Cât trebuie să muncească un copil?

Deşi în ultimii doi ani s-au înregistrat progrese în combaterea exploatării muncii copiilor din Republica Moldova, problema rămâne a fi una gravă, în special în zonele rurale.
Îngrijorător este și numărul copiilor expuși diverșilor factori de risc la locul de muncă. Într-un sondaj realizat de FNPAIA (Federația Națională a Patronatului din Agricultură și Industria Alimentară), se arată că 72 la sută din copii lucrează la temperaturi mari, 66% sunt nevoiți să ridice greutăți, 12% lucrează cu chimicale, iar în timpul sezonului agricol, toamna, prezența copiilor la ore scade cu 20%, se menţionează în Caietul de Politici al FNPAIA.
Care este diferența între ajutorul acordat de un copil și exploatarea muncii minorului? – am adresat această întrebare mai multor persoane adulte.
Ar trebui copiii să lucreze ca şi adulții? „Dap’ cum!”
La Piaţa Centrală din Chişinău am întâlnit mulţi copii care lucrează cot la cot cu părinții lor. Prin mulțimea care se îmbrâncește la tarabele cu legume munceşte de zor un băiețel care abia de-i în stare să ridice lăzile cu produse. Tatăl acestuia vinde roșii la masa alăturată. Întrebat dacă i se pare un lucru binevenit ca minorii să lucreze ca şi cei mari, bărbatul se arătat deranjat, dar răspunde autoritar: „Dap’ cum! Copilul trebuie să lucreze de mititel, să se deprindă cu greutățile… să știe cum se face banu’, că-n viață nu-i ușor”, după care îi face un semn copilului, iar acesta dispare în spatele unui chioșc cu ziare.
„Educația prin muncă ar trebui să existe mereu”
„Cred că educația prin muncă ar trebui să existe mereu, doar că în limita posibilităților fizice ale micuțului”, este părere o mamă care-și urmărește fiica de 4-5 anișori, jucându-se cu o minge. Munca în limita posibilităților fizice ale minorilor femeia presupune că e „un pic de curățenie sau să pregătească ceva ușurel de mâncare”. Cât despre munca copiilor de la sate, verdictul mamei este următorul: „Acestea sunt condițiile create pentru viața și realitatea lor”, adăugând: „Așa au fost educați părinții noștri, așa am fost educați noi și așa ar trebui educați copiii noștri”.
Joaca „de-a munca”
„Ar fi bine ca munca celor mici să fie mai mult o joacă, iar dacă ei acceptă aceste reguli, n-ar fi rău ca ei să ajute la unele activități casnice”, consideră Eugen. Bărbatul spune că ar trebui limitat accesul la unele locuri de lucru pentru adolescenții de până la 18 ani, ținând cont de unele aspecte morale: „De exemplu, aș interzice fetelor până la 18 ani să lucreze pe post de chelnerițe, pentru că pot fi diferiți indivizi cu un comportament mai puțin adecvat, ceea ce le-ar putea produce traume de ordin psihologic adolescentelor”. De ce mai există problema exploatării muncii copilului în timp ce aceasta presupune atâtea riscuri, bărbatul explică: „Oamenii păstrează încă principiile bunicilor noștri, când copiii de la vârsta de 7-8 ani deja erau considerați apți pentru muncă”. În viziunea bărbatului, unica soluţie ar fi asigurarea cu tehnica necesară, pentru ca adulţii să facă faţă cantităţii de lucru pe care-l au de făcut fără să utilizeze copiii ca unelte de lucru.
Sursa
2011-07-15 11:42:00