Diacov: „Mă deranjează Ghimpu şi mă deranjează comuniştii. Voi dezbinaţi această ţară”

Discuţii aprinse în Parlament. Deputaţii nu pot ajunge la un acord asupra interpretării zilei de 28 iunie 1940. Comuniştii spun că e vorba despre eliberare, iar liberalii – că e ocupaţie. După mai multe replici între deputaţi, s-a trecut la acuzaţii reciproce.

Dumitru Diacov, PD. „Republica Moldova nu a avut noroc de o istorie cum au avut alte popoare. Istorie zbuciumată, popor chinuit. Dar problema este că nu are noroc astăzi nici de politicieni, care continuă să dezbine ţara. Noi niciodată n-o să ajungem la mal cu astfel de abordări. Unul te cheamă într-o parte, altul în altă parte. Unii război cu românii, alţii cu ruşii. Opriţi-vă! Şi gîndiţivă la R. Moldova, la moldovenii care trăiesc pe acest pămînt. Domnul Ghimpu, ia şi te linişteşte. Ia şi te aşează acolo şi nu umbla cu candela prin Parlament. Ajunge!”

În replică, Mihai Ghimpu a spus: „De ce nu vă deranjează pe dumneavostră cînd Demidevschi, reprezentantul Itar Tass-ului… Stai, nu ridica mîna, că nu aici trebuie să ridici mîna, în altă parte. …cînd Demidevchi, care reprezintă Moscova, participă la toate canalele de televiziune şi blamează Parlamentul, R. Moldova, prezentul şi viitorul, dar vă deranjează faptul că noi doar vorbim de un adevăr. O istorie, în trecut ce a avut loc.”

“Ce-i cu asta că ba în stînga, ba în dreapta, ba înainte, ba înapoi. Noi nu am mers înainte, domnul Diacov, din cauza dumneavoastră, ăstor centrişti, care ne-aţi încurcat să mergem înainte şi aţi fost şi cu stînga şi cu dreapta. Iată unde-i adevărul. Nu poate exista viitor fără trecut. Şi trecutul, din păcate, e dureros şi-i tragic. Şi noi trebuie să spunem că a avut loc şi să mergem înainte. Care-i problema aici? Nu ne daţi lecţii, că noi ştim ce spunem şi adevărul e de partea noastră. Şi cine suntem. Îmi pare rău că dumneata nu ştii cine eşti, că te-ai născut în Siberia.” a mai spus Ghimpu.

Dumitru Diacov, PD. „Vreau să vă spun că mă deranjează Demidevschii, mă deranjează Ghimpu şi mă deranjează comuniştii, fiindcă voi voit dezbinaţi această ţară. V-aţi luat 10% de patrioţi şi vă învîrtiţi în jurul lor. Ei cu 30 şi noi ţinem Moldova ostatec la lupta asta intestinală a voastră. Voi mergeţi înainte, dar cu capul înapoi. Noi nu vrem să călcăm în gropi. Noi vrem ca RM să fie o ţară civilizată, o ţară democrată şi istoria trebuie să unească această ţară, dar nu s-o dezbine şi mai departe. Şi voi faceţi lucrul ăsta pas cu pas. De fiecare dată.”

Zinaida Chistruga, deputat din partea PCRM, a venit cu o replică pentru deputatul democrat. „Nu fiţi foarte înflăcărat şi să-l învăţaţi pe Ghimpu, că nu mai este nicio deosebire între voi. Toţi ştiu că orişice construcţie are un punct critic. Mijlocul, centrul, poate să risipească orice clădire. Dumneavoastră aţi fost aceia care aţi făcut legămînt cu Ghimpu şi acuma îl puneţi la punct. A trebuit să-l puneţi la punct cu principiile şi valorile voastre false atunci cînd aţi semnat acordul secret de împărţire a funcţiilor şi atunci cînd l-aţi sărutat aici, conform legii egalităţii şanselor.”

Amintim că 28 iunie 1940 Uniunea Sovietică a cerut României să evacueze administraţia civilă şi armata română din Basarabia şi Bucovina de Nord. În 2010, Mihai Ghimpu, pe atunci preşedinte interimar al R. Moldova, a semnat un decret prin care ziua de 28 iunie era declarată zi a ocupaţiei sovietice, iar la 13 iulie Curtea Constituţională l-a declarat neconstituţional.


Sursa
2012-06-28 14:14:11Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

21:52:32Expoziție de Mark Verlan la București —» Curaj.TV | Media alternativă
20:07:59Protest la aniversarea începutului invaziei ruse în Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
20:01:16Despre Macarena feministă și impactul ei —» Curaj.TV | Media alternativă
01:04:15Poemul total versus Cartea de poezie —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:31:49CIREȘE AMARE... —» Andrei LANGA. Blogul personal
22:42:35NOEMĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:44:19Stai si aștepți... —» Andrei LANGA. Blogul personal
18:03:42Hot Off the Press: New WordPress.com Themes for February 2024 —» costica
11:08:19Ministrul Culturii – în vizită la biblioteca din Negurenii Vechi —» BPR Ungheni's Blog
22:49:30IMN FURNICARULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:42:46Protest la ambasada rusă după omorîrea lui Navalny în închisoare —» Curaj.TV | Media alternativă
20:18:51Se spală podul Eroilor cu detergent dubios —» Curaj.TV | Media alternativă
20:15:29Vînătorul de bătrîni, investigație Recorder —» Curaj.TV | Media alternativă
19:01:19Muncitorii poluează chiar la poliția de sector —» Curaj.TV | Media alternativă
14:16:35IARNĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:09:59DIN POEZIA FRANCEZĂ A SEC. XX —» Leo Butnaru
05:24:313 Motive Pentru Care Să Nu Te Muți în America —» DOINITSA BLOG
21:45:31APUS —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:41:34POEM PERICULOS —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:40:47Ce mult ai lipsit... —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:09:02OCHI —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:18:05168 de ani de la dezrobirea romilor din Țara Românească —» Curaj.TV | Media alternativă
17:36:34Small Changes, Big Impact: A Look at What’s New In the WordPress Editor  —» Ştefan Grigoriţa
10:58:51Bârna din ochiul șarlatanului. Sau despre cum și-au luat moldovenii un pumn în figură și au început să vadă mai bine —» Nicolae Federiuc
09:46:01Idei cu scîntei în Agora despre Romi, Români și Cioran —» Curaj.TV | Media alternativă