Diacov: „Mă deranjează Ghimpu şi mă deranjează comuniştii. Voi dezbinaţi această ţară”

Discuţii aprinse în Parlament. Deputaţii nu pot ajunge la un acord asupra interpretării zilei de 28 iunie 1940. Comuniştii spun că e vorba despre eliberare, iar liberalii – că e ocupaţie. După mai multe replici între deputaţi, s-a trecut la acuzaţii reciproce.

Dumitru Diacov, PD: „Republica Moldova nu a avut noroc de o istorie cum au avut alte popoare. Istorie zbuciumată, popor chinuit. Dar problema este că nu are noroc astăzi nici de politicieni, care continuă să dezbine ţara. Noi niciodată n-o să ajungem la mal cu astfel de abordări. Unul te cheamă într-o parte, altul în altă parte. Unii război cu românii, alţii cu ruşii. Opriţi-vă! Şi gîndiţivă la R. Moldova, la moldovenii care trăiesc pe acest pămînt. Domnul Ghimpu, ia şi te linişteşte. Ia şi te aşează acolo şi nu umbla cu candela prin Parlament. Ajunge!”

În replică, Mihai Ghimpu a spus: „De ce nu vă deranjează pe dumneavostră cînd Demidetschii, reprezentantul Itar Tass-ului… Stai, nu ridica mîna, că nu aici trebuie să ridici mîna, în altă parte. …cînd Demidetschii, care reprezintă Moscova, participă la toate canalele de televiziune şi blamează Parlamentul, R. Moldova, prezentul şi viitorul, dar vă deranjează faptul că noi doar vorbim de un adevăr. O istorie, în trecut ce a avut loc.”

“Ce-i cu asta că ba în stînga, ba în dreapta, ba înainte, ba înapoi. Noi nu am mers înainte, domnul Diacov, din cauza dumneavoastră, ăstor centrişti, care ne-aţi încurcat să mergem înainte şi aţi fost şi cu stînga şi cu dreapta. Iată unde-i adevărul. Nu poate exista viitor fără trecut. Şi trecutul, din păcate, e dureros şi-i tragic. Şi noi trebuie să spunem că a avut loc şi să mergem înainte. Care-i problema aici? Nu ne daţi lecţii, că noi ştim ce spunem şi adevărul e de partea noastră. Şi cine suntem. Îmi pare rău că dumneata nu ştii cine eşti, că te-ai născut în Siberia.” a mai spus Ghimpu.

Dumitru Diacov, PD: „Vreau să vă spun că mă deranjează Demidetschii, mă deranjează Ghimpu şi mă deranjează comuniştii, fiindcă voi voit dezbinaţi această ţară. V-aţi luat 10% de patrioţi şi vă învîrtiţi în jurul lor. Ei cu 30 şi noi ţinem Moldova ostatec la lupta asta intestinală a voastră. Voi mergeţi înainte, dar cu capul înapoi. Noi nu vrem să călcăm în gropi. Noi vrem ca RM să fie o ţară civilizată, o ţară democrată şi istoria trebuie să unească această ţară, dar nu s-o dezbine şi mai departe. Şi voi faceţi lucrul ăsta pas cu pas. De fiecare dată.”

Zinaida Chistruga, deputat din partea PCRM, a venit cu o replică pentru deputatul democrat. „Nu fiţi foarte înflăcărat şi să-l învăţaţi pe Ghimpu, că nu mai este nicio deosebire între voi. Toţi ştiu că orişice construcţie are un punct critic. Mijlocul, centrul, poate să risipească orice clădire. Dumneavoastră aţi fost aceia care aţi făcut legămînt cu Ghimpu şi acuma îl puneţi la punct. A trebuit să-l puneţi la punct cu principiile şi valorile voastre false atunci cînd aţi semnat acordul secret de împărţire a funcţiilor şi atunci cînd l-aţi sărutat aici, conform legii egalităţii şanselor.”

Amintim că 28 iunie 1940 Uniunea Sovietică a cerut României să evacueze administraţia civilă şi armata română din Basarabia şi Bucovina de Nord. În 2010, Mihai Ghimpu, pe atunci preşedinte interimar al R. Moldova, a semnat un decret prin care ziua de 28 iunie era declarată zi a ocupaţiei sovietice, iar la 13 iulie Curtea Constituţională l-a declarat neconstituţional.


Sursa
2012-06-28 11:11:11Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

18:53:13PATIMILE DUPĂ DOSTOIEVSKI —» Leo Butnaru
05:24:1710 principii de evanghelizare și ucenicie din Ioan 4-11 —» Moldova Creștină
18:59:39Bugetul IP Gimnaziul "Victor Coțofană " pe anul 2023 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:54:44Informație cu privire la formarea bugetului pentru anul 2023, în IP Gimnaziul "Victor Coțofană" —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:48:13Raport referitor la executarea bugetului pentru anul bugetar 2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
14:36:50POEME PRIN ANI / ANTOLOGIE DE ETAPĂ #12 (30 de texte) —» Leo Butnaru
13:43:04Citit în ianuarie: „Iannis cel nebun pentru Hristos” (1 și 2) de Dionysios A. Makris —» Sunt MAMĂ!
10:18:34Competențele sociale și individuale pentru un job de succes —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:00:51Să trăim prin credință! —» Moldova Creștină
02:41:36MOLDOVENI! NOI CUM IEȘIM DIN RĂZBOI? —» Daniel Lachi
18:46:18Zarurile au fost aruncate… —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
17:19:4734 de ani. 34 de lecții —» Sunt MAMĂ!
16:04:13Cozi de TIR-uri spre porturile Ismail, Reni, Giurgiulești, Galați —» Curaj.TV | Media alternativă
11:36:00Vacanța de iarnă a lui Dragoș —» Sandu GRECU
10:00:02Este o cinste să te ferești de certuri —» Moldova Creștină
08:11:28Strada Evreiasca e doar la Odesa? —» Curaj.TV | Media alternativă
06:47:02Întâlnire cu Iulian Filip la Biblioteca „Transilvania” —» BiblioCity
17:33:30Moldova – în NATO! Puneți leoparzii pe BECȘI! (1) —» Daniel Lachi
17:24:07”Credința strămoșească”, ia treci la tablă! Sau la Leopard (2) —» Daniel Lachi
16:18:07Fraze lungi – cum să urmărim gândul?  —» Moldova Creștină
13:01:49Nou: Pinot Noir Native, în conversie BIO —» Fine Wine
12:54:49RENTABILITATEA ȘISUSTENABILITATEA AGRICULTURII LA SCARĂ MICĂ —» Mişcarea Ecologistă din Ştefan-Vodă
19:31:23Bare fixe și paralele pentru sport de sănătate într-un oraș asediat —» Curaj.TV | Media alternativă
12:42:14UN IMPORTANT POET FRANCEZ —» Leo Butnaru
05:52:43Весеннее настроение —» Бессарабские хроники