„Produse alterate” în meniul zilnic al Chişinăului

Pentru CAPITALA.MD

Calitatea produselor sau securitatea alimentară absentează de pe agenda discuţiilor publice, deşi carenţele lor afectează serios sănătatea populaţiei capitalei. Puterea de cumpărare a cetăţenilor variază, unii alegând să frecventeze piaţa centrală, iar alţii sunt dependenţi de produsele, încărcate pe rafturile supermarketurilor. Necesităţile de saturaţie alimentară a publicului depinde de politica preţurilor, dar şi de accesibilitatea produselor, fapt ce produce segmentarea consumatorilor în „adepţi ai pieţelor ieftine” şi „clienţi ai supermarketurilor abundente”.

Cultura alimentară moderată, lipsa de exigenţă şi de precauţie faţă de calitatea produselor,  caracterizează însă ambele categorii.  Este cunoscut faptul că starea produselor alimentare găsite la pieţele orăşeneşti nu se conformează, nici plenar, nici parţial, standardelor sanitare, dar cererea continuă şi crescândă a populaţiei cu venit modest reduce la tăcere demersul despre „salubrizarea” şi reorganizarea radicală a pieţelor. Administraţia publică nu riscă să meargă la acest pas, deoarece ar avea o încărcătură politică majoră, fiind comparabil cu un „act de sinucidere politică”. Totuşi, pieţele sunt vizate ca „zonă de interes vital” pentru potenţialii alegători, numeroşi, reactivi şi predispuşi spre manipulare. De aceea, chiar dacă la nivel central se discută despre importanţa securităţii alimentare pentru implementarea standardelor europene, autorităţile evită mai departe să înceapă „reamenajarea” pieţelor din raţionamente electorale.

În comparaţie cu aceasta, situaţia în supermarketuri trebuie să fie mai clară, pentru că permite o intervenţie mai robustă a autorităţilor de profil, indiferent de confortul contextului politic. Din păcate, uneori anume în magazinele gigantice pot fi achiziţionate produse periculoase pentru sănătatea consumatorului. Sursa ameninţărilor se trage tocmai de la compartimentele „culinare”, unde produsele alterate sau cele aflate la limita termenului de expirare, se transformă în salate şi alte bucate, propuse zi de zi spre consumul larg. Cunoscătorii evită să delecteze produsele afişate în unul din cele mai periculoase compartimente ale supermarketurile capitalei.

Modalitatea şi ingredientele „bucatelor” din produse perimate le sunt cunoscute angajaţilor, care evită să le consume, dar nu cumpărătorilor neatenţi şi neinformaţi. „Intoxicările” şi dereglările de sănătate acuzate de consumatori ca urmare a contactului cu „unitatea culinară” rămân însă în afara atenţiei publice. Din motive necunoscute, dar aceste supermarketuri continuă să pună în vitrină asemenea produse, angajatorii păstrează tăcerea pentru propria siguranţă, iar autorităţile nu depistează nicidecum  devieri de la normele sanitare.

Pentru a reduce riscul legat de calitatea produselor trebuie să există o transparenţă a procesului de control din partea inspecţiilor sanitare asupra supermarketurilor. Dar fără o informarea şi educarea a persoanelor cu privire la drepturilor consumatorilor este improbabilă schimbarea situaţiei. Lipseşte însă o voinţă şi un interes real din partea autorităţilor, care spre deosebire de consumatorii ordinari ocolesc în cunoştinţă de cauză „unităţilor culinare”.

Axate pe realizarea dezideratului european, autorităţile depun eforturi pentru a livra produse de calitate consumatorilor europeni, dar trec cu vederea sursele de insecuritate alimentară pentru propria populaţie, inclusiv cea care populează principala „fortăreaţă” din ţară.


Filed under: Chişinău - capitală cu probleme

Sursa
2011-07-08 12:30:40Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

06:25:28VINO SĂ STĂM SUB POM, SAU - FORMULA DE POLITEȚE —» Leo Butnaru
13:13:345G în avioane, Wi-Fi pe șosele – decizia Comisiei Europene deschide noi oportunități de inovare —» Elena Robu
12:12:29ACUM ORI NICIODATĂ. Cartoful fierbinte pe nume Unirea —» Nicolae Federiuc
10:49:51”Democrație sustenabilă prin educație electorală!” – o campanie a bibliotecii din Ungheni, demnă de locul I —» BPR Ungheni's Blog
15:52:04Jesus’ first miracle —» Erik and Elena Brewer's Weblog
11:25:30AZI ȘI DE-A PURURI! —» Leo Butnaru
07:06:26Фотографы —» Бессарабские хроники
06:44:20RELAȚIA CU UN BĂRBAT NARCIS —» Lifestyle
15:11:57God’s Promises for Difficult Days —» Erik and Elena Brewer's Weblog
14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
12:14:58Rezultatele Evaluării externe periodice 2021-2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
06:23:51POEME, CĂRȚI PRIN ANI... —» Leo Butnaru
15:24:40Prima întâlnire cu un scriitor —» BiblioCity
11:21:17MIȘCĂRILE SUBIECTULUI —» Leo Butnaru
10:00:48Pâinea noastră cea de toate zilele —» Moldova Creștină
10:00:21Să îmi iubesc dușmanul | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină
08:38:02Scriitorul Volodymyr Vakulenko a fost ucis. Trupul său a fost găsit la Izium —» nimic nu e asa cum pare a fi...
08:00:152 NUVELETE. MISTERIOASELE TRANSFORMĂRI DIN... EL, ÎN... EA... —» Leo Butnaru
06:01:15DUPĂ AUSCHWITZ POEZIA A FOST ȘI ESTE OBLIGATORIE —» Leo Butnaru
19:06:54Omonimele – cum le deosebim sensul? —» Moldova Creștină
18:47:23RomStoria: Noi nu suntem țigani! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:10:59Au lăsat mașina în intersecție ca să-și ia de mîncare! —» Curaj.TV | Media alternativă
12:50:17Nu-și mai roade unghiile! Cum am rezolvat problema —» Sunt MAMĂ!
11:10:30Jurnaliștii comunitari au participat la Gala Jurnalistului Comunitar —» BPR Ungheni's Blog
08:01:35Сказочная палитра Бессарабии на полотнах Михаила Пейкова —» BiblioCity