Diacov: „Mă deranjează Ghimpu şi mă deranjează comuniştii. Voi dezbinaţi această ţară”

Discuţii aprinse în Parlament. Deputaţii nu pot ajunge la un acord asupra interpretării zilei de 28 iunie 1940. Comuniştii spun că e vorba despre eliberare, iar liberalii – că e ocupaţie. După mai multe replici între deputaţi, s-a trecut la acuzaţii reciproce.

Dumitru Diacov, PD. „Republica Moldova nu a avut noroc de o istorie cum au avut alte popoare. Istorie zbuciumată, popor chinuit. Dar problema este că nu are noroc astăzi nici de politicieni, care continuă să dezbine ţara. Noi niciodată n-o să ajungem la mal cu astfel de abordări. Unul te cheamă într-o parte, altul în altă parte. Unii război cu românii, alţii cu ruşii. Opriţi-vă! Şi gîndiţivă la R. Moldova, la moldovenii care trăiesc pe acest pămînt. Domnul Ghimpu, ia şi te linişteşte. Ia şi te aşează acolo şi nu umbla cu candela prin Parlament. Ajunge!”

În replică, Mihai Ghimpu a spus: „De ce nu vă deranjează pe dumneavostră cînd Demidevschi, reprezentantul Itar Tass-ului… Stai, nu ridica mîna, că nu aici trebuie să ridici mîna, în altă parte. …cînd Demidevchi, care reprezintă Moscova, participă la toate canalele de televiziune şi blamează Parlamentul, R. Moldova, prezentul şi viitorul, dar vă deranjează faptul că noi doar vorbim de un adevăr. O istorie, în trecut ce a avut loc.”

“Ce-i cu asta că ba în stînga, ba în dreapta, ba înainte, ba înapoi. Noi nu am mers înainte, domnul Diacov, din cauza dumneavoastră, ăstor centrişti, care ne-aţi încurcat să mergem înainte şi aţi fost şi cu stînga şi cu dreapta. Iată unde-i adevărul. Nu poate exista viitor fără trecut. Şi trecutul, din păcate, e dureros şi-i tragic. Şi noi trebuie să spunem că a avut loc şi să mergem înainte. Care-i problema aici? Nu ne daţi lecţii, că noi ştim ce spunem şi adevărul e de partea noastră. Şi cine suntem. Îmi pare rău că dumneata nu ştii cine eşti, că te-ai născut în Siberia.” a mai spus Ghimpu.

Dumitru Diacov, PD. „Vreau să vă spun că mă deranjează Demidevschii, mă deranjează Ghimpu şi mă deranjează comuniştii, fiindcă voi voit dezbinaţi această ţară. V-aţi luat 10% de patrioţi şi vă învîrtiţi în jurul lor. Ei cu 30 şi noi ţinem Moldova ostatec la lupta asta intestinală a voastră. Voi mergeţi înainte, dar cu capul înapoi. Noi nu vrem să călcăm în gropi. Noi vrem ca RM să fie o ţară civilizată, o ţară democrată şi istoria trebuie să unească această ţară, dar nu s-o dezbine şi mai departe. Şi voi faceţi lucrul ăsta pas cu pas. De fiecare dată.”

Zinaida Chistruga, deputat din partea PCRM, a venit cu o replică pentru deputatul democrat. „Nu fiţi foarte înflăcărat şi să-l învăţaţi pe Ghimpu, că nu mai este nicio deosebire între voi. Toţi ştiu că orişice construcţie are un punct critic. Mijlocul, centrul, poate să risipească orice clădire. Dumneavoastră aţi fost aceia care aţi făcut legămînt cu Ghimpu şi acuma îl puneţi la punct. A trebuit să-l puneţi la punct cu principiile şi valorile voastre false atunci cînd aţi semnat acordul secret de împărţire a funcţiilor şi atunci cînd l-aţi sărutat aici, conform legii egalităţii şanselor.”

Amintim că 28 iunie 1940 Uniunea Sovietică a cerut României să evacueze administraţia civilă şi armata română din Basarabia şi Bucovina de Nord. În 2010, Mihai Ghimpu, pe atunci preşedinte interimar al R. Moldova, a semnat un decret prin care ziua de 28 iunie era declarată zi a ocupaţiei sovietice, iar la 13 iulie Curtea Constituţională l-a declarat neconstituţional.


Sursa
2012-06-28 14:14:11Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

23:46:34Triangle of Sadness —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
10:08:23Berliner: gest de solidaritate pentru vinurile moldovenești —» Fine Wine
21:29:07Poliția locală acționează pe alocuri, dar intens —» Curaj.TV | Media alternativă
21:25:29Inspectorul Felix se agită cînd e inspectat —» Curaj.TV | Media alternativă
09:25:46ИНФОРМАЦИОННО ПИСМО —» Biblioteca Hristo Botev
19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
19:13:58Mai Departe cu Viorica Tătaru – Pe front în Ucraina, Propaganda de război, Transnistria —» Curaj.TV | Media alternativă
19:11:51Pericole la zebra de la parcul Bazilescu, Bucureștii Noi —» Curaj.TV | Media alternativă
15:23:47What’s New on WordPress.com: Tools to Make Designing Your Site Easier Than Ever —» Misterioz
14:50:26Program_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:44:06Anunţ - Poster_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:35:47Lectura — hrană nobilă pentru suflet —» Biblioteca Hristo Botev
14:31:1227 Ianuarie - Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:15:03Pericol mortal in pasajul de la Guvern pe motiv de neglijență —» Curaj.TV | Media alternativă
04:57:00De ce familia mea nu consumă carnea de pui din comerț, laptele cu termen mare de valabilitate și marmelada —» Sunt MAMĂ!
21:27:45„Amintiri din trecutul Terrei” de Liu Cixin – o părere sinceră despre cărți (fără spoilere) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:42:59Citit în ianuarie: „Oameni sărmani” de F.M. Dostoievski —» Sunt MAMĂ!
18:04:44UN POET RUS CÂNDVA EXPULZAT DIN ROMÂNIA —» Leo Butnaru
14:52:14Haiku (trad. în spaniolă) —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:43:17CEREȚI vs. CERE-ȚI – când punem cratima? —» Moldova Creștină
14:35:20Caleidoscop cultural. Februarie, 2023 —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:55:12ALEXANDRU COSMESCU - MENTOR AL TINERILOR SCRIITORI BASARABENI —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:17:10UN PROZATOR ȘI POET FRANCEZ IMPORTANT —» Leo Butnaru
10:15:31Despre pogromul de la București, dezbatere la JCC —» Curaj.TV | Media alternativă
10:05:33Graduation @ #Precept Institute for South Sudan Refugees in Uganda 🇺🇬 —» Moldova Creștină