De ce nu e bun bilingvismul în Moldova

Citisem azi articolul unui blogger despre bilingvism şi pentru că am multe de spus, înlocuiesc comentariul cu acest articol. Voi incerca să aduc câteva argumente mai practice de ce nu e bun bilingvismul în Republica Moldova sau cel puţin de ce nu trebuie incurajat, fiind totuşi de părere că e bine să cunoşti cît mai multe limbi.
Spre deosebire de Alexandru eu nu m-am mândrit niciodată că îmi vine pe limbă “skaf” în loc de “dulap”, sau că trăiesc întru-un mediu în care limba română este batjocorită în fiecare propoziţie, involuntar, chiar şi de mine. Autorul a luat în calcul doar starea şi avantajele proprii fară a gindi mai larg prin ce daunează bilingvismul şi care sunt consecinţele acestuia. Evident că vecinii noştri de peste prut continue să râdă când ne văd că amestecăm 2 limbi care cică formează una, vorbind ca nişte ciobani care ştiu doar să plimbe oile. De fapt nu-mi place nici mie “ciciitul” lor dar asta e altă problemă. Deci efectul “turmei” moldoveneşti nu merită descris, totuşi îl putem explica simplu, prin nişte cifre frumoase ciştigate la alegeri de o formaţiune a inculţilor şi “bilingviştilor”.

Deci pentru ăştea care vor sa adauge înca o limbă în CV şi să zică “wăi, eu o ştiu pi asta la fel ca pi prima”, atunci foială, începeţi chiar acum. Nu e vorba de naţionalism, şi nici de rusofobie (evident că articolul meu se referă la limba rusă), e vorba de o situaţie pe care o putem schimba, probabil, pentru prima dată în istoria poporului ăstuia păcătos. “Wăi da şini sîntem noi sî ni gîndim la istorie, cui treb asta? Da nie şî aşă nii ghini”.
Ok, hai s-o luam mai moale. Să presupunem că eu sunt prea mare patriot şi nu am de gând să cedez niciodată în aşa situaţii, ba din contra, continui să lupt pe acest teren, departe de unionism, România Mare, Ghimpu şi restul. Vă dau un caz concret în care m-am pomenit acum o săptămână. Deci prima zi de practică la Moldelecom, sediul central, instituţie a statului. Un domn ne citeşte regulele de bază ale companiei şi protecţia muncii. 18 studenţi dintre care 4 ruşi şi 14 moldoveni. În ce limbă credeţi că se vorbea…? Sunt sigur că aţi ghicit! Ăsta e rezultatul “muncii” celor care încurajează bilingvismul în Moldova. Deci repet e vorba de respect faţă de noi înşine. Eu personal mă voi ocupa în continuare de educarea anumitor cetăţeni ai Republicii Moldova.

Deci e vorba de limbă, instrumentul de bază al fiecărei naţiuni! Aşa că chiar dacă la moment,involuntar, amestecăm “skaful, stenka, canapeauna şi morozilka friginerului”, măcar să ne dorim, la faza iniţială, să scăpăm de acest limbaj care ne-a intrat în sânge. Atâta timp cît vom împinge la limite bilingvismul, ne vom pomeni în situaţii în care funcţionarii publici ne vor vorbin în rusă, iar tinerii ruşi vor fi stimulaţi şi mai mult să nu vorbească limba română. Repet, această situaţie nu poate fi ignorată, iar avanteje de genul “cunosc încă o limbă” sunt pur personale şi egoiste.
Vă mulţumesc că aţi ajuns la finele acestui articol, chiar dacă vă era bine cunoscută situaţia.

Am mai scris şi despre:
Până unde poate ajunge nesimţirea ruşilor din Moldova
Încă un motiv să nu iubesc ruşii (din Moldova)
Cer adoptarea legii cu privire la patriotism
(video) Ruşii despre români în interesul RMSursa
2011-07-09 12:00:29Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

09:41:02Număr record de crame la Vernisajul Vinului —» Fine Wine
14:43:57UE va oferi peste 530 de milioane de euro pentru cooperare teritorială incluzând Ucraina și Moldova în perioada 2021-2027 —» Elena Robu
13:11:39Lansarea platformei online compensatii.gov.md —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:29:345 decembrie - Ziua Internaţională a Voluntarilor în Slujba Dezvoltării Economice şi Sociale. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:27:02Anunţ ,,Ajutor la contor" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
08:14:13CSE a dispus revizuirea tarifelor pentru energie electrică —» Elena Robu
21:47:46Omonimele – cum le deosebim sensul? (2) —» Moldova Creștină
19:56:23Decembrie, luna totalurilor și a concluziilor #live #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
19:49:53Dezbatere: Capitalismul pe muchie de cuțit —» Curaj.TV | Media alternativă
18:56:22Un nou atelier: Europass, Canva —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
18:23:50Mărul otrăvit al lui Cristoiu —» Nicolae Federiuc
15:11:41Spune că a lucrat o lună în Polonia fără să fie plătit —» Curaj.TV | Media alternativă
15:01:03În R. Moldova, poliția a descoperit o rachetă căzută în apropierea orașului Briceni —» Elena Robu
14:58:07Dumitru – primul moldovean în echipa politici Google/Youtube —» Curaj.TV | Media alternativă
14:52:11Cum evităm E-urii din alimentație și alte substanțe periculoase pentru sănătatea noastră —» Elena Robu
14:19:05Lena Chilari la atelierul Vlad Ioviță, Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:11:00Acțiune unionistă la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:07:02Fărădelegi pe strada Armenească, cu complicitatea poliției —» Curaj.TV | Media alternativă
13:45:42Despre impact —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
09:45:36Ce să faci când continuu visezi pe cei morți? —» Moldova Creștină
06:48:03Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
06:44:00Laboratorul internațional „Noi perspective asupra designului instituțional al finanțării publice pe bază de proiect pentru cultură în țările Parteneriatului Estic" —» BiblioCity
14:14:53DE CE MOR CA PROȘTII UCRAINENII?! —» Sergiu Mocanu
07:38:16Micile și marile bucurii ale lunii noiembrie 2022 —» Sunt MAMĂ!
06:39:45DIN POEZIA RUSĂ ȘI CEA UCRAINEANĂ —» Leo Butnaru