DECLARAŢIE

Pe data de 13 septembrie, în cadrul Consiliului Politic al Partidului Democrat, am anunţat decizia de a ieşi din rândurile acestui partid şi de a lansa un nou proiect politic. Întrucât decizia mea a fost comentată de mass-media şi de lumea politică din Republica Moldova, dând naştere la numeroase comentarii, speculaţii şi chiar la atacuri nefondate, am considerat că este necesar să vin în faţa dumneavoastră şi a cetăţenilor Republicii Moldova cu detalii care să facă bine înţeles gestul meu.

Am fost membru al Partidului Democrat timp de zece ani, adică de la înfiinţarea sa, în toată această perioadă punându-mă în slujba acestei formaţiuni politice cu capacitatea mea de muncă şi contribuind activ la consolidarea sa pe scena politică a Republicii Moldova. Am ajuns însă acum, în momentul în care trebuie să recunosc că nu mă mai simt reprezentat de Partidul Democrat, că principiile pe care mi le-am asumat la intrarea în viaţa politica nu mai corespund cu cele după care este condus PDM şi că nu mai pot fi de acord cu modul în care se iau deciziile în acest partid.

Din punctul meu de vedere, un partid modern trebuie să-şi asume proiecte proprii venite de la toţi membrii partidului, indiferent de statutul lor, şi să acţioneze pentru îndeplinirea acestora, nu să se rezume la simpla reacţiune vizavi de activitatea altor partide sau instituţii publice. Consider că un partid politic trebuie să activeze în baza unor principii şi nu în baza unor compromisuri făcute în virtutea unor victorii mărunte pe termen scurt.

Am amânat mult timp să iau această decizie pentru că am ales să pun deasupra intereselor mele cele ale partidului, să lucrez alături de colegii mei pentru a obţine un scor cât mai bun la alegerile Parlamentare sau locale, şi să nu dau naştere nici unui conflict care să fi adus prejudicii Partidului Democrat.

Cu dorinţa de a contribui la succesul partidului în alegerile locale din această primăvară, m-am înscris în cursa pentru funcţia de Primar General al municipiului Chişinău, fără a şti că acest gest avea să fie punctul de pornire a unor adevărate lupte interne în partid, al unui conflict între generaţii ce avea să culmineze cu încercări făţişe de discreditare a persoanei mele.

Percepţia mea din această campanie, în care am avut contacte directe si sincere cu oameni de cele mai diferite vârste şi categorii sociale, mi-a fost pe deplin confirmată şi de rezultatul votului: cetăţenii Republicii Moldova işi doresc reformarea clasei politice şi apariţia unor politiceni cu viziune modernă, îndreptată spre rezolvarea problemelor societăţii şi nu problemelor lor personale. Reacţia chişinăuenilor faţă de mesajul meu din campania electorală mi-a dar încredere că pot fi unul dintre iniţiatorii schimbării în bine a clasei politice din Moldova.

Ştiu că există în ţară mulţi oameni care ar dori să se implice activ în reformarea societăţii, dar care stau în expectativă deoarece nu există o forţă politică in stare să raspundă aspiraţiilor lor şi să le ofere şansa de afirmare.

Pornind de la această realitate, am decis, alături de alţi colegi care îmi împartăşesc viziunea şi principiile, şi pe care îi veţi cunoaste in timpul apropiat, să dăm naştere unui nou proiect politic, de centru-dreapta. Un proiect politic modern, care îmbrăţişează opţiunea populară, bazat pe valorile democraţiei liberale şi care să răspundă concret, cu soluţii şi proiecte argumentate, viabile, la problemele populaţiei Republicii Moldova.

Am primit deja numeroase aprecieri favorabile din partea unor reprezentanţi importanţi ai societăţii, care, împărtăşind aceleaşi idealuri, s-au arătat interesaţi de acest proiect politic pe care îl doresc întrupat cât mai repede.

Au existat, desigur, şi unele voci, mai ales din rândul foştilor mei colegi din Partidul Democrat, care au acuzat faptul că în acest moment există deja prea multe formaţiuni politice in Republica Moldova şi că apariţia unora noi n-ar duce decât la o "diluare" a clasei politice. Chiar dacă înţeleg teama acestor oameni de a vedea cum se împuţinează voturile pe care contează, le spun doar atât: pluralismul este o valoare câstigată a democraţiei noastre şi pe care trebuie să o folosim pentru a schimba în bine viaţa politică din Moldova acum, pâna nu este prea târziu. Un partid nou nu rupe din pîinea moldovenilor, dar poate reprezenta o soluţie reală de a face mai bună şi mai accesibilă această pîine, atâta timp cât partidele deja existente nu au reuşit acest lucru pâna acum!

Au existat, de asemenea, în ultimele zile, după anunţul demisiei mele din PDM, insinuări conform cărora acest gest ar fi fost influienţat de către Partidului Comunist. Pentru cei care mă cunosc, acest zvon s-a dovedit a fi aberant, pentru că m-am aflat întotdeauna pe o poziţie clară, aceea de susţinere a valorilor democraţiei, economiei de piaţă şi a desprinderii definitive de trecutul comunist. De asemenea, sunt binecunoscute luările mele de poziţie critice, argumentate, faţă de erorile înfaptuite de Partidul Comunist în ultimii ani. Ca să nu mai pomenesc de atacurile grosolane, absolut incalificabile, la care m-a supus Partidul Comunist în timpul campaniei electorale din această primavară. Astăzi încă o dată, vreau sa anunţ raspicat - nu voi accepta nici un fel de colaborare cu comuniştii şi voi lupta din toate puterile pentru izolarea lor pe scena politică moldoveneasca.

Consider că avem nevoie de un suflu nou, sănătos, nu doar în viaţa politică din Republica Moldova, ci în întreaga societate, pentru a putea privi cu încredere şi mândrie spre viitor, pentru a ne asuma viitorul copiilor noştri şi pentru a nu porni pe drumul către Uniunea Europeana cu mentalitatea unor învinşi. Aşa cum am susţinut şi în campania electorală pentru Primăria Chişinăului, e momentul să spunem stop nepăsării şi să ne implicăm fiecare acolo unde suntem şi cât putem, cu forţa pe care bunul Dumnezeu ne-a dat-o, pentru a face ceva bun cu viaţa noastră şi cu ţara în care trăim. Pentru mine, iniţierea acestui nou proiect politic reprezintă un pas înainte pe drumul pe care l-am ales.

Vladimir Filat

Sursa
2007-09-18 14:19:26



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

21:20:34O campanie sulfuroasă —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:04:09Zece fapte la aniversarea de 20 ani ai Chateau Vartely —» Fine Wine
06:55:16Uniunea Europeană mai aproape de noi: călătorii virtuale prin țările UE —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
04:31:26Scurt și clar despre Ziua Vinului —» Fine Wine
17:21:43Cluj Symphony Experience se mută la Polivalentă (programul pe zile) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
06:14:02„ProCOOLtura” a amenajat un spațiu cultural inovator la Biblioteca „Spiridon Vangheli” din orașul Rîșcani —» Ştiri din raionul Râşcani
22:30:22Drumurile întotdeauna se întorc de unde au plecat —» Moldova Creștină
12:59:23Zilele Patrimoniului, 2024 —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
09:33:29POTECĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:32:24LUMINI —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:30:09CĂRĂRI —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:46:19Revoltată că poliția acoperă o situație de accident —» Curaj.TV | Media alternativă
07:33:53A stat închis pentru faptele altora —» Curaj.TV | Media alternativă
07:26:48POEME PRIN ANI /// ANTOLOGIE DE ETAPĂ # 27 —» Leo Butnaru
18:05:33Femei Invizibile – Viol —» Curaj.TV | Media alternativă
11:30:39Știri-parodii electorale (și nu doar…): Alaiba și investiția strategică în boiele! —» Sergiu Mocanu
11:24:56Știri-parodii electorale: STOIANOGLO RECIDIVEAZĂ! —» Sergiu Mocanu
05:58:58De ce ne stresăm și cum să evităm asta? —» Curaj.TV | Media alternativă
05:40:19Între zile și nopți, între bucurii infime și mari tristeți, funicularul năzuințelor iese mereu din funcție, ca ascensorul din magazinul central al metropolei. —» Leo Butnaru
17:06:45LUMINĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
05:35:35DESPRE VĂMI ȘI VREMI —» Leo Butnaru
20:59:40infinit —» penULTIMUL DAC
09:28:10Alergare la București pentru cele/cei care apără Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
05:34:21... ȘI DESPRE COSMONAUȚII-BOSCHETARI —» Leo Butnaru
21:14:25CĂRĂRI —» Andrei LANGA. Blogul personal