Înseamnă că eşti neprihănit dacă conştiinţa nu te mustră?

Întrebare:

Daca fac bine la alții si îmi fac doar mie rău asta înseamnă ca sunt rău? Dacă conștiința mea nu mă pedepsește, atunci nimeni nu mă poate pedepsi? Ce spune Biblia despre acest mod de gândire?

Dacă faci bine la alţii şi ei îţi întorc doar rău nicidecum nu înseamnă că neapărat eşti rău. Nu poţi să-ţi faci aşa o concluzie doar pentru că ei îţi fac rău. Domnul Isus care nu a făcut nici un păcat a fost tratat cu răutate şi cruzime de mulţi oameni. Iată ce spune Biblia despre felul cum a suferit Domnul Isus din partea oamenilor răi când ne îndeamnă şi pe noi să suferim şi când cineva ne face rău pe nedrept.

Căci este un lucru plăcut dacă cineva, pentru cugetul lui faţă de Dumnezeu, suferă întristare şi suferă pe nedrept. În adevăr, ce fală este să suferiţi cu răbdare să fiţi pălmuiţi, când aţi făcut rău? Dar, dacă suferiţi cu răbdare, când aţi făcut ce este bine, lucrul acesta este plăcut lui Dumnezeu. Şi la aceasta aţi fost chemaţi; fiindcă şi Hristos a suferit pentru voi şi v-a lăsat o pildă, ca să călcaţi pe urmele Lui. „El n-a făcut păcat, şi în gura Lui nu s-a găsit vicleşug.” Când era batjocorit, nu răspundea cu batjocuri; şi, când era chinuit, nu ameninţa, ci Se supunea dreptului Judecător. El a purtat păcatele noastre în trupul Său, pe lemn, pentru ca noi, fiind morţi faţă de păcate, să trăim pentru neprihănire; prin rănile Lui aţi fost vindecaţi. (1 Petru 2:19-24)

În acelaşi timp, Scriptura ne spune să nu fim în haina celor care suferă pentru că au făcut răul:

Nimeni din voi să nu sufere ca ucigaş sau ca hoţ, sau ca făcător de rele, sau ca unul care se amestecă în treburile altuia. Dimpotrivă, dacă suferă pentru că este creştin, să nu-i fie ruşine, ci să proslăvească pe Dumnezeu pentru numele acesta. (1 Petru 4:15-16)

Cât priveşte conştiinţa, ea nu ne poate pedepsi, dar ne poate mustra şi osândi, adică condamna atunci când am făcut ceva ce este rău. Este foarte posibil să facem lucruri rele şi să nu ne mustre conştiinţa tocmai pentru că nu ştim despre acele lucruri că sunt rele şi că aduc durere şi suferinţă oamenilor şi că supără Faţa lui Dumnezeu.

O tânără din biserica “Bunăvestirea” pe care o păstoresc îmi povestea cum le mărturisea colegilor ei de clasă despre Domnul Isus Hristos şi odată, ajungând vorba despre virginitate, o fată din clasă s-a apropiat şi foarte mirată a întrebat-o dacă este adevărat că trebuie să te păstrezi fecioară până la căsătorie. Când a primit răspunsul afirmativ şi argumentat, fata a plecat foarte întristată. Deci, conştiinţa a început să o mustre pentru păcatele săvârşite şi aceasta doar după ce a aflat adevărul din Sfintele Scripturi. Dumnezeu să o ajute să se pocăiască şi să între în Noul Legământ cu Domnul Isus Hristos.

Fiind învinuit fără temei de creştinii din Corint, Apostolul Pavel le-a scris:

Cât despre mine, prea puţin îmi pasă dacă sunt judecat de voi sau de un scaun omenesc de judecată. Ba încă, nici eu însumi nu mă mai judec pe mine. Căci n-am nimic împotriva mea; totuşi nu pentru aceasta sunt socotit neprihănit: Cel ce mă judecă este Domnul. (1 Corinteni 4:3-4)

Apostolul spune că nu-i pasă de judecata nedreaptă a corintenilor şi nici dacă l-ar judeca un scaun de judecată omenesc atât timp cât el nu se ştie vinovat. În acelaşi timp însă, spune că totuşi doreşte să fie găsit drept înaintea lui Dumnezeu şi de aceea toate lucrurile le judecă din prisma Celui Preaînalt. Pentru aceasta este important să studiem Sfintele Scripturi, să le cunoaştem şi să ne judecăm singuri pe noi.

Când creştinii celebrează euharistia, sau Sfânta Împărtăşanie (Cina Domnului) sunt îndemnaţi de Dumnezeu să se cerceteze bine şi să-şi revizuiască faptele, vorbele şi gândurile şi să se pocăiască ca să nu ajungă a fi judecaţi apoi de Dumnezeu.

Fiecare să se cerceteze, dar, pe sine însuşi, şi aşa să mănânce din pâinea aceasta şi să bea din paharul acesta. Căci cine mănâncă şi bea îşi mănâncă şi bea osânda lui însuşi, dacă nu deosebeşte trupul Domnului. Din pricina aceasta sunt între voi mulţi neputincioşi şi bolnavi, şi nu puţini dorm. (1 Corinteni 11:28-30)

Dumnezeu să ne de inimi bune şi credincioase ca să cercetăm Cuvântul lui Dumnezeu, să-l credem şi să trăim potrivit cu voia lui Dumnezeu.


Sursa
2011-07-10 07:00:52Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
14:27:05Programul ,,Opera jubiliară a anului 2022” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:26:41Infografic ,,Septembrie - nici o zi fără lectură" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:10:31A fi bun nu costă mult, dar aduce dobânzi mari! —» Moldova Creștină
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:59Tramvaiul răzbunător de pe ruta 11 —» Curaj.TV | Media alternativă
16:02:58Omofonele – unde punem cratima?  —» Moldova Creștină
16:00:13Ar trebui să ne doară… | Poezie de Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
13:00:16Interviu cu Vasile Gherasimciuc, Director al Sărbătorii Speranței în Moldova (14-16 Iulie 2023) —» Moldova Creștină
10:00:14Nu ne mai pasă | Opinie Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
21:58:36O activitate de interes maxim… —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
21:04:16Solidaritate cu revolta din Iran, protest la Oslo —» Curaj.TV | Media alternativă
20:30:36Au adus cu trenul sute de mașini noi în capitala sufocată de trafic —» Curaj.TV | Media alternativă
20:24:15Locomotivă de 55 de ani mai cară trenuri CFR —» Curaj.TV | Media alternativă
16:01:51Concurs de oferte pentru achiziționarea produselor igienice —» Asociaţia Obştească "Demos"
15:27:37Concurs de oferte pentru achiziția produselor alimentare —» Asociaţia Obştească "Demos"
12:56:46Cea mai delicioasă pizza pe tigaie —» Sunt MAMĂ!
12:40:48Aur pentru echipa de elevi și profesori de la Colegiul „Nichita Stănescu” din Ploiești —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:41Cumpără adevărul | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină