Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Causeni

Biserica dateaza din secolul XVI, desi nu se cunoaste un an concret cind aceasta a fost construita si este singura din Moldova care are picturi murale. Lacasul sfint s-a afundat pe jumatate in pamint.Legenda spune ca in timpul dominatiei tataresti, tatarii au cazut de acord sa se construiasca o biserica ortodoxa doar cu conditia ca aceasta nu va fi mai inalta decit un soldat, care sta pe un cal.

Subiectele biblice sunt dispuse în registre. Cel de jos este decorat cu ornamente; în cel de la mijloc sunt înfăţişate figuri în piciore, iar in registrul de sus se află medalioanele cu sfinţi. Registrele sunt desparţite prin fâşii ornamentate cu motive caracteristice artei bizantine.
În altar se află compoziţiile: "Sfinţii episcopi", pe boltă - "Oranta", mai jos - "Impărtăşirea apostolilor". Pe bolta naosului sunt pictate scene din viaţa sfinţilor, iar mai jos "Deisis", "Sfinţii părinţi - Ioachim cu Ana şi Sf. Maria cu pruncul Iisus".

În pronasos se află un tablou votiv, care se deosebeşte prin expresivitatea chipurilor ctitorilor. Pe zidul nordic s-au păstrat figurile apostolilor Petru şi Pavel, care ţin în mâini modelul bisericii. Mai sus sunt reprezentaţi cei patruzeci de Mucenici.
Printre scenele cu caracter religios sunt reprezentaţi şi ctitorii bisericii, domnitorii Moldovei - Nicolae şi Constantin Mavrocordat, Grigore Alexandru Ghica, Grigore Callimachi, Mitropolitul Proilaviei( adică a Brăilei, cu jurisdicţia şi asupra Tighinei, Cetăţii Albe şi Chiliei, supusă canonic Constantinopolului ) Daniil etc.





Sursa
2011-07-16 16:38:55