Istoria unui vot (video)
O știre drepturile de exclusivitate asupra căreia îmi aparțin, Iurie Ciocan poate confirma:
O întîmplare mai puţin obişnuită s-a produs în urma alegerilor locale generale din 5 iunie curent în localitatea Tănătari, raionul Căuşeni. În ziua alegerilor, un locuitor al comunei, fără a avea viză de reşedinţă în localitate, a solicitat să voteze. După ce a fost refuzat mai întîi de organele electorale locale, de organul ierarhic superior şi de judecătoria raională Căuşeni, acesta s-a adresat către Curtea de Apel Bender, unde i-a fost acceptată cererea. Astfel, cu trei zile după alegeri, Curtea a obligat organele electorale teritoriale să-şi modifice procesele verbale, luînd în calcul şi votul cetăţeanului.
Potrivit preşedintelui CEC, Iurie Ciocan, „alegătorul” a fost întrebat în cadrul şedinţei de judecată pentru cine a dorit să voteze, iar Curtea a dispus calcularea votului pentru acel candidat electoral. „Cel mai straniu este că, dacă se include acel vot, se modifică şi componenţa consiliului local Tănătari, adăugîndu-se un consilier pentru partidul pentru care a anunţat el că votează, în detrimentul unui alt partid”, a menţionat Ciocan.
Iurie Ciocan mai spune că Consiliul electoral de circumscripţie Căuşeni a solicitat Curţii de Apel Bender să-şi revizuiască hotărîrea, care însă a fost respinsă. Totodată, organele electorale aşteaptă o explicaţie cum urmează a fi aplicată în practică această hotărîre, deoarece în cei 20 de ani de organizare a alegerilor, niciodată nu a mai fost atestată o asemenea situaţie.
Deoarece există căi de recurs, decizia nefiind irevocabilă, votul „alegătorului” din Tănătari încă nu a fost luat în calcul, iar componenţa consiliului local ales în Tănătari a rămas aceeaşi. O decizie definitivă urmează a fi luată în viitorul apropiat.
Vezi video aici.

Sursa
2011-07-15 13:36:54