de Medicină, cel mai probabil, va fi prima universitate din Moldova care va avea un sistem online de administrare. Adică notele studenților vor fi online, testele și informația online, carnetele de note, registrele, borderourile și alte hârtii inutile, vor fi online. Asta îi va face pe profesori mai eficienți și mai transparenți – notele nu vor putea fi puse din cap și va scădea corupția.

Chuck Norris este împotriva corupției și îi place când vede că banii plătiți de studenți sunt reinvestiți în Universitate. Iar Universitatea, la rândul ei, încearcă să se dezvolte.

Decizia de a fi Chuck Norris

Chuck când se gândea ce facultate va alege, lua în calcul mai multe variabile și constante. După primele 4 luni ale anului 2012, salariul mediu al medicilor în Moldova este de 3555 lei. Dar mai este un avantaj. Orice medic ulterior poate deveni face și altceva. De exemplu, Vitalie Braniște, care acum e în IT, tot a absolvit medicina. La fel ca şi miniștrii Șalaru sau Buliga.

Dar niciodată un ITșnic nu se va putea reprofila în medic. Dacă înveți medicina, poți învăța orice. Dar unul din lucrurile importante e să știi că tu poți salva vieți, că tu, direct, prin aportul tău, poți face pe cineva fericit. Atunci când simți că poți face asta, începe schimbarea.

Iar dacă ești un specialist bun, poți avansa în carieră foarte repede. De exemplu, în 2011 în Moldova erau doar 218 oftalmologi şi 314 psihiatri. Ceea ce înseamnă că poți să te afirmi mai ușor. Dacă îți alegi nișa de specializare cât mai îngustă, în general poți deveni unicul expert din Moldova pe aria aceea de specialitate. Lui Chuck îi place când știe că dacă el depune efort și are un scop bine determinat, atunci totul va fi așa cum vrea el.

Dacă tocmai ai susținut BAC-ul și nu știi ce să faci, Chuck spune să vii la medicină pentru că da, Moldova are nevoie de tine.

Cam așa avea nevoie Moldova de tine în 2011:

Chuck Norris and 3,5 mln people like this.


Sursa
2012-06-29 11:11:44Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

17:24:33Greva foamei cu taxiuri galbene în piața Constituției —» Curaj.TV | Media alternativă
09:03:28Armata se comportă în trafic ca poliția, arogant —» Curaj.TV | Media alternativă
08:53:20Poliția, exemplu prost pentru alți șoferi —» Curaj.TV | Media alternativă
20:55:03How We Built a New Home for WordPress.com Developers Using the Twenty Twenty-Four Theme —» Misterioz
14:50:50ABC-ul reciclării —» BiblioCity
11:41:07NADIR (trad. al español*) —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:04:22IMN FURNICARULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:50:02Băi de urzici (I) —» Argentina Gribincea's Blog
19:01:16Atacată de o haită de cîini apoi agresată la primăria Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
12:02:58Promovarea valorilor europene —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
07:00:26CONFLUENȚE PESTE MILENII —» Leo Butnaru
06:50:37Vasile Romanciuc, poetul cu aripi de carte —» BiblioCity
06:14:46DIALOG ȘI VERSURI DIN „HYPERION” —» Leo Butnaru
20:38:41More Control Over the Content You Share —» Soţii Bragaru
20:21:06Polițistă la volan, fără centură, cu telefon —» Curaj.TV | Media alternativă
12:39:45My Condolences, You’re Now Running a Billion-Dollar Business —» Soţii Bragaru
19:59:40Dragobete Party de Ziua Îndrăgostiților la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:42:18Un nou club pentru tinere mame la Biblioteca „Ștefan cel Mare și Sfânt” —» BiblioCity
05:57:13Poem fantastic —» Argentina Gribincea's Blog
22:11:39CIREȘE AMARE... —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:52:32Expoziție de Mark Verlan la București —» Curaj.TV | Media alternativă
20:07:59Protest la aniversarea începutului invaziei ruse în Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
20:01:16Despre Macarena feministă și impactul ei —» Curaj.TV | Media alternativă
19:26:39POEȚI STRĂINI TRADUȘI DIN LIMBA SPANIOLĂ ÎN ROMÂNĂ * —» Andrei LANGA. Blogul personal
01:04:15Poemul total versus Cartea de poezie —» Andrei LANGA. Blogul personal