Stafia electorală reformatoare

Plecarea unui lider dintr-un partid sau grup politic creează o situaţie inedită: discuţii, răbufniri, învinuiri, proiectări de viziuni etc. Cel mai important fapt se referă la materializarea unui deziderat politic: maturizarea personalităţii politice şi accesarea unor poziţii convenabile pentru gestionarea vieţii politice.
Ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută nu este un caz disparat şi rupt de realitatea cotidiană. Practic, în fiecare partid politic autohton a apărut o stafie, care poartă numele de „vezi că plec”. Un gen de şantaj politic, prin care stagnarea poate fi depăşită şi concurenţa poate fi instituită în calitate de normă primordială. Până acum, ieşirile precedente nu au fost atât de vizibile ca cea de săptămâna trecută. O fi rezultatul unei campanii de marketing politic?! Însă, amploarea dezbaterii este rezultatul unei stări conflictuale mocnite. Starea respectivă este observabilă practic în fiecare partid politic cu rezonanţă electorală din Republica Moldova, că este la putere, că este în opoziţie. Chiar şi cele mai autoritare partide (le avem şi în dreapta şi în stânga spectrului politic) sunt ameninţate de această stafie, cu rol reformator.
În realitate, a reforma ceva în Republica Moldova înseamnă a dărâma şi a o lua de la început. Nu avem acel spirit conservator, care să dăinuie peste decenii şi secole. Ceea ce facem este doar pentru consumul de azi. Nu ne gândim şi la ziua de mâine, prin prisma trecutului. Astfel, ca să exişti pe o plaja suprapopulată, eşti impus să dai şi în stânga şi în dreapta ca să-ţi faci un loc pe potrivă. Pe când, doar la o duzină de metri de tine, există un loc liber şi nedisputat de nimeni. Ei, stafia reformatoare îţi dă ocazia să te afirmi, dar nu te duce până la locul cu pricina. Te lasă să alegi unde ţi-e locul potrivit. Desigur, vor apărea mulţi contestatori. Dar, datoria este de a te afirma că anume tu eşti în stare să creezi ceva care să dăinuie în timp, respectând şi luând în considerare valenţele trecutului. Şi dacă vor apărea doi sau trei contestatori de calibrul tău, atunci stafia va avea motivul de a pleca liniştită să se odihnească.
Însă, înainte de răgaz, stafia va pune pe masa dezbaterilor publice pachete de politici. Aşa că, abia în acel moment, stafia electorală îşi va demonstra adevărata putere pe care o deţine. Ori, pentru a evita irascibilitatea stafiei trebuie depusă o muncă asiduă, creată o echipă puternică, proiectarea uni viziuni viabile, demonstrarea unei abilităţi de relaţionare externă şi dovedirea capacităţii de transpunere în practică a dezideratelor enunţate. Tocmai, atunci când acestea vor fi îndeplinite, stafia poate merge la odihna bine-meritată. În caz, contrar, vai şi amar de capul contestorilor.

***
Metaforele şi parabolele de mai sus fac referire directă la starea de fapt din viaţa politică autohtonă. Ceva se schimbă în Republica Moldova. Iar, schimbarea este spre bine, chiar dacă mulţi consideră că „până aici ne-a fost”. În realitate, rolul stafiei este de a ne reforma pe noi, cetăţenii şi electorii, căci aleşii sunt pe măsura noastră şi ne răspund direct la aspiraţiile noastre. Stafia este atitudinea fiecărui dintre noi, cei care votăm.

Sursa
2007-09-19 12:56:01



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:54:38Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
14:54:13La Tabără, la Bibliotecă vin copii talentați —» BiblioCity
14:53:49În vacanța mare? De unul singur? Oare cum ar fi? —» BiblioCity
14:53:27Orice întâlnire a copiilor cu scriitorii devine un eveniment memorabil —» BiblioCity
14:52:43Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
14:52:19Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:51:57CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
14:49:23GHICITORI PE PORTATIV. Scriitoarea Marcela Mardare și-a amintit de elevii săi de cândva —» BiblioCity
17:35:45IHTIANDRU —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:16:32105 ani de la nașterea artistului plastic Gleb Sainciuc —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:45:27EDITORIAL | Cazul „expertului” pedofil și noua mare provocare a lumii „moderne” —» Nicolae Federiuc
11:04:24DACĂ CITIȚI ÎN BULGARĂ, UN INTERVIU DIN REVISTA „FLACĂRA”, EDITATĂ DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN BULGARIA Leo Butnaru - Ognian Stamboliev —» Leo Butnaru
03:42:46PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:02:18EXTRAS DIN INTERVIU —» Leo Butnaru
03:01:20JURNALUL CA MEMORIE, 1992 —» Leo Butnaru
10:18:42Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:32:16Marea strategie scurtcircuitată —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:32:49CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
04:10:45PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI / POEME —» Leo Butnaru
19:04:43PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:11:39Mărturii din GULAG filmate la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
06:46:22Cercetașii ingenioși vara la Bibliotecă —» BiblioCity
06:25:46Amintiri despre foame și canibalism —» Curaj.TV | Media alternativă
03:30:24JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
15:07:39Trei reguli de știut când servim spumant! —» Fine Wine