”Palanca, pământul nostru!”

„Palanca, pământul nostru!”
„Vom merge până la vărsare de sânge, dacă ne vor lua pământul”, ameninţă locuitorii satului Palanca, raionul Ştefan-Vodă, care sunt îngrijoraţi că, odată cu cedarea către Ucraina a opt km din şoseaua Odesa-Reni, ucrainenii le vor lua şi pământurile aferente drumului.
Ei solicită ca întâlnirile cu autorităţile ucrainene să fie organizate la Palanca, şi nu la Chişinău. „Oamenii trebuie să-l vadă în faţă pe cel care vrea să ne ia pământurile”, spune revoltat Alexandru Cioban, locuitor al satului.
Ana Covalenco are 84 de ani şi este foarte supărată că în acest an nu şi-a putut cultiva pământul pentru că e prea greu să ajungă la acesta. „Trebuie să facem mai multe drumuri ca să ajungem la pământurile noastre. De la început ne ducem la primărie, unde ni se eliberează un certificat pe care trebuie să-l prezentăm vameşilor. Ca să rup o buruiană de la mine din grădină trebuie să înconjur mai bine de 1,5 km ca să trec vama”, relatează Cioban. Potrivit Larisei Voloh, primarul satului, dincolo de şoseaua cedată sătenii au peste 926 de hectare de teren.
„Azi ne-au luat şoseaua, mâine ne vor lua pământurile”
Încă în 2009, prim-ministrul Vlad Filat a încercat să-i calmeze pe locuitorii satului Palanca, însă nu a reuşit. Peste doi ani, pe 1 iulie, palancenii au organizat încă un protest. Nici ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, nu a reuşit să potolească spiritele. „Ministrul care a venit la noi pe 2 iulie a vorbit de parcă îi era frică de oameni. Trebuia să ne spună direct că cei din Ucraina îi presează şi el, vrea sau nu, trebuie să dea drumul şi gata”, spune Arcadie Golban, un alt locuitor al satului Palanca. Pesemne, discursul lui Leancă nu a fost pe înţelesul locuitorilor. „E un tratat dintre Republica Moldova şi Ucraina cu privire la frontiera de stat, semnat încă în 1999. Deşi angajamentul de transmitere a porţiunii de şosea nu a fost semnat de actuala guvernare, acesta urmează să fie îndeplinit” , a încercat să le explice palancenilor ministrul Leancă.
Sătenii nu s-au lăsat convinşi, nu mai au încredere în declaraţiile politicienilor, deoarece atunci când a fost cedat drumul nimeni nu a întrebat părerea lor, ce-i împiedică pe oficiali să facă acelaşi lucru şi cu cele 926 de hectare de pământ. „Azi ne-au luat drumul, mâine ne vor lua pământul”, susţine Alexandru Cioban.
Lupu ne va spune unde să ne paştem vitele
Solicitarea locuitorilor satului Palanca ca persoanele care decid soarta drumului Odesa–Reni să se prezinte la faţa locului nu a fost auzită. Oficialii din Ucraina au venit la Chişinău pentru a asigura palancenii că nu le va împiedica trecerea la loturile lor odată cu demarcarea hotarului pe sectorul de şosea Odesa–Reni, care, de fapt, trece prin satul Palanca.
Ministrul de Externe al Ucrainei, Constantin Grişcenko, a ţinut neapărat să mulţumească omologului său moldovean, Iurie Leancă, pentru finalizarea cu succes a acordului. „Noi suntem recunoscători că decizia a fost luată, chiar dacă a trecut mult timp”, a menţionat Grişcenko. Palancenii, la rândul său, încă îl mai aşteaptă pe preşedintele interimar Marian Lupu care le-a promis că va veni în satul lor. „Noi nu avem unde paşte vitele. Cum să trăim mai departe. Îl aşteptăm pe dl Lupu. El a promis că va veni”, speră Ana Covalenco. De la promisiunea lui Lupu au trecut mai bine de zece zile.
Amintim că pe 30 iunie curent R. Moldova a încheiat Acordul cu privire la demarcarea hotarului pe sectorul de şosea Odesa–Reni de lângă Palanca.
Svetlana PANŢAJurnal de Chișinău

Sursa
2011-07-12 14:51:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:13:345G în avioane, Wi-Fi pe șosele – decizia Comisiei Europene deschide noi oportunități de inovare —» Elena Robu
12:12:29ACUM ORI NICIODATĂ. Cartoful fierbinte pe nume Unirea —» Nicolae Federiuc
07:06:26Фотографы —» Бессарабские хроники
06:44:20RELAȚIA CU UN BĂRBAT NARCIS —» Lifestyle
14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
12:14:58Rezultatele Evaluării externe periodice 2021-2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
15:24:40Prima întâlnire cu un scriitor —» BiblioCity
10:00:48Pâinea noastră cea de toate zilele —» Moldova Creștină
10:00:21Să îmi iubesc dușmanul | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină
19:06:54Omonimele – cum le deosebim sensul? —» Moldova Creștină
18:47:23RomStoria: Noi nu suntem țigani! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:10:59Au lăsat mașina în intersecție ca să-și ia de mîncare! —» Curaj.TV | Media alternativă
12:50:17Nu-și mai roade unghiile! Cum am rezolvat problema —» Sunt MAMĂ!
11:10:30Jurnaliștii comunitari au participat la Gala Jurnalistului Comunitar —» BPR Ungheni's Blog
08:01:35Сказочная палитра Бессарабии на полотнах Михаила Пейкова —» BiblioCity
06:43:44Să păzim poruncile lui Dumnezeu şi, cu dânsele, sufletele noastre! —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
05:39:26Postul Nasterii Domnului —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
09:09:21Activități Advent Calendar 2022. Ce vom face anul acesta —» Sunt MAMĂ!
07:04:35LINIA VIEȚII —» Leo Butnaru
14:49:58DINTR-O POSIBILĂ ANTOLOGIE, 2014 —» Leo Butnaru
12:34:49Dorința Sexuală Primitivă, Diferența de Vârstă în Relație și Erecția la Copii —» Curaj.TV | Media alternativă
10:11:03SOLIDARITATE —» Leo Butnaru
07:07:40Milostenia nu-i mai mult sau mai puţin merituoasă, după însemnătatea darurilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă