Publika.md concurează cu Unimedia.md la capitolul greşeli

Portalul Unimedia are un concurent important, respectiv portalul Publica Tv. Spun acest lucru fiind conştient că afirmaţia constituie un truism, având în vedere data deloc recentă a lansării celui de al doilea portal şi procesul firesc de liberalizare a pieţii media care se produce din a doua jumătate a lui 2009 încoace.

Ceea asupra a ce intenţionez să atrag atenţia ţine însă de un alt aspect al concurenţei, altul decât cel al audienţei, al ştirilor rapide, al aspectului paginii etc. Am în vedere numărul şi caracterul flagrant al greşelilor ortografice, topice, de exprimare, al calchierilor şi nepotrivirii unor anumite cuvinte în anumite contexte. De asemenea, goana după audienţă a determinat postarea unor titluri care nu au nici o legătură cu ştirea şi conţinutul acesteia. Nu îmi atribui calitatea de jurnalist, expert media sau de filolog, pentru că respectivele greşeli sunt atât de grosolane şi evidente încât nici nu este nevoie, calitatea mea de absolvent al unui liceu româno-francez fiindu-mi suficientă.

În primul rând, îmi exprim atitudinea înţelegătoare faţă de greşelile şi scăpările redactorilor de ştiri de la cele două portaluri. Ştiu că rapiditatea înseamnă audienţă, audienţa înseamnă bani, banii presupun salarii, salariile presupun o viaţă bună pentru jurnalişti şi aşa mai departe. Cu toate acestea, regret că nu atest progrese pe măsură ce trec anii, greşelile actualilor redactori de la Publica fiind similare celor de la începuturile Unimediei de pe la 2007-2008 încoace.

Eu mă număr printre utilizatorii „abonaţi” la portalurile pentru telefonia mobilă m.publika.md şi m.unimedia.md, deci prezenta scriere nu este una îndreptată împotriva Publica, a Unimediei sau a unor alte portaluri (precum ProTv, de exemplu). Ea trebuie să fie înţeleasă drept un semnal privind schimbările care se impun, având în vedere că rolul unor portaluri precum sunt cele menţionate, în modelarea moldovenilor, dar în primul rând a tinerilor moldoveni, este unul definitoriu.

Nu putem considera drept argument relevant faptul că necesitatea unor ştiri fierbinţi/proaspete contrazice necesităţile privind calitatea materialelor. Cu alte cuvinte, că prima o exclude pe a doua. Drept exemplu, putem utiliza sursele media de peste Prut, inclusiv site-ul „tăticilor” Publica, Realitatea Tv, în cazul cărora calitatea limbii române utilizate este cu mult peste cea a jurnaliştilor noştri. Iar frustrarea pe care o resimt în calitatea mea de cititor, are la origini certitudinea că „ai noştri nu sunt mai răi ca ai lor” şi că pot deprinde, cu puţin efort, o limbă română demnă de singura televiziune de ştiri din RM. Mizez pe faptul că jurnaliştii de acolo îşi vor propune să devină mai buni, de dragul propriei lor persoane şi al publicului pentru care au absolvit facultăţi de profil.

P.S. Am avut iniţial intenţia de a prezenta şi „monstre” (vorba ambasadorului nostru la Moscova, Andrei Neguţă), dar mi-am zis că şi aşa, lucrurile sunt mult prea clare.Sursa
2011-07-10 20:13:43Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
14:27:05Programul ,,Opera jubiliară a anului 2022” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:26:41Infografic ,,Septembrie - nici o zi fără lectură" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:10:31A fi bun nu costă mult, dar aduce dobânzi mari! —» Moldova Creștină
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:59Tramvaiul răzbunător de pe ruta 11 —» Curaj.TV | Media alternativă
16:02:58Omofonele – unde punem cratima?  —» Moldova Creștină
16:00:13Ar trebui să ne doară… | Poezie de Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
13:00:16Interviu cu Vasile Gherasimciuc, Director al Sărbătorii Speranței în Moldova (14-16 Iulie 2023) —» Moldova Creștină
10:00:14Nu ne mai pasă | Opinie Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
21:58:36O activitate de interes maxim… —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
21:04:16Solidaritate cu revolta din Iran, protest la Oslo —» Curaj.TV | Media alternativă
20:30:36Au adus cu trenul sute de mașini noi în capitala sufocată de trafic —» Curaj.TV | Media alternativă
20:24:15Locomotivă de 55 de ani mai cară trenuri CFR —» Curaj.TV | Media alternativă
16:01:51Concurs de oferte pentru achiziționarea produselor igienice —» Asociaţia Obştească "Demos"
15:27:37Concurs de oferte pentru achiziția produselor alimentare —» Asociaţia Obştească "Demos"
12:56:46Cea mai delicioasă pizza pe tigaie —» Sunt MAMĂ!
12:40:48Aur pentru echipa de elevi și profesori de la Colegiul „Nichita Stănescu” din Ploiești —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:41Cumpără adevărul | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină