Preotul Vasile Ciobanu: despre violenţa în familie, roluri şi responsabilităţi familiare, emanciparea femeii
Preotul Vasile Ciobanu este parohul Bisericii cu hramul „Sfîntul Ierarh Nicolae” din comuna Costeşti, Ialoveni. Este unul din cei mai prolifici preoţi din R. Moldova, care s-a implicat activ, pe parcursul ultimilor 15 ani, în cele mai controversate dispute ce ţin de educaţia copiilor în şcoală. Prezent în cadrul multor emisiuni tv şi radio, mesajul părintelui Vasile este unul vertical, în duhul păcii şi nădejdii în Hristos Dumnezeu.
Preot Andrei Rusu: Părinte Vasile, poporul nostru care este ontologic creştin, se confruntă cu o problemă majoră: violenţa şi mai ales în familie.
Preot Vasile Ciobanu: Noi suntem împotriva violenţei în familie. Aceasta trebuie să o spun din capul locului. Mai ales din partea bărbaţilor care, fiind din punct de vedere fizic mai puternici, îşi permit să aplice forţa faţă de ceilalţi membri mai mici ai familiei, inclusiv faţă de soţie. Acestea sunt cazuri de nenormalitatea. Şi aceste cazuri sunt osîndite de Biserică şi de societate. Sunt pedepsite şi prin legislaţie. Nu e firesc lucru nici atunci cînd femeia vrea să ia locul bărbatului.
Preot Andrei Rusu: Se face şi femeea cumva vinovată în aceste acte de violenţă?
Preot Vasile Ciobanu: Da, violenţa uneori este provocată de femeie. Cît de paradoxal nu ar fi, la ziua de astăzi apare problema beţiei printre femei, ceea ce este o tragedie absolută. Un lucru cumplit al vremurilor noastre. Am întîlnit şi bărbaţi derutaţi care nu mai ştiu încotro s-o apuce. Mama nu mai este mamă şi soţia nu mai este soţie.
Preot Andrei Rusu: Dar, de cele mai multe ori, cine se face vinovat de violenţă în familie?
Preot Vasile Ciobanu: Nu vreau să fiu un apărător al bărbaţilor sau al femeilor, deoarece omul în toată plenitudinea sa integrală este bărbat şi femeie. Unul fără de altul nu pot procrea viaţa. Sunt două jumătăţi a unui întreg, dacă e să privim la modul cum la conceput Dumnezeu pe om. Şi dacă ar fi să pornim unii contra celorlalţi, oricare gen ar fi, greşim. Deci, noi trebuie să împăcăm lucrurile. Biserica întotdeauna a încercat să împace lucrurile, să le pună la locul lor, să fie aşa cum au fost concepute de Creatorul lor, Dumnezeu.
Preot Andrei Rusu: …Dumnezeu a creat bărbat şi femeie…
Preot Vasile Ciobanu: De la început Dumnezeu l-a creat pe om bărbat şi femeie. Şi le-a poruncit acestora să se înmulţească, adică să procreeze. Omul este coroana creaţiei lui Dumnezeu. Este cel care stăpîneşte, prin binecuvîntarea lui Dumnezeu, întreg pămîntul. Femeia a fost concepută ca un ajutor a lui Adam. Vedem ca Adam este prototipul Creatorului, dar el este inspirat de Eva. Adică, bărbatul crează iar femeia inspiră. O completare reciprocă a celor două genuri, care stimulează unul pe altul în procrearea vieţii şi în tot ce crează omul ca geniu, ca chip şi asemănare a lui Dumnezeu.
Preot Andrei Rusu: Şi care trebuie să fie relaţia dintre bărbat şi femeie?
Preot Vasile Ciobanu: Dacă e să ascultăm atent ce spune Biserica la Taina Nunţii prin gura Sfîntului Apostol Pavel, de Dumnezeu insuflatul, vedem în detalii care trebuie să fie raportul dintre bărbat şi femeie în cadrul familiei. Prin dumnezeiască inspiraţie, apostolul Pavel porunceşte bărbatului să iubească femeia ca pe trupul său; aşa cum Hristos a iubit Biserica şi a acceptat să moară pentru ea, aşa şi bărbatul să-şi iubească femeia. Bărbatul este chemat să-şi iubeasca femeia într-atîta, încît să-şi dea şi viaţa pentru ea. Adică, mai presus decît pe sine însuşi, o iubire de apogeu. Cu o responsabilitate mare faţă de femeie. Bărbatul este partea volitivă, iar femeia este partea emotivă a fiinţei umane. Femeia fiind partea emotivă, ea este mai supusă emoţiilor, impresiilor, deşi uneori trebuie de luat hotărîri la sînge rece, aptitudine care-l caracterizează pe bărbat. Deci, vorbim de o normalitate. Şi atunci cînd se întîmplă anormalităţi, avem ceea ce se întimplă în ziua de azi: violenţă în familie, divorţuri, etc.
Nu sunt fericite acele femei care sunt nevoite să fie lider în situaţia în care bărbatul a căzut pe cîmpul de luptă, sau este neputincios, ori că, din lipsă de voinţă, trăieşte în patima beţiei, desfrînării şi altele de acest fel, neîndeplinindu-şi responsabilităţile de cap al familiei. Femeia este fericită atunci cînd simte umărul puternic al bărbatului care ştie să ia decizii, care ştie să protejeze familia şi să o întreţină. Femeia este chemată să fie mamă şi soţie prin însăşi fiinţa sa şi fiziologia sa. În societatea din care am ieşit noi, cea totalitară comunistă, era tendinţa de a o transforma pe femeie, sub pretextul egalării în drepturi cu bărbatul, în combainer şi cosmonaut, pilot şi tractorist. O scotea din familie, astfel afectînd misiunea sa de mamă şi soţie. Se dădea o lovitură familie, un dezichilibru total. Bărbatul, prin natura sa, nu poate încălzi căminul familiar. El îl asigură, îl protejează. Femeia este cea care păzeşte cuibul, îl împodobeşte şi încălzeşte.
Deci, femeia sub pretextul egalării în drepturi, a fost înrobită în procesul de producţie. Scoasă din familie. Dar nu i s-a împuţinat lucrul care trebuie să-l facă în cadrul familie, pentru copii, nepoţi, soţ, etc. Soţul la fel, a fost micşorat în demnitatea sa, pentru că uneori agoniseşte mai puţin decît soţia. Atunci el îşi pierde autoritatea. Nu mai este cel care are motivaţia de a fi capul familie, de a sta la cîrma familiei sale.
Preot Andrei Rusu: Curentul acesta de emancipare a femeii este foarte la modă.
Preot Vasile Ciobanu: Mişcările acestea feministe, extremiste, care neagă orice care vine din partea bărbăteasca, a orice care se numeşte bărbat, sunt antisociale, pînă la urmă, pentru ca iarăşi dezechilibrează celula societăţii, care este familia. Dezechilibrînd această cărămidă a societăţii, se clatină toată societatea, o pui sub pericol.
Preot Andrei Rusu: Ce se întîmplă cînd cei doi, soţ şi soţie, se despart?
Preot Vasile Ciobanu: Cînd cele două jumătăţi dacă se despart, sau măcar se ceartă, copilul este cel care suferă enorm. Sufletul copilului, care este un întreg din cele două jumătăţi, o mare taină şi minune a lui Dumnezeu, se sfîşie de durere. Copiii niciodată nu se pot împăca cu despărţirea celor doi. Aceasta este tragedie cumplită care le sfîşie sufletul şi o viaţă întreagă sunt marcaţi de acest lucru.
Familia este un organism integru, o unitate în trinitate şi trinitate în unitate, indispensabilă în integritatea ei. Familia nu poate fi despărţită în partide, partizanate sau în vrăjmăşii a genurilor, a polurilor, absolutizînd rolul bărbatului sau a femeiei. Fiecare este pus la locul său de către Dumnezeu. Bărbatul este creativ, purtător de cuvînt şi creaţie. Preoţia femeii constă în maternitatea ei sfîntă, care este suveranitatea ei absolut inaccesibilă bărbatului. Împreună doar sunt procreativi de viaţă a genului uman. Ceea ce încearcă să se numească familie netradiţională – bărbat cu bărbat şi femeie cu femeie – este o urîciune în faţa lui Dumnezeu, este o subminare şi un sarcasm aduse familiei adevărate. Nu poate fi numită familie pentru că nu procrează viaţa.
Preot Andrei Rusu: Cum putem reveni la familia autentică?
Preot Vasile Ciobanu: Trebuie să revenim la acele percepte creştine. Bărbatul să-şi iubească femeia sa, fiind gata să-şi dea viaţa pentru familie. Soţia este fericită atunci cînd este protejată, cînd este asigurată. Ea este atunci în echilibrul destinaţiei sale, de a purta şi a aduce viaţă – Eva – care este mamă şi soţie iubitoare şi încălzitoare a căminului familiar. Atunci este echilibru.
Familia este Biserica cea mică, familia este şcoala de iubire. Familia este severitatea şi dragostea tatălui şi mila, îngăduinţa şi dragostea mamei. Familia este dragostea interpersonală reciprocă, unde toţi îi iubeşte pe fiecare şi fiecare îi iubeşte pe toţi.
Preot Andrei Rusu: Vă mulţumim!
Un interviu cu preotul Vasile Ciobanu despre violenţa în familie, roluri şi responsabilităţi familiare, emanciparea femeii dar şi preoţia ei[*]
Preot Andrei Rusu
[*] Acest interviu a fost realizat în cadrul emisiunii „Coloana Infinitului” la postul municipal de Radio Antena C, în anul 2005.
Sursa: http://chisinaulortodox.wordpress.com/
Sursa
2011-12-16 11:21:01