Offline la Institutul Naţional de Standardizare şi Metrologie

Luni, 9 aprilie am fost cu un grup de bloggeri la Institutul Naţional de Standardizare şi Metrologie (str. E.Coca 28). Directorul institutului, domnul Vitalie Dragancea ne-a invitat să vedem noul laborator de Mase Mici din cadrul instituţiei.

Noi am primit halate albe, bahile și am intrat în „altarul” greutăţilor. După o ușă de metal, închisă ermetic, am descoperit o lume sterilă, dar plină de chestii extrem de interesante. Ghid ne-a fost domnul Sergiu Ceapă, director ştiinţific al institutului.

Directorul ştiinţific, Sergiu Ceapă, explică bloggerilor cît cîntăreşte un kilogram

Laboratorul Mase Mici, cu statut de subdiviziune, funcţionează în cadrul INSM cu subordonare directă şefului Serviciului Metrologie.

Laboratorul asigură uniformitatea, exactitatea şi trasabilitatea măsurărilor în domeniul maselor mici pe teritoriul Republicii Moldova. Gestionează, menţine, păstrează și conservează etaloanele, mijloacele de măsurare şi utilajul din dotarea laboratorului.

Așa, laboratorul asigură că 1 kg modovenesc este egal cu 1 kg englez, francez sau japonez. Iar producătorii autohtoni pot fi siguri că gramul sau tona moldovenească sunt egale cu cele din țările în care exportă marfa.

Bloggerul Vitalie „Bunelul” Branişte este gata să cîntărească orice are sub mînă

Vitalie Branişte

Cîntarul cu rulmenți centrează automat orice greutatate pusă pe el și o calculează cu o precizie foarte mare

Greutățile-etalon se folosesc pentru a verifica cîntarele și greutățile care se folosesc pe piață

Institutul asigură cercetarea şi dezvoltarea Sistemului Naţional de Etaloane, avînd în vedere necesităţile economiei naţionale şi posibilităţile de cooperare regională în domeniul dat. Aceasta se face pentru asigurarea uniformităţii, exactităţii şi legalităţii măsurărilor, fapt care asigură recunoaşterea bilaterală şi multilaterală a conformităţii produselor.  Activitatea instituției asigură lichidarea obstacolelor în calea comerţului şi asigurarea circulaţiei libere a mărfurilor.

Greutate-etalon mobilă de 10 kg. Groaza cîntarelor din piață!

Greutate-etalon mobilă de 10 kg. Groaza cîntarelor din piață!

Întrebat pentru ce are nevoie Moldova de asemenea activități, domnul Ceapă ne-a spus că un stat care se respectă trebuie să asigure standarde înalte de măsurare. Altfel nu se poate racorda la standardele internaționale și nu poate face comerț.

Greutățile-etalon de înaltă precizie se folosesc rar. Pentru cercetarea științifică și controlul greutăților-etalon mobile.

Orice fir de praf poate deregla aceste greutăți de la normă. De asta sunt păstrate în vase ermetice speciale.

Laboratorul Mase Mici păstrează, reproduce şi diseminează unităţile de măsură de la etaloanele naţionale şi de referinţă spre celelalte etaloane şi mijloace de măsurare. Așa, statul se asigură că toate cîntarele și grutățile-etalon din magazinele și piețele din Moldova arată aceeași greutate.

De asemenea, aici se etalonează mijloacele de măsurare. În acest mod toate cîntarele moldovenești arată aceeași greutate reală a obiectului. Astfel, un gram de aur de la Căușeni este la fel de greu în lombardurile Chișinăului sau Bălțiului.

Bloggerii au asistat la un experiment de control al exactității unui cîntar pentru metale prețioase. Fiecare control este documentat prin proces-verbal și un raport de calitate.

Bloggerul Eugen Luchianiuc cîntărește o ciocolată pe un cîntar de metale prețioase aflat la verificare în laborator. Greutatea a coincis cu cea indicată pe ambalaj

Eugen Luchianiuc

Laboratorul asigură verificarea metrologică a mijloacelor de măsurare. Cîntarele mecanice sau electronice, de înaltă precizie sau de mare greutate, pentru cartofi, pentru aur sau pentru mașini, pot fi verificate în laborator, dacă arată corect greutatea. Aici se mai face și expertiza metrologică a documentelor. Un cîntar bun trebuie să aibă un certificat de calitate. Dacă acest certificat corespunde realității sau nu, se poate verifica în acest laborator.

Un cîntar mecanic din 1954. "Bunelul" cîntarelor electronice. Este la fel de precis, doar că e mai complicat în lucru și în prelucrarea rezultatelor.

Conform Strategiei de Crestere Economică și Reducere a Sărăciei din 2004, Guvernul Republicii Moldova a lansat proiectul “Ameliorarea Competitivităţii”. Proiectul avea drept obiectiv sporirea competitivităţii întreprinderilor prin îmbunătăţirea mediului de afaceri şi modernizarea Sistemului de Metrologie, Standardizare, Testare şi Calitate.

Proiectul era finanţat din sursele Băncii Mondiale: Creditul IDA – 4.9 milioane dolari SUA, Grantul IDA – 4.9 milioane dolari SUA şi Grantul acordat de Guvernul Japoniei – 4.5 milioane dolari SUA. Proiectul era preconizat pentru o perioadă de patru ani şi avea printre componente Modernizarea Sistemului MSTQ.

Obiectivul Componentei MSTQ este de a consolida capacitatea sistemului MSTQ, de a acorda servicii MSTQ acceptabile pe plan internaţional (în special, compatibile cu cele ale UE).

Un exemplu de certificat de calibrare emis de către specialiştii Laboratorului.

Beneficiarii direcţi din cadrul acestei componente erau Serviciul de Standardizare şi Metrologie şi Institutul de Standardizare şi Metrologie, Centrul de Acreditare şi instituţiile de evaluare a conformităţii selectate.

Proiectul a finanțat echipamentul (tehnologii informaţionale şi de laborator), asistenţa tehnică şi instruirea pentru INSM.  Laboratorul Mase Mici este unul dintre rezultatele acestui proiect.

Datorită  laboratoarelor Institutului, Moldova este în rînd cu lumea la capitolul măsurare și precizie a tot ce se poate măsura: greutate, volum, timp, temperatură, presiune. Acum trebuie doar să ţinem pasul.

 


Sursa
2012-04-11 12:12:06



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

06:18:00din strictul necesar —» Leo Butnaru
13:30:32Au ascuns scaunele și parola wifi din primărie —» Curaj.TV | Media alternativă
02:00:29Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
20:50:13Gînduri și frămîntări la plecarea papei Francisc —» Curaj.TV | Media alternativă
20:23:27Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:23:52Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:05:15Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:07:54CATALOGUL SERVICIILOR pentru TINE —» Asociaţia Obştească "Demos"
09:19:00Cimitirul IOR. Cine sunt oamenii care au ras 12 hectare din parc – Snoop.ro —» Curaj.TV | Media alternativă
20:56:57Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:11:11Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:57:21Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
09:34:41Марк Ткачук: «Почему Ленин до сих пор с нами?» —» Блог Михаила Полянского
20:30:26Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:54:13Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:23:56Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:01:00Geam —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:01:00Geam —» Andrei LANGA. Blogul personal
05:41:00DIN STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
16:55:00CU INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ DESPRE CEI PLECAȚI —» Leo Butnaru
13:09:15Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
21:54:50Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:31:47Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:01:01Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
05:59:00Viitorul și trecutul / Sunt a filei două fețe —» Leo Butnaru