Alianţele locale – “tălpile lui Ahile” pentru AIE

De la alegerea preşedintelui şi culoarea pe care acesta trebuie să o aibă, graţie alegerilor locale, am ajuns în situaţia unor dispute în cadrul Alianţei de guvernare din cauza ecuaţiilor politice locale. Dacă la Chişinău s-a decis totul în favoarea liberal-democraţilor, după desfiinţarea funcţiei de preşedinte CMC şi verdictul pozitiv al instanţei de judecată de la Bălţi, atunci în regiune lucrurile sunt confuze. Tandemul PL-PDM face presiuni asupra PLDM-ului pentru a obţine funcţii în APL-uri, invocând principiile de coeziune şi unitate, care ar lega Alianţa la nivel central. Dar niciunul din aceste criterii nu funcţionează, partidele acţionând în corespundere cu interesele proprii, fără a ţine cont de “convenţia” trilaterală, parafată de liderii celor trei formaţiuni, cu precădere, sub presiunea din exterior şi concurenţa internă. În condiţiile unor mişcări ambigue a fruntaşilor partidelor din 2009 încoace se pune întrebarea sustenabilităţii unor alianţe la nivel local. Blocajul cauzat de formarea acestora amplifică tensiunile în cadrul Alianţei, întrepătrunsă de rivalităţi personale şi de grup dintre “clanuri oligarhice” însetate de putere şi împărţirea acesteia. La aceasta se mai adaugă şi criza politică, perpetuată ca urmare a nealegerii preşedintelui ţării.

Atmosfera conflictuală instaurată în AIE-2 riscă să paraziteze orice iniţiativă lansată de exponenţii acesteia. Iar imposibilitatea identificării unui punct comun în problematica alianţelor locale dovedeşte cât de profunde şi nocive sunt neînţelegerile dintre componentele actualei guvernări. Contextul existent nu poate fi reanimat atât de simplu, în pofida eforturilor considerabile din partea europenilor. În public, partenerii europeni preferă să pună accentul pe necesitatea reformelor, dând însă semne de îngrijorare din cauze lipsei de coerenţă şi consecvenţă în cadrul AIE-2.

Dar cine are nevoie de alianţele locale şi pentru ce sunt necesare acestea, dacă la centru e o lipsă totală de acţiuni deliberat armonizate? Principalii beneficiari sunt PL şi PDM, care în mod concertat încearcă să modereze ponderea PLDM-ului, extins şi în teritoriu după alegerile locale. În realitate, aceste alianţe atât în faza curentă de negociere, cât şi în cele posterioare, de eventuală formare şi funcţionare, nu sunt relevante, având capacitatea să detoneze în final întreaga Alianţă, sub greutatea unor angajamente asumate, dar neînsuşite şi regulat încălcate.

Cât de mare nu ar fi pericolul, unor parteneriate dintre PLDM şi PCRM la nivel local, acestea nu pot destabiliza “maşinăria centrală”, aflată sub un control voalat nedeclarat, dar destul de eficient, al partenerilor externi, pe baza unor relaţii contractuale foarte pragmatice, condiţionate de transferuri de fonduri şi credite pentru resuscitarea Moldovei falimentare.

Chiar dacă la nivel local vor avea loc colaborări dintre liberal-democraţi şi comunişti, acestea pot avea un efect pozitiv, luând în calcul capacitatea şi calitatea resurselor umane ale anumite partide în teritoriu. Mai mult decât atât, prin aceasta se poate detensiona situaţia în ţară, unde există separaţii stricte între pro-AIE şi pro-comunişti, imprimându-i publicului stări grave de intoleranţă şi duşmănie pe motiv politic.

Va avea de câştigat şi democraţia, care prevede exerciţiul democratic cu implicarea unei majorităţi (PLDM), delegate de popor, în schimbul blocării acesteia de către elemente separate cu un sprijin public mai mic (PDM, PL- luate în parte).  Alianţele la nivel local pot fi valabile, fiind formate cu specificul realităţilor locale, iar ingerinţele de “sus în jos” le va implanta vulnerabilităţi din temelie. În acest sens, componentele AIE-2 trebuie să se asigure că nucleul central este integru, oferind modele de comportament celor din regiuni, dar nicidecum nu să-şi impună părerea, subminând circumstanţele locale.


Filed under: AIE-2, Aliante locale AIE-2

Sursa
2011-07-12 18:12:09Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
15:24:40Prima întâlnire cu un scriitor —» BiblioCity
18:47:23RomStoria: Noi nu suntem țigani! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:10:59Au lăsat mașina în intersecție ca să-și ia de mîncare! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:10:30Jurnaliștii comunitari au participat la Gala Jurnalistului Comunitar —» BPR Ungheni's Blog
08:01:35Сказочная палитра Бессарабии на полотнах Михаила Пейкова —» BiblioCity
07:04:35LINIA VIEȚII —» Leo Butnaru
14:49:58DINTR-O POSIBILĂ ANTOLOGIE, 2014 —» Leo Butnaru
12:34:49Dorința Sexuală Primitivă, Diferența de Vârstă în Relație și Erecția la Copii —» Curaj.TV | Media alternativă
10:11:03SOLIDARITATE —» Leo Butnaru
07:07:40Milostenia nu-i mai mult sau mai puţin merituoasă, după însemnătatea darurilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
16:46:38Imagine Dragons va cânta la festivalul Untold 2023 —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
08:50:04DIN ISTORIA (ȘI GEOGRAFIA) LITERATURII ROMÂNE ÎN IMAGINI © —» Leo Butnaru
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
14:27:05Programul ,,Opera jubiliară a anului 2022” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:26:41Infografic ,,Septembrie - nici o zi fără lectură" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:30:29REVISTA „NEUMA” ÎNTREABĂ —» Leo Butnaru
10:10:31A fi bun nu costă mult, dar aduce dobânzi mari! —» Moldova Creștină
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă