Republica Moldova are nevoie de voluntari

Fenomenul voluntariatului implică în sine noi şi noi experienţe, oameni, destine, cazuri pentru cei care l-au îmbrăţişat. De acest lucru s-a convins şi Anna Camisasca, o tînără din Italia ce a venit în ţara noastră pentru a face voluntariat, dar mai  mult decît atît, să descopere Moldova şi viaţa ei.                                                                           

Benvenuto in Moldavia!

Venirea ei aici a fost posibilă perteneriatului  dintre Misiunea Socială “Diaconia” din RM şi organizaţia Caritas Ambrosiana (Italia). Conform spuselor ei, statul italian oferă posibilitate tinerilor cu vîrsta cuprinsă între 18 şi 30 ani să facă serviciu de voluntariat fie în Italia, fie în alte ţări. Pentru aceasta, candidaţii trec o serie de probe pentru a obţine acest serviciu. În cazul Annei,  a fost propusă  ca ţară  de desfăşurare a activităţii civice, Republica Moldova. „Mulţi spuneau că voluntariat se face doar în Africa, dar ţara dvs. este un mediu propice pentru asemenea acţiuni” menţionează tînăra. Iniţial cînd a venit aici, era luna februarie a.c. Frigul de afară nu a împiedicat-o să simtă căldura şi ospitalitatea de care au dat dovadă cetăţenii noştri. Frumuseţele de la Orheiul Vechi şi din satele noastre i-au cucerit inima. Nu a rămas indiferentă nici la bucatele tradiţionale . „La capitolul locuri pitoreşti, ţara voastră are cu se lăuda” spune Anna.

„Apartamentul social” de la Orhei

 Voluntariatul pe care îl face tînăra din Italia  este acel de la „Apartamentul Social”, o subdiviziune din Proiectul „Spre Independenţă” de la Orhei. Acesta a fost lansat de Misiunea Socială „Diaconia”  în 2007 cu suportul financiar al organizaţiilor Caritas Ambrosiana, Caritas Lodi, şi Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, actualmente fiind finanţat de către Fondazione Vismara. Beneficiarele apartamentului social au fost anual câte 6 fete din familii social-vulnerabile sau din orfelinate. Scopul proiectului constă în diminuarea dificultăţilor sociale şi a procentului migrării fetelor orfane ieşite din internate. Acest tip de locuinţă nu reprezintă un simplu adăpost, ci un loc unde beneficiarele au posibilitatea să obţină capacităţile necesare pentru a duce o viaţă independentă, să se implice în activităţi practice precum şi să-şi formeze abilităţi de îngrijire a locuinţei, gestionare a bugetului, alimentaţie corectă şi prepararea bucatelor, petrecerea timpului liber, să stabilească relaţii cu cei din jur, etc.   Concomitent fetele învaţă şi la o şcoală profesională, căpătând una din calificările: frizer, croitor, bucătar, chelner. La ieşirea din apartament, acestea sunt deja  asigurate cu un loc de muncă şi sunt independente financiar.

Anna le învaţă cum să gestioneze bugetul lor, cum să se comporte la magazin, la oficiul poştal, cum să se descurce în diverse instituţii. Uneori le oferă lecţii de cultură generală. “Avem o hartă a lumii. Eu le dau un cuvînt de referinţă despre o ţară, iar fetele o caută pe hartă. Aşa descoperim noi lumi, noi oameni şi culturi” spune voluntara. Un caz demn de toată admiraţia şi respect pe care mi l-a povestit tînăra este cel al unei fete de 17 ani din internat. Aceasta este uitată de părinţii ei , dar ea face voluntariat , avînd grijă de bătrîni.

Italia-Brazilia-Moldova

Anna a făcut voluntariat şi în ţara ei de baştină, Italia. S-a implicat într-un proiect de oferire a hranei pentru oamenii străzii. Concomitent , a fost educator pentru copii şi persoane cu  dizabilităţi. În Brazilia a organizat diverse activităţi şi jocuri pentru copii. “Un lucru impresionant a fost pentru mine faptul că  atît din Brazilia, cît şi din Moldova, copii sunt firi creative şi dormice de a se implica în multe activităţi interesante”. În ţara noastră a observat multe panouri ce au ca scop stoparea fenomenului alcoolului,dar, din păcate spune tînăra, a avut ocazia să vadă oameni dormind pe străzi sub influenţa licorii bahice.

În rest, are doar cuvinte frumoase despre ţara noastră, iar în loc de P.S. Anna menţionează “Republica Moldova are nevoie de voluntari. Apreciez faptul că aici mulţi tineri au început încă din ciclul gimnazial să facă voluntariat iar acest lucru nu poate decît să ducă la prosperarea societăţii”.

Iuliana Mămăligă

Sursa: www.civic.md


Filed under: Stiri

Sursa
2011-07-07 13:19:15Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
14:27:05Programul ,,Opera jubiliară a anului 2022” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:26:41Infografic ,,Septembrie - nici o zi fără lectură" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:10:31A fi bun nu costă mult, dar aduce dobânzi mari! —» Moldova Creștină
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:59Tramvaiul răzbunător de pe ruta 11 —» Curaj.TV | Media alternativă
16:02:58Omofonele – unde punem cratima?  —» Moldova Creștină
16:00:13Ar trebui să ne doară… | Poezie de Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
13:00:16Interviu cu Vasile Gherasimciuc, Director al Sărbătorii Speranței în Moldova (14-16 Iulie 2023) —» Moldova Creștină
10:00:14Nu ne mai pasă | Opinie Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
21:58:36O activitate de interes maxim… —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
21:04:16Solidaritate cu revolta din Iran, protest la Oslo —» Curaj.TV | Media alternativă
20:30:36Au adus cu trenul sute de mașini noi în capitala sufocată de trafic —» Curaj.TV | Media alternativă
20:24:15Locomotivă de 55 de ani mai cară trenuri CFR —» Curaj.TV | Media alternativă
16:01:51Concurs de oferte pentru achiziționarea produselor igienice —» Asociaţia Obştească "Demos"
15:27:37Concurs de oferte pentru achiziția produselor alimentare —» Asociaţia Obştească "Demos"
12:56:46Cea mai delicioasă pizza pe tigaie —» Sunt MAMĂ!
12:40:48Aur pentru echipa de elevi și profesori de la Colegiul „Nichita Stănescu” din Ploiești —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:41Cumpără adevărul | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină