Credincioşii continuă protestele: Parlamentul încă nu a găsit o soluţie

Nu vor să fie incluşi în registrul electronic de evidenţă a populaţiei. Acesta este mesajul credincioşilor, care protestează de 2 zile în faţa Parlamentului. Ei cer deputaţilor să precizeze într-o lege, aprobată recent în prima lectură, că evidenţa deţinătorilor formularelor nr.9 se va face doar într-un registru manual, unde vor fi fixate doar numerele actelor de identitate provizorii, fără informaţii despre datele personale.

Tot ce aduce nou proiectul de lege este redenumirea formularului nr. 9 în buletin provizoriu, astfel incluzându-l în legea privind actele de identitate. Chiar dacă buletinul provizoriu nu va avea un număr de identificare de stat al persoanei fizice (IDNP), aşa cum nu a avut până acum nici formularul nr.9, protestatarii susţin că asocierea în registrul electronic a datelor personale cu numărul formularului le încalcă drepturile.

Totodată, potrivit preşedintelui comisiei parlamentare de securitate naţională, apărare şi ordine publică, Alexandru Stoianoglo, toate persoanele, care din motive religioase, au renunţat la buletinele de identitate, au fost duşi de nas cel puţin 7 ani. Astăzi, acesta, alături de alţi deputaţi, a discutat cu protestatarii şi reprezentanţii MTIC. Stoianoglo spune că toţi aceşti ani, Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor ar fi dus o evidenţă electronică a acestei categorii.

Şi juristul din cadrul Mitropoliei Moldovei, Elena Bâtcă, spune că abia azi dimineaţa a aflat că Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor şi-a încălcat unele promisiuni făcute încă în 2005. „În 2005, a existat o înţelegere cu MTIC că persoanele documentate cu formularul nr.9 fără IDNP, evidenţa acestora se va duce printr-un registru manual. În cazul în care această lege va fi promovată, asta înseamnă că va apărea un registru electronic şi în acest caz numărul formei nr.9 va fi de fapt codul de identificare, astfel sensul formularului nr.9 se pierde. Suntem supăraţi că ministerul îşi revede poziţiile”, explică ea.

Stoianoglo nu poate spune care este soluţia ce ar împăca ambele părţi. Şi asta pentru că lipsa unei evidenţe electronice a celor peste 5 mii de oameni care au solicitat act de identitate provizoriu ar da peste cap procesul electoral şi ar favoriza multiple falsificări. Totuşi, deputaţii urmează să continue discuţiile cu enoriaşii pentru a ajunge la un numitor comun.

„Acest grup de creştini este indignat de introducerea buletinului de identitate provizoriu. Ei cer ca noi să precizăm în lege că pe lângă lipsa IDNP, această categorie să nu fie supusă evidenţei electronice. Nu am găsit deocamdată o soluţie. Este o problemă cu care se ciocnesc toate ţările şi care nu a fost rezolvată”, a mai spus deputatul.

Protestatarii susţin că vor continua să se roage ziua şi să doarmă noaptea în corturi în faţa Parlamentului până nu va fi rezolvată problema. Protoiereul Anatolii Cibric spune că pentru a putea ieşi din ţară, mulţi creştini, care deţin formularul nr.9, au şi paşaporte străine, adică sunt cetăţenii ţărilor, a căror acte de identtate nu au cod de identificare: Rusia, Ucraina. În viitorul apropiat, potrivit preotului, şi aceste ţări ar putea introduce un registru electronic, astfel creştinii din RM nu vor putea părăsi niciodată ţara.

Sursa: UNIMEDIA


Sursa
2012-06-28 21:31:43Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

08:00:39Cum a ajuns profesia de cercetător una din cele mai instabile în RM —» Gheorghe Cuciureanu
05:48:09Serviciul „Eco responsabil”, ediția a II-a —» BiblioCity
09:57:45Despre „Demonii. Spovedania lui Stavroghin” de la Teatrul din Cluj —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
06:31:21REZILIENȚA SOCIALĂ A CONTINENTULUI MOLDAV —» Daniel Lachi
18:53:13PATIMILE DUPĂ DOSTOIEVSKI —» Leo Butnaru
06:25:22PUTINIȘTII TREBUIE EXTIRPAȚI! —» Daniel Lachi
05:24:1710 principii de evanghelizare și ucenicie din Ioan 4-11 —» Moldova Creștină
18:59:39Bugetul IP Gimnaziul "Victor Coțofană " pe anul 2023 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:54:44Informație cu privire la formarea bugetului pentru anul 2023, în IP Gimnaziul "Victor Coțofană" —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:48:13Raport referitor la executarea bugetului pentru anul bugetar 2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
14:36:50POEME PRIN ANI / ANTOLOGIE DE ETAPĂ #12 (30 de texte) —» Leo Butnaru
13:43:04Citit în ianuarie: „Iannis cel nebun pentru Hristos” (1 și 2) de Dionysios A. Makris —» Sunt MAMĂ!
13:40:07Poliția și jandarmii ignoră reguli elementare de circulație —» Curaj.TV | Media alternativă
11:59:22Dezvoltarea spiritului antreprenorial al copiilor —» BiblioCity
10:18:34Competențele sociale și individuale pentru un job de succes —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:00:51Să trăim prin credință! —» Moldova Creștină
02:41:36MOLDOVENI! NOI CUM IEȘIM DIN RĂZBOI? —» Daniel Lachi
20:29:42Satan: Our Adversary —» Erik and Elena Brewer's Weblog
18:46:18Zarurile au fost aruncate… —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
17:19:4734 de ani. 34 de lecții —» Sunt MAMĂ!
16:04:13Cozi de TIR-uri spre porturile Ismail, Reni, Giurgiulești, Galați —» Curaj.TV | Media alternativă
11:36:00Vacanța de iarnă a lui Dragoș —» Sandu GRECU
10:00:02Este o cinste să te ferești de certuri —» Moldova Creștină
08:11:28Strada Evreiasca e doar la Odesa? —» Curaj.TV | Media alternativă
06:47:02Întâlnire cu Iulian Filip la Biblioteca „Transilvania” —» BiblioCity