Politicianul pe limba lui piere
Politicienii sunt figuri publice, asupra cărora sunt ţintite privirile majorităţii cetăţenilor. Noi, masa acestui stat, le dăm voturi de încredere, îi propulsăm în vârful piramidei şi continuăm să le monitorizăm activitatea şi mesajele pe care le lsansează zi de zi.
Râdem atunci când spun banuci inspirate, îi admirăm pentru gândurile profetice şi astronomice pe care le au, dar îi şi taxăm atunci când se plafonează printr-un limbaj de mahala. Oricât de cotat ar fi populismul ca tehnică de manipulre a electoratului, nimic şi nimeni nu permite unei figuri politice să debordeze prostii la tribună, încercând astfel să facă parte din “gaşcă”.
De ceva vreme, urmăresc cu atenţie declaraţiile pe care le fac politicienii noştri, fie de stânga sau dreapta, rusofili sau unionişti, marea majoritate dintre ei ne vorbesc ca la piaţa, sau mai rău.
Chiar dacă toată lumea (cu unele excepţii) motivează că situaţia politică de la noi este o cauză a imaturităţii electoratului, clasei politice sau nu mai ştiu ce “tsunami”, nu le şade bine unora, cu pretenţii de lideri să ne vorbească ca în cea mai ţigănoasă mahala.
Aici, o să-mi permit să remarc limbajul domnului Ghimpu, cu tot respectul meu pentru unele acţiuni politice ale sale, felul de a comunica este totuşi pe alocuri nepotrivit statutului său. Dacă la început aşa îl percepeam, acum mi se pare că sare peste băţ (cum se zice la ţară).
Prefer să am la televizor, în Parlament, în stradă, la evenimente politicieni cu ţinută şi coloană, elocvenţi şi corecţi prin acţiunile şi comunicarea lor.
Clounada politică, limbajul de bulevard, prostioarele care ţin loc de argumente, tatonările şi etichetările nu sunt proprii segmentului puterii şi nu trebuie săţşi facă loc acolo.
Îmi permit să-i sugerez domnului Ghimpu să fie mai reţinut în declaraţii fie de la tribună, fie în faţa camerilor, să facă mai puţine glumiţe prosteşti şi să adopte un stil mai sobru, demn de un politician.
Pe de altă parte, voi face referire şi la limbajul înţolit al domnului Lupu, stilul de comunicare este prea greu, prea încărcat. Îmi place să-i dezghioc frezele ca la urmă să descopăr că nu a spus nimic. Cuvinte încâlcite, pleonasme şi neologisme asociate nepotrivit. Celebrele sale principii şi valori vor servi într-o bună zi drept câmp de cercetare pentru vre-un student.
Şi domnul premier mai încâlceşte limba uneori, învârtindu-se în acelaşi cerc de cuvinte, pe care doar le schimbă uşor cu locul.
Politcienii nu sunt doar actori cu privilegii decizionale sau beneficiari ai puterii, ei mai sunt şi cap de afiş pentru statul pe care îl conduc, sunt modele de urmat pentru unii şi persoane de referinţă pentru alţii.
Le urez baftă în ceea ce fac şi mai multă grijă de felul în care vorbesc şi de mesajele pe care le transmit!
Cu respect pentru fiecare dintre ei!

Sursa
2011-07-12 09:30:07