Siropurile


Sânt băuturi nealcoolice obţinute din suc natural de fructe şi zahăr. În funcţie de felul fructelor, ele se pot prepara prin 3 procedee: fierbere, pasteurizare şi macerate.

Prepararea siropurilor prin fierbere.
Sucul de fructe, strecurat prin tifon, se pune într-un vas din inox sau emailat, împreună cu o cantitate egală de zahăr. Se aşează apoi vasul pe foc domol şi se amestecă continuu, cu o paletă(lingură) din lemn, până se topeşte tot zahărul. Se continuă fierberea 20-40 de min., până se leagă siropul, înlăturându-se spuma, pe măsură ce se formează. Siropul este legat atunci când începe să se prelungească peste termenul indicat, deoarece se pierde din aroma fructelor, iar siropul se închide la culoare. Pentru ca siropul să-şi menţină culoarea şi să nu se zăhărească, i se adaugă 2-3 linguri de zeamă de lămâie la un litru, se amestecă bine, apoi se ia vasul de pe foc. Fierbinte fiind, siropul se toarnă în sticle curate, uscate şi calde. Sticlele se leagă cu celofan muiat în albuş de ou, se acoperă cu o pânză, să se răcească timp de 10-15 ore apoi se pun în cămară. Siropul astfel poate fi păstrat 2 ani. Fiind aproape saturat cu zahăr, siropul are densitatea mare (1 l de sirop cântăreşte 1,375 kg). Prin fierbere, se pot prepara siropuri din caise, cireşe, piersici, prune, mere, pere, fragi, căpşuni, vişine, măceşe, struguri.

Prepararea siropurilor prin pasteurizare.
Sucul de fructe se pune într-un vas din inox sau emailat, se amestecă cu zahărul, în raport de 1:1, se lasă circa 10 min., până se topeşte complet zahărul, apoi se toarnă în sticle curate şi uscate, care se închid ermetic şi se aşează într-o oală pe fundul căreia a fost pusă o cârpă. Se adaugă apă rece, astfel ca sticlele să fie cufundate pe circa ¾. Se pune vasul pe foc domol şi se lasă la fiert 50-60 de min. După aceea se ia vasul de pe foc, se acoperă cu o pânză groasă, împăturită şi se lasă 10-12 ore să se răcească. Pasteurizarea este indicată la afine, agrişe, coacăze, căpşune, cătină albă, corcoduşe, coarne, gutui, porumbe, coacăze, mure, zmeură, lămâi, portocale, grapefruit.

Prepararea siropurilor prin macerare.
Acest procedeu se foloseşte, în general, la obţinerea de siropuri din fructe de pădure: măceşe, porumbe, coarne, afine, cătină albă, mure, zmeură. După ce se spală cât mai bine, fructele se lasă să se scurgă, apoi li se scot sâmburii, se pun în borcane în amestec cu zahăr (1 kg fructe şi 2 kg zahăr). Borcanele se leagă cu celofan şi se lasă la macerat circa 30 de zile, agitându-se conţinutul lor de 2-3 ori pe săptămână. Când zahărul s-a dizolvat complet, siropul se strecoară prin tifon şi se toarnă în sticle de culoare închisă, care se astupă ermetic. Siropul preparat prin acest procedeu poate fi păstrat 12-14 luni.

Siropurile se folosesc pentru obţinerea de băuturi răcoritoare, în amestec cu apă minerală, sifon sau cu apă potabilă plus zeamă de lămâie.

Se pot pregăti siropuri din petale de Trandafir de dulceaţă, din flori de Soc, precum şi din coji de portocale sau de lămâi rase prin răzătoare cu orificii mici(se rade numai statul colorat de la suprafaţa cojii).

Având o cantitate mare de zahăr, siropul nu fermentează.


Sursă: "Fructele în alimentaţie, bioterapie şi cosmetică", Bucuresti 1992, Mihăescu Grigore

Sursa
2007-09-17 14:54:10



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

06:34:50DIN STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
11:17:54În vizită la Litra Brewing Company  —» Fine Wine
07:28:59DIN PASIENȚE —» Leo Butnaru
19:20:20Ești pe patul de moarte? Ascultă acest mesaj! – Vasile Filat —» Moldova Creștină
22:29:47Înc-o super-Mioriță! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:34:35양산흥신소 Private Investigator Costs/What They Do/Rundown —» Curat Murdar, Coane Fanica
10:42:03CÂNTEC —» Andrei LANGA. Blogul personal
10:40:18DIAVOLUL RÂDE... —» Andrei LANGA. Blogul personal
10:40:17DRAGĂ CHIȘINĂU – documentar —» Curaj.TV | Media alternativă
07:47:50STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
06:55:53Raze celeste —» Argentina Gribincea's Blog
05:22:04Narciși cu spini —» Argentina Gribincea's Blog
16:01:33Miticii, la brutărie! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
14:51:05FILĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
10:52:32Luați-i mingea! Hai România! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
10:12:00,,Maria Pilchin – o voce care ne cucerește prin cuvinte” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
08:44:32Miting pro democrație la Universitate —» Curaj.TV | Media alternativă
08:42:43Poliția locală ignoră forțele naturii și legile statului —» Curaj.TV | Media alternativă
08:16:03Purcari lansează vinul Orange în seria 1827 —» Fine Wine
06:58:36AFORISMELE —» Leo Butnaru
06:58:19STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
21:38:58Arderea lumânărilor pentru morți și vii – Vasile Filat —» Moldova Creștină
21:24:41Tălpile iadului vor fi căptușite cu fețe bisericești – Vasile Filat —» Moldova Creștină
18:00:38Mari economiști și gospodari —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
06:34:05VREMI ȘI VĂMI / JURNAL —» Leo Butnaru