Cum ar trebui să funcționeze Ministerul Diasporei
Majoritatea asociațiilor de moldoveni de peste hotare își doresc crearea acestui minister, de asemenea cîteva partide politice și unii deputați din Parlamentul Republicii Moldova au pledat pentru crearea Ministerului Diasporei, însă nu toți își dau seama cum ar trebui să funcționeze acest minister. Eu sunt de părerea că Ministerul Diasporei trebuie să funcționeze după modelul Ministerului de Diasporă din Serbia, țară care seamănă cu Republica Moldova și unde de asemenea aproape 40% din populația țării locuiește în străinătate.Ministerul Diasporei trebuie să asigure protecția cetăţenilor moldoveni de peste hotare, să asigure reintegrarea economică şi socială a celor reveniţi în ţară şi să asigure implicarea acestora în procesele economice şi de dezvoltare din Republica Moldova, trebuie să asigure înbunătățirea condițiilor pentru respectarea, garantarea şi realizarea drepturilor electorale ale cetățenilor din Republica Moldova aflați peste hotare. Ministerul Diasporei trebuie să înbunătățească relaţiile cu organizaţiile diasporei şi comunităţile de cetăţeni stabiliţi peste hotare, și să asigure o coordonare generală și o abordare eficientă a problemelor cetățenilor moldoveni de peste hotare. Acest Minister care este atît de necesar pentru diaspora moldovenească și care va reprezenta 40% din populația Republicii Moldova aptă de vot trebuie de asemenea să elaboreze o strategie națională în domeniul migrației.

Ministerul Diasporei ar trebui să aibă 4 departamente ( Departamentul de economie; Departamentul juridic; Departamentul cultură, educație, știință și sport; Departamentul relații publice ) cu cîte 3 angajați în fiecare departament, astfel încît numărul de angajați să fie mai mic decît în celelalte ministere, de asemenea un viceministru ar trebui să fie delegat din partea consiliului coordonator al diasporei. Departamentul de economie se va baza pe activitatea proiectelor economice pentru realizarea obiectivelor statului și ale cetățenilor moldoveni de peste hotare, va stabili o cooperare permanentă cu toate instituţiile relevante din Republica Moldova, cum ar fi Ministerul Economiei, Ministerul Finanţelor sau cu administrațiile publice locale. În spiritul de dezvoltare a ministerului, departamentul de economie va trebui să creeze o "rețea virtuală de afaceri" care va include informaţii cu privire la proiecte, potenţialul de investiţii, oportunităţi şi iniţiative, organizaţii şi persoane fizice. Cu alte cuvinte, datorită activității acestui departament ar putea să crească semnificativ numărul investitorilor moldoveni de peste hotare în țara noastră.
Departamentul juridic va avea datoria de a monitoriza şi analiza situaţia în domeniul dreptului statutar al cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor țări şi să coordoneze activităţile cu autorităţile naţionale responsabile de recunoaşterea şi garantarea acestor drepturi, în special cu Ministerul AfacerilorExterne, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării, Ministerul Muncii și alte instituții. Departamentul juridic din cadrul Ministerului Diasporei va oferi asistenţă tehnică și consultativă pentru exercitarea drepturilor individuale ale cetăţenilor moldoveni care locuiesc în străinătate. Va monitoriza în mod activ situaţia şi va propune soluții care vor duce la o realizare deplinăa drepturilor cetățenilor moldoveni de peste hotare. Departamentul juridic va pleda pentru dezvoltarea guvernării electronice şi posibilitatea de a vota prin intermediul internetului.
Departamentul cultură, educație, știință și sport va avea ca scop promovarea culturii și sportului în rîndul tinerilor de peste hotare, a cetățenilor moldoveni în general, va contribui la conservarea limbii, va promova menținerea identității naționale, va asigura diaspora cu material didactic pentru predarea limbii, va organiza concerte, spectacole și festivale în țările unde locuiesc cetățenii Republicii Moldova. Obiectivul principal al departamentului este de a crea o imagine pozitivă a Republicii Moldova și a poporului nostru peste hotare. În urmărirea acestor obiective, departamentul respectiv va coopera cu alte ministere, cum ar fi Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Tineretului şi Sportului şi cu alte instituţii. Departamentul cultură, educație, știință și sport va crea ateliere culturale şi educaţionale pentru copiii și tinerii moldoveni care s-au născut în alte țări sau care au plecat cu părinții din Republica Moldova de la o vîrstă fragedă, pentru ca ei să obțină o mai bună înţelegere a patrimoniul cultural naţional, precum și a culturii noastre contemporane. De asemenea departamentul va colabora cu oamenii noştri de ştiinţă din lume cît și cu studenții moldoveni care au absolvit universitățile de peste hotare, astfel va contribui la întoarcerea lor în țara noastră.
Departamentul relații publice va înbunătăți comunicarea eficientă cu comunitățile de moldoveni de peste hotare și va realiza o colaborare cu mass-media din țară și din străinătate. Va sprijini fondarea unor ziare, reviste și televiziuni ale diasporei. Va crea o bază de date a organizaţiilor, asociațiilor şi cluburilor culturale din diaspora moldovenească. Departamentul relații publice va proiecta campanii de promovare şi creare a materialelor informative şi de publicitate, va organiza mai multe proiecte cu participarea voluntarilor din Republica Moldova și de peste hotare.
Mulți au venit cu astfel de inițiative și și-au expus părerea pe marginea acestui subiect dar cu părere de rău nimeni nu a dezvoltat și nu a explicat oamenilor esența acestui minister, componența ,atribuțiile lui, bugetul etc. Să sperăm că această inițiativă nu este un mijloc de manipulare și interes politic a unora, care ramîne doar la nivel de vorbe și promisiuni, aștept cu nerăbdare și sper că acei care promoveaza acest proiect mă vor bucura în curind..
Sursa
2012-06-28 13:14:00