Sanatatea sau moda?

Sănătatea este ca banii, niciodata nu vom avea o adevărată ideea de valoarea sa până când o vom pierde. (Josh Billings)


Sănătatea este un cuvânt mare. Ea cuprinde nu numai corpul, ci mintea si spiritul ci si perspectiva unui om (James H. West)
 Organizaţia Mondială a Sănătăţii a propus în 1946 definiţia următoare: „Sănătatea este o stare pe deplin favorabilă atât fizic, mintal cât şi social, şi nu doar absenţa bolilor sau a infirmităţilor”. Mai târziu a fost inclusă în această definiţie şi „capacitatea de a duce o viaţă productivă social şi economic”.
Sănătatea se defineşte în mod curent ca starea unui organism la care funcţionarea tuturor organelor se face în mod normal şi regulat.Din cele relatatea mai sus reese ca santatea este o functionare normala a tuturor organelor.Fuctionarea lor depinde  de noi, asa cum noi avem grija de vestimentatie si de faptul ca sa aratam la toate 100% ar fi de cuviinta sa avem si de sananate , dar ca de obicei noi ne conducem de un principiu :"Nu ma doare nimic , deci sunt sanatos" dar nu este tot chiar asa de frumos cum ne inchipuim.In goana dupa avere , dupa o viata de poveste , noi lasam pe ultimul plan sanatatea , insa avind totul fara sanatate socoate ca nu ai nimic.Toti traiesc in pas cu moda , insa in tendinta de a fi cel mai bun dintr-e cei mai buni , tinerii incep a fuma , a se dorga , ca sa fie la nivel cu colegii si prietenii de gashka, incep viata sexuala la virsta foarte frageda si de aici se ruineaza sanatea lor , deci se ruineaza si baza unei noi societati.In continuare voi arata citeva efecte negative provocaate de ceia ce noi credem frumos si la moda:             FumatulFumul de tigara contine peste 4.000 de substante chimice diferite, din care peste 300 sunt toxice pentru om nicotina, arsenic, radon, cianuri, fenol, DDT, azbest, benzen, monoxid de carbon, formaldehida, etc.) si alte 43 sunt cancerigene. Cei mai toxici compusi sunt nicotina, gudroanele si monoxidul de carbon. 
Nicotina stimuleaza inima prin eliberarea de catecolamine care cresc tensiunea arteriala, frecventa cardiaca si nevoia de oxigen a inimii. De asemenea, nicotina stimuleaza sistemul nervos, legându-se de receptorii colinergici centrali dupa numai 7 secunde de la inhalare. Aceasta activeaza caile neuro-umorale si duce la eliberarea de hormoni si neurotransmitatori. Asa se explica efectele euforice si instalarea dependentei de nicotina.

Gudroanele din fumul de tigara sunt cancerigene.

Monoxidul de carbon scade capacitatea de transport a oxigenului si favorizeaza aparitia aterosclerozei.

S-a estimat ca fumarea unei singure tigari scurteaza viata cu 7 minute, iar fumarea unui pachet de tigari pe zi scurteaza viata cu 140 minute/zi, 51.100 minute/an sau 35,5 zile/an. Aceasta înseamna ca anii fumatorilor au mai putin de 11 luni!                   Drogurile

Jumatate dintre drogurile moderne ar putea fi aruncate in strada dar exista riscul sa le manance pasarile (Martin H. Fischer)
Termenul drog are mai multe accepţiuni. În sens larg desemnează orice substanţă (naturală sau artificială) care prin natura sa chimică determină alterarea funcţionării unui organ. În sens restrâns se referă substanţe care provoacă toleranţă şi dependenţă. În limbaj uzual, acest termen se referă la substanţe psihoactive, mai ales cele ilegale.Cele mai populare droguri pentru utilizarea de agrement din întreaga lume sunt:
Cu alte cuvinte, drogul este o substanţă solidălichidă sau gazoasă, a cărei folosinţă se transformă în obicei şi care afectează direct creierul şi sistemul nervos, schimbă sentimentele, dispoziţia şi gândireapercepţia şi/sau starea de conştienţă, modificândimaginea asupra realităţii înconjurătoare - cofeina (din cafea, ceai, şi alte surse de plante) – legală în toate părţile lumii, dar care nu sunt consumate de către membrii unor religii.
canabis (cunoscut sub numele de marijuana, conţine canabinoizi, chimic tetrahidrocanabinol (THC)) - ilegal în cele mai multe părţi ale lumii şi consumate de către membrii unor religii.
etanol (denumit în mod obişnuit (etil) alcool, produs prin fermentare de drojdie în băuturi alcoolice, cum ar fi vinul şi berea) - legal dar reglementat în cele mai multe părţi ale lumii, şi ilegal în multe ţări musulmane, cum ar fi Libia, Sudan şi Arabia Saudită, care nu sunt consumate de către membrii unor religii.
tutun (conţine peste 4700 de chimicale printre care alcaloizi şi nicotină) legal, dar reglementat în cele mai multe părţi ale lumii şi care nu sunt consumate de către membrii unor religii.
opiacee şi opioide – legal în general numai prin prescripţie medicala, pentru alinarea durerii. Aceste droguri includ hidrocodonă, oxicodonă, morfină, şi altele; anumite opiacee sunt ilegale în unele ţări, dar folosite în scopuri medicale în altele, cum ar fi diacetilmorfina (heroina).
cocaina - un stimulent derivat din planta de coca în America de Sud. Utilizarea frunzei de coca pentru stimulare, dar nu cocaina, este legal în Peru şi Bolivia. Cocaina este ilegală în cele mai multe părţi ale lumii, dar derivate cum ar fi lidocaina şi novacaina, utilizate în medicină şi stomatologie pentru anestezie locală.                             AlcoolulBăuturile alcoolice sunt băuturile care conţin etanol, cunoscut sub numele de alcool sau alcool etilic.
Etanolul din băuturile alcoolice este aproape întotdeauna produs prin fermentarea carbohidraţilor (diferiţi izomeri ai zaharurilor naturale, de obicei) de către anumite specii de drojdii în absenţa oxigenului, prin reacţia cunoscută ca fermentaţia anaerobă.Cantitatea de alcool dintr-o băutură alcoolică se specifică în procente de alcool volumic, dar cum drojdiile nu pot fermenta băuturi cu mai mult de 14% alcool, unele băuturi alcoolice se obţin prin distilare.lcoolismul, cunoscut de asemenea drept "dependenta de alcool", este o boala care consta intr-o nevoie puternica de a bea, si neincentarea consumarii bauturii in momentul in care apar probleme provocate de alcool, ca de exemplu pierderea slujbei sau incalcarea legii si consecintele acesteia. Dependenta de alcoolinclude patru simptome:
  • nevoia incontrolabila de a consumaalcool
  • pierderea controlului - incapacitatea de a se plimita la un singur pahar de bautura la o ocazie deosebita
  • dependenta psihica - simptome provocate de abtinerea de la alcool, ca de exemplu ameteli, greata, anxietate, tremuraturi si transpiratie abundenta
  • toleranta - nevoia de a creste cantitatea de alcool consumata pentru a-i simti efectele.

  •  Toate aceste adunate gramada dau efecte negative asupra organismului uman, de aici se iau bolile , cum ar fi Sida , Tuberculoza , Cancerul, si inca  multe altele. Sa constatat ca rata persoanelor care mori tinere din cauza drogurilor , alcoolului sau fumatului este destul de mare :Decedati dupa Ani, Medii, Cauze de deces, Sexe si Grupe de virsta
Grupe de virsta - total2010
Total pe republica
Alcoolismul cronic
Ambele sexe196Barbati152Femei44(sursa:Statistici.md)

 si asta numai cei care  au decedat in 2010 de alcool dar daca am fi sa luam pe mai multi ani cred ca numarul ar fi mult mai mare , iar daca ar fi adunat si cu alte boli  ar fi o cifra care ar soca multa lume. Dar plus la aceasta cosumul de droguri si alcool duce si la sinucideri sau omucideri:Decedati dupa Medii, Clase ale cauzelor de deces, Ani si Sexe
2010Ambele sexeTotal pe republica
..sinucideri686
(sursa:statistica.md)

Decedati dupa Medii, Clase ale cauzelor de deces, Ani si Sexe
2010Ambele sexeTotal pe republica
..omucideri248Sunt date care ar trebui sa trezeasca constiinta unor tineri pentru a duce un mod de viata sanatos , caci sa fii in rind cu moda se  poate si fara tigara sau drog, nu tot ce face din ochi trebuie de incercat.Unii citind aceste rinduri , vor zimbi si vor zice :"Am auzit aceasta la orele de sanatate la scoala, deja e vechi , eu stiu mai bine ce sa fac cu viata mea...."Poate sunt cuvinte care unii le zic des , dese ori se organizeaza ateliere  sau diverse ore despre sanatate , dar asa cred ca e generatia tinerilor , sa vorbeasca despre sanatatea ducind un mod de viata care lasa mult de dori.
Pentru a păstra sănătatea este o datoria morală şi religioasă, sănătatea este baza tuturor virtutilor sociale si ele nu mai pot fi utile atunci când nu suntem bine. (Samuel Johnson) ( Pentru a scri aceste rinduri am folosit mai multe surse  cum ar fi :wikipedia , statistici.md, si unele site despre si pentru tineri)

Sursa
2011-07-17 00:21:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:56:23Decembrie, luna totalurilor și a concluziilor #live #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
19:49:53Dezbatere: Capitalismul pe muchie de cuțit —» Curaj.TV | Media alternativă
15:11:41Spune că a lucrat o lună în Polonia fără să fie plătit —» Curaj.TV | Media alternativă
14:58:07Dumitru – primul moldovean în echipa politici Google/Youtube —» Curaj.TV | Media alternativă
14:19:05Lena Chilari la atelierul Vlad Ioviță, Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:11:00Acțiune unionistă la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:07:02Fărădelegi pe strada Armenească, cu complicitatea poliției —» Curaj.TV | Media alternativă
13:45:42Despre impact —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
06:48:03Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
06:44:00Laboratorul internațional „Noi perspective asupra designului instituțional al finanțării publice pe bază de proiect pentru cultură în țările Parteneriatului Estic" —» BiblioCity
06:25:28VINO SĂ STĂM SUB POM, SAU - FORMULA DE POLITEȚE —» Leo Butnaru
18:31:16Give the Gift of WordPress.com! —» Misterioz
14:33:00We Heard You Wanted to Add SSH Keys —» Misterioz
13:46:15Arcadie Suceveanu la ceas aniversar —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:13:345G în avioane, Wi-Fi pe șosele – decizia Comisiei Europene deschide noi oportunități de inovare —» Elena Robu
12:12:29ACUM ORI NICIODATĂ. Cartoful fierbinte pe nume Unirea —» Nicolae Federiuc
10:49:51”Democrație sustenabilă prin educație electorală!” – o campanie a bibliotecii din Ungheni, demnă de locul I —» BPR Ungheni's Blog
19:38:56Cu gunoiul pînă-n grindă, dar cu tricolor în tindă —» Curaj.TV | Media alternativă
15:52:04Jesus’ first miracle —» Erik and Elena Brewer's Weblog
11:25:30AZI ȘI DE-A PURURI! —» Leo Butnaru
07:06:26Фотографы —» Бессарабские хроники
06:44:20RELAȚIA CU UN BĂRBAT NARCIS —» Lifestyle
15:11:57God’s Promises for Difficult Days —» Erik and Elena Brewer's Weblog
14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
12:14:58Rezultatele Evaluării externe periodice 2021-2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu