Of, Viorică, te-au vândut pe o nimică

A fost vândută Viorica, Viorica Cosmetic. Un nume uşor cacofonic, dar totuşi un nume. Mai ales pentru moldoveni. Întrebarea care se impune în aceste caz este de ce? De ce a trebuit să fie vândută Viorica? De ce aţi vândut-o, flămânzilor, căpcăunilor de la putere?
-
Cifrele acestei afaceri sfidează logica business-ului şi a bunul simţ. În primul rând, vorbim de numărul impresionant de moldoveni care cunosc brandul, respectiv au încredere în el. Căci atunci când cumperi o întreprindere, o linie de producţie, nu achiziţionezi nişte aparate, dar şi un nume cu renume (dacă mi se permite jocul de cuvinte). Lumea dă bani pe produsele de la Viorica pentru că ştie: sunt produse moldoveneşti, ieftine, dar foarte important, de nădejde. Spre deosebire de turcismele şi chinezismele, care au invadat piaţa şi ne pun în pericol sănătatea. Deci, de ce nimeni din ministerul Economiei de la Chişinău nu a pus un preţ şi pe marca înregistrată Viorica Cosmetics? Incredibilă lipsă de simţ practic, căci, din punct de vedere al marketingului, marca înregistrată este lucrul cel mai de preţ al companiei vândute pe 51 de milioane de lei moldoveneşti. O nimică toată.
-
Altă cifră care ne suprinde este profitul companiei. Nu ştiu dacă vă este cunoscut faptul că Viorica, până şi pe criză, a făcut bani buni. Profitul scos în 2011, un an în care toată Europa a suferit de pe urma seismelor economice, a fost 17 milioane de lei. Nici mai mult, nici mai puţin. O simplă aritmetică de clasa a doua ne arată că noii patroni nu trebuie să schimbe nimic în fabrică, doar să aştepte 3 ani pentru ca investiţia să li se amortizeze. O afacere cum nu se poate de bună, în condiţiile în care, în recesiune, orice om de afaceri îşi face cruce cu ambele mâini când banii se întorc după 6-10 ani. În schimb, cumpărătorul Vioricăi este asigurat. După trei anişori banii pot să vină gârlă, el o să-i întoarcă doar cu lopata. Ce afacere idioată a Guvernului de la Chişinău! In-cre-di-bil!
-
Bine, bine, veţi comenta voi, susţinătorii orbi ai acestor nesătui de la putere, dar nu se ştie dacă Viorica va avea profit în continuare, căci roata se poate întoarce. Vă dau dreptate. Mai ales că deocamdată nu-mi este clar dacă noul patron chiar îşi doreşte să menţină vie una dintre puţinele întreprinderi moldoveneşti care aducea bani ţărişoarei. De pildă, poate foarte simplu să-i dea pe angajaţi afară, să vândă la fier vechi utilajele, să ridice nişte bloculeţe pe cele 4.5 hectare de teren, să transforme clădirea companiei într-un alt bloc de birouri, iar toate acestea îl vor umple de bani. Experţii imobiliari susţin că doar terenul şi clădirea ar face cel puţin 61 de milioane de lei. În aceste condiţii, cine îl poate încurca pe noul acţionar majoritar al Victoriei să o falimenteze, să trimită oamenii în şomaj şi să transforme un brand cunoscut într-o “afacere imobiliară de succes”? Deştepţii din Executivul ţării s-au gândit oare să pună niscaiva condiţii cumpărătorului? Incredibilă fâstâceală şi lipsă de viziune guvernamentală!
-
Apropo de fâstâceală? Este strigătoare la cer atitudinea celor din Guvern. Chiar ne consideră de proşti? Aceşti domni pe care îi plătim să ne facă viaţa mai uşoară au decis că noi, moldovenii, cei care i-am pus în fotoliile lor comode, nu avem dreptul să ştim cine este cumpărătorul Viorica Cosmetic. De ce? Pentru că avem o clauză de confidenţialitate în contract, fu răspunsul absolut năucitor. Cuuuuuuum? Voi ne vindeţi bunurile şi nu avem voie să ştim cine a dat doi bănuţi pe ele? Este inadmisibil ca să acceptaţi clauze de confidenţialitate atunci când efectiv vindeţi ţara, stimabililor! Domnule ministru Lazăr, nu-i mai luaţi de proşti pe moldoveni, nu-i mai trataţi ca pe nişte nimicuri şi nu mai faceţi afaceri păguboase în numele lor! Este şocant să vezi bătaia de joc şi să-ţi dai seama că pe hămesiţii din Guvern îi doare în cot de părerea ta. Cum aşa? Nici în al doisprezecelea ceas, când presa a aflat pe surse numele cumpărătorului, să nu ne confirme identitatea acestuia? De ceeeee? Cum vă permiteţi, lihniţilor? Incredibil tupeu şi mare meşteşug de tâmpenie a cetăţenilor.
-
Domnule prim-ministru Filat, dumneavoastră nu aveţi cum să nu cunoaşteţi dedesubturile acestei vânzări. Dacă nu faceţi nimic, dacă nu zădărniciţi afacerea, atunci să ştiţi, riscaţi ca peste 10, 15, 20 de ani să repetaţi soarta domnului Adrian Năstase. În această ordine de idei vă întreb, cum vă veţi simţi în situaţia de a fi primul premier moldovean ce va fi intrat la puşcărie pentru acte de corupţie? Căci, domnule prim-ministru, este deranjant să vezi cum ni se toarnă gogoşi când sunt vândute cele mai profitabile companii ale statului. Citiţi cu atenţie declaraţia domnului Tudor Copaci, directorul Agenţiei Proprietăţi Publice, referitor la Viorica: „Este o întreprindere profitabilă, însă aceasta are nevoie de investiţii pentru modernizarea procesului de producţie, dar şi a creşterii calităţii managementului corporativ”. Okey, dar de ce nu face actuala conducere acest lucru? Este o stupizenie să vinzi ceva ce produce bani pe care să-i investeşti anume în modernizare şi în creşterea calităţii. Şi apoi, n-am auzit ca noul acţionar majoritar să se fi obligat la investiţii masive, culmea, nici n-am auzit ca statul să fi introdus o astfel de condiţie în contractul plin ochi de clauze de confidenţialitate. Ce mai urmează, domnilor Filat şi Lazăr? Franzeluţa, Bucuria, Cricova? Nu m-ar mira. Am văzut că Aeroportul Internaţional din Chişinău ar putea fi concesionat. Terminalul de la Giurgiuleşti este şi el în mâini bune… private. La sfârşit am şi eu un sfat, după ce vindeţi toată Moldova, nu uitaţi să daţi mâncare la câini, să închideţi geamurile ca să nu se facă curent în ţărişoară şi să stingeţi lumina. Vă mulţumim că ştiţi să administraţi ţara atât de profitabil… pentru conturile domniilor voastre. La revedere! Ne mai vedem pe la alegeri.

Sursa: Blogul lui Vitalie Cojocari

Sursa
2012-06-28 23:30:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:54:38Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
14:54:13La Tabără, la Bibliotecă vin copii talentați —» BiblioCity
14:53:49În vacanța mare? De unul singur? Oare cum ar fi? —» BiblioCity
14:53:27Orice întâlnire a copiilor cu scriitorii devine un eveniment memorabil —» BiblioCity
14:52:43Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
14:52:19Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:51:57CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
14:49:23GHICITORI PE PORTATIV. Scriitoarea Marcela Mardare și-a amintit de elevii săi de cândva —» BiblioCity
17:35:45IHTIANDRU —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:16:32105 ani de la nașterea artistului plastic Gleb Sainciuc —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:45:27EDITORIAL | Cazul „expertului” pedofil și noua mare provocare a lumii „moderne” —» Nicolae Federiuc
11:04:24DACĂ CITIȚI ÎN BULGARĂ, UN INTERVIU DIN REVISTA „FLACĂRA”, EDITATĂ DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN BULGARIA Leo Butnaru - Ognian Stamboliev —» Leo Butnaru
03:42:46PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:02:18EXTRAS DIN INTERVIU —» Leo Butnaru
03:01:20JURNALUL CA MEMORIE, 1992 —» Leo Butnaru
10:18:42Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:32:16Marea strategie scurtcircuitată —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:32:49CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
04:10:45PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI / POEME —» Leo Butnaru
19:04:43PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:11:39Mărturii din GULAG filmate la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
06:46:22Cercetașii ingenioși vara la Bibliotecă —» BiblioCity
06:25:46Amintiri despre foame și canibalism —» Curaj.TV | Media alternativă
03:30:24JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
15:07:39Trei reguli de știut când servim spumant! —» Fine Wine