Cele 2 drumuri sugerate de Filat care duc în acelaşi punct

Odată cu lansarea PLDM-ului, managerul Vladimir Filat a demarat construcţia politicianului Vlad Filat, lider naţional capabil să răstoarne munţi. Aşa se făcea că înainte de aprilie 2009, munţii erau comunişti, iar acum, în iulie 2011, munţii s-au transformat în mafioţi. A spus-o chiar Filat în discursul său recent. Nu mai merită nici să insistăm prea mult asupra mecanismelor prin care eticheta de „mafiot” i-a fost atribuită rivalului din afaceri al lui Filat. Dar amintite tot trebuiesc. Sau, mai cu seamă, merită amintită îndârjirea cu care ne-a băgat în minte liderul mişcării anti-mafie că prim-vice preşedintele Parlamentului este şi cel mai mare mafiot din republică. Iar tocmai când aveam impresia că discuţiile sterpe şi lipsite de urmări despre mafie s-au mai domolit, discursul ex-consilierului lui Voronin este preluat de Filat.

Urmărind recentele declaraţii ale premierului, înţelegem că intenţiile sale nu s-au schimbat mai deloc, doar că de data aceasta contextul şi anticiparea „adresării premierului către cetăţeni” (de parcă ar fi fost prima şi ultima ieşire de acest fel) au făcut ca atmosfera să fie una tragică. Evident, tragismul artificial al adresării a determinat şi o audienţă pe măsură, iar după aceea şi avalanşa de interpretări care urmează şi vor mai urma. Punct ochit, punct lovit, pot afirma cei din staff-ul primului ministru acum, post-factum.

Putem observa că, prin discursul său, Filat n-a făcut altceva decât să-şi arate muşchii, în stilul său inconfudabil – grav şi triumfal.

Pe de o parte, Filat îşi critică partenerii de Alianţă pentru că încurcă mersului aceleeaşi Alianţe; pentru că miniştrii celorlalţi nu lucrează în interesul cetăţenilor; arată „dar”-urile conform cărora nu e dispus să menţină Alianţa doar de dragul Alianţei şi a luptei cu comuniştii (pe care oricum o consideră subiect depăşit) şi nici cu preţul de a permite mafiotizarea statului. Ne întrebăm, atunci, ce şanse există ca „mafiotizarea” să se sisteze, dacă rivalul său democrat e rău şi gata şi nu se va schimba nicidecum, în accepţiunea premierului? Iar dacă nu se sistează mafiotizarea, Filat ne sugerează că dispare raţiunea de a exista a Alianţei.Avem aici unul dintre cele mai tari mesaje ale lui Filat care ar trebui să ne sperie de-a binelea pentru că ne arată că premierul e dispus să facă orice pentru a opri mafiotizarea, adică influenţaPDMîn stat (conform accepţiunii sugerate de el). Nici comuniştii nu mai sunt la fel de fioroşi precum erau în 2009. Iar în final, el indică asupra posibilităţii de alegere a preşedintelui în urma unei înţelegeri a AIE cu PCRM, ceea ce ar însemna că acordul AIE pică. Iar dacă pică definitiv acordul de partajare a funcţiilor în stat, pică şi Alianţa, de asta să nu ne îndoim. Şi pentru a nu părea că lobează o înţelegere cu PCRM, prin asta făcând notă discordantă cu PL şiPDM, îi pune pe ultimii doi în aceeaşi oală, acuzându-i cel dintâi de constituirea „alianţei în alianţă”.

Pe de altă parte, către sfârşitul adresării sale, Filat a devenit mai indulgent, oprind parcă furtuna pe care el însuşi a declanşat-o adineaori. El nu va fi cel care va rupe AIE, dar nici nu zice că nu va renunţa primul la Alianţă. De fapt, dacă renunţă la acordul din iarnă, nici nu va mai avea la ce să renunţe, pentru căPDMar trebui să se lase provocat şi să renunţe cel dintâi, PLDM scăpând basma curată. Către final, furtuna se linişteşte de-a binelea, registrul politic transformându-se într-unul de serviciu, privind eficacitatea locului său de muncă – Guvernul.

Către final, premierul anticipează parcă reacţiile colegilor din AIE, ştiind că aceştia vor reacţiona calm şi cu răbdare, pentru că n-au de ales, iar el va rămâne cel care stabileşte regulile de joc şi care dă tonul în Alianţă. Cu alte cuvinte, bluf.

Observaţiile de mai sus duc la un singur deznodământ pe care mizează Filat – să devină preşedinte de stat, prin asta reuşind ceea ce n-a reuşit în toamna trecută, în urma referendumului eşuat. Aşadar, nu este exclus ca genţile verzi care purtau inscripţia „Filat-Preşedinte” să fie scoase de la naftalină prin noiembrie.Sursa
2011-07-13 00:19:14Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

11:10:30Jurnaliștii comunitari au participat la Gala Jurnalistului Comunitar —» BPR Ungheni's Blog
07:04:35LINIA VIEȚII —» Leo Butnaru
14:49:58DINTR-O POSIBILĂ ANTOLOGIE, 2014 —» Leo Butnaru
10:11:03SOLIDARITATE —» Leo Butnaru
07:07:40Milostenia nu-i mai mult sau mai puţin merituoasă, după însemnătatea darurilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
08:50:04DIN ISTORIA (ȘI GEOGRAFIA) LITERATURII ROMÂNE ÎN IMAGINI © —» Leo Butnaru
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
14:27:05Programul ,,Opera jubiliară a anului 2022” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:26:41Infografic ,,Septembrie - nici o zi fără lectură" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:30:29REVISTA „NEUMA” ÎNTREABĂ —» Leo Butnaru
10:10:31A fi bun nu costă mult, dar aduce dobânzi mari! —» Moldova Creștină
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:59Tramvaiul răzbunător de pe ruta 11 —» Curaj.TV | Media alternativă
16:02:58Omofonele – unde punem cratima?  —» Moldova Creștină
16:00:13Ar trebui să ne doară… | Poezie de Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
13:00:16Interviu cu Vasile Gherasimciuc, Director al Sărbătorii Speranței în Moldova (14-16 Iulie 2023) —» Moldova Creștină
10:30:02POET AL AVANGARDISMULUI UCRAINEAN - VICTIMA BOLȘEVISMULUI —» Leo Butnaru
10:00:14Nu ne mai pasă | Opinie Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
07:58:56Pandemia mai este, chiar dacă n-o vedem —» blog cultural