SND s.r.l.

Citindu-l pe Ferguson (The Ascent of Money) descoperi tot felul de chestii minunate la care nici n-ai avut răgaz să te gândeşti. Societăţile pe acţiuni şi societăţile cu răspundere limitată sunt forma cea mai răspândită de organizare a întreprinderilor în lumea modernă. Paranteză: răspunderea-i limitată deoarece este separat proprietarul de firmă. Deci, dacă firma o dă în bară – creditorii nu pot avea nici o pretenţie asupra averii personale a proprietarului. De aici şi limitarea. Cred că chestia asta-i destul de intuitivă, dar uite care nu e:

Societăţile pe acţiuni îşi au originea în comerţul cu Indiile. Frontiera dintre epoca Renaşterii şi perioada modernă. Piperul şi nucşoara este ceea ce-i mâna pe europeni peste mări şi ţări din două motive principale: 1. europenii nu aveau frigidere; 2. portiţa comercială cu orientul avea zăvorul şi cheiţa la Istambul, iar chelarul era otoman. Drumul mării, prin care făceai ocolul Africii pe lângă Capul Bunei Speranţe cu destinaţia Hindustan, era o afacere super-profitabilă şi… super-riscantă! La ce s-au gândit olandezii? Să trimiţi o corabie în mare e foarte riscant. Să trimiţi o flotă comercială e mai puţin riscant (nu se scufundă ele toate!). Să trimiţi o flotă e suficient de riscant, însă să trimiţi o flotă timp de 20 de ani? E OK.

Firi antreprenoriale, olandezii, iată ce au pus la cale. O emisie publică. Prima emisie publică, de fapt.Vereenigde Nederlandsche Geoctroyeerde Oostindische Compagnie S.A. O afacere specializată pe comerţul cu India. Publicul larg, boieri şi servitori laolaltă, au procurat acţiuni într-o antrepriză care le garanta viitorul. Afacerea era gândită pe un termen de vreo 20 de ani, după 10 ani urmând să achite dividende acţionarilor. Directorii au fost numiţi, iar la scurt timp după numirea acestora a apărut necesitatea unor reguli pentru guvernarea corporativă. La expirarea termenului promis nu exista nici un motiv ca prima societate pe acţiuni, nouţă şi drăguţă, să se lichideze. Prin urmare, promisiunea a fost revocată, iar doritorii de cash erau liberi să vândă acţiunile aflate în posesia lor la bursă. Hop-popâc şi bursa de valori. Peste noapte au apărut animalele totemice ale pieţei de capital – bulls & bears; tot atunci au apărut zvonurile şi insideriştii, limbajul semnelor etc. Primul S.A. s-a întâmplat în 1602. Din acel moment viaţa a fost alterată pe vecie de geniul financiar olandez.

Back to Moldova. O idee trăsnită ar fi ca un proiect major de anvergura Strategiei Naţionale de Dezvoltare să fie conceput sub forma unei societăţi pe acţiuni. Acţionarii potenţiali sunt cetăţenii. Doritorii sunt invitaţi să procure cote de participare în acest proiect. Nu ne-am împrumuta de la donatori, ne-am finanţa direct din sursele beneficiarilor. Dividende? Locuri de muncă, nivel de viaţă comparabil cu cel din UE, salariu decent, fericire… Ai şi ownership, ai şi orientare spre rezultate tangibile.

În realitate, lucrurile stau exact aşa cum este descris mai sus. Numai că nu suntem conştienţi de acest lucru. Suntem acţionarii Republicii Moldova atunci când contribuim cu impozite şi TVA. Primim dividende sub formă de servicii publice. Acestea sunt mici. Pentru că clasa politică este cu răspundere limitată. Limitată la durata guvernării.


Sursa
2011-07-14 11:08:49Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:17:39Păpușa Motanka. Psihoterapie la Biblioteca din Ungheni —» BPR Ungheni's Blog
09:41:02Număr record de crame la Vernisajul Vinului —» Fine Wine
15:23:37Daniel: A young man of integrity —» Erik and Elena Brewer's Weblog
14:43:57UE va oferi peste 530 de milioane de euro pentru cooperare teritorială incluzând Ucraina și Moldova în perioada 2021-2027 —» Elena Robu
13:11:39Lansarea platformei online compensatii.gov.md —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:29:345 decembrie - Ziua Internaţională a Voluntarilor în Slujba Dezvoltării Economice şi Sociale. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:27:02Anunţ ,,Ajutor la contor" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
08:14:13CSE a dispus revizuirea tarifelor pentru energie electrică —» Elena Robu
21:47:46Omonimele – cum le deosebim sensul? (2) —» Moldova Creștină
19:56:23Decembrie, luna totalurilor și a concluziilor #live #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
19:49:53Dezbatere: Capitalismul pe muchie de cuțit —» Curaj.TV | Media alternativă
18:56:22Un nou atelier: Europass, Canva —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
18:23:50Mărul otrăvit al lui Cristoiu —» Nicolae Federiuc
15:11:41Spune că a lucrat o lună în Polonia fără să fie plătit —» Curaj.TV | Media alternativă
15:01:03În R. Moldova, poliția a descoperit o rachetă căzută în apropierea orașului Briceni —» Elena Robu
14:58:07Dumitru – primul moldovean în echipa politici Google/Youtube —» Curaj.TV | Media alternativă
14:52:11Cum evităm E-urii din alimentație și alte substanțe periculoase pentru sănătatea noastră —» Elena Robu
14:19:05Lena Chilari la atelierul Vlad Ioviță, Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:11:00Acțiune unionistă la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:07:02Fărădelegi pe strada Armenească, cu complicitatea poliției —» Curaj.TV | Media alternativă
13:45:42Despre impact —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
09:45:36Ce să faci când continuu visezi pe cei morți? —» Moldova Creștină
06:48:03Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
06:44:00Laboratorul internațional „Noi perspective asupra designului instituțional al finanțării publice pe bază de proiect pentru cultură în țările Parteneriatului Estic" —» BiblioCity
14:14:53DE CE MOR CA PROȘTII UCRAINENII?! —» Sergiu Mocanu