Bucureştiul crează special criza vizelor pentru a face presiuni asupra Chişinăului
Joi seara a avut loc o nouă şedinţă a Clubului de presă de la Chişinău la care s-a pus în discuţie problema acordării vizelor moldoveneşti pentru moldoveni. Concluziile au fost alarmante. De vină se fac, în egală măsură, conducătorii de la Chişinău şi cei de la Bucureşti, pentru care problemele cetăţenilor simpli îi doare în cot.La şedinţă în mod normal au fost invitaţi şi reprezentanţi ai MAEIE-ului de la Chişinău şi a Ambasadei şi Consulatului României în R. Moldova. Însă nimeni dintre aceştea nu au venit (câtă transparenţă în gestionarea crizei)
Iniţial jurnalistul Vitalie Călugăreanu a relatat despre modul în care a făcut investigaţia de presă legată de comercializarea vizelor româneşti. Astfel, o viză românească gratuită pentru moldoveni
costă până la 500 de euro. Acesta a demonstrat şi implicaţia în "afacere" a reprezentanţilor Consulatului român la Chişinău. S-a mai vorbit despre faptul că sistemul de programare on-line ar fi "specific", cu "undă verde" doar pentru anumite IP-uri, astfel se explică faptul că site-ul este blocat aproape "4-ever".
Toate probele, inclusiv înregistrări video, Călugăreanu le-a transmis MAI-ului moldovenesc care, potrivit purtătorului de cuvânt, Ala Meleca, investiga deja aceste cazuri, iar acum materialele sunt la Procuratura anticorupţie.
"Herovimul" Alexandru Rus (Consulul român prins cu mâţa în sac), aşa cum vrea să-l facă ministrul de Externe de la Bucureşti, Adrian Cioroianu, dar şi preşedintele României, Traian Băsescu, era clar implicat într-o schemă de corupţie. Cel puţin aşa afirmă şeful Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, Nicolae Platon. El a declarat că încă în luna iulie a adresat MAE-ului românesc o scrisoare în care a informat despre "afacerile cu vize" ale lui Alexandru Rus. Însă MAE-ul de la Bucureşti a tăcut, iar acum spun că "nu există probe ce ar demonstra implicarea acestui în luarea de mită". Potrivit lui Platon, în fiecare seară, pe parcursul verii, Alexandru Rus ieşea personal la portiţa Consulatului şi striga de pe o listă numele unor agenţii de turism care trebuiau să treacă după vize, fără a respecta rândul. Zilele trecute şi Cioroianu a recunoscut printre dinţi că admite faptul că Rus "ar fi favorizat uneori o agenţie de turism". Doar uneori şi doar o agenţie de turism?
Nicolae Platon afirmă că de trei săptămâni agenţiile de turism nu au primit practic nicio viză românească, deşi au depus dosarele care au fost "examinate" câte 5 zile. Pur şi simplu au fost respinse. Şi aceasta nu e tot. Consulatul românesc este unicul de la Chişinău care pentru viză cere servicii preplătite în cazul vizitelor turistice, aşa cum este plata pentru cel puţin 6 zile a hotelului. Ştiţi cât costă 6 zile la un hotel mediu în România. Circa 200 de euro. Plus alte taxe necesare pentru asigurare etc. Deci, viza gratuită românească se ridică la circa 300 de euro, în mod legal. Şi de trei săptămâni în coace cei care au depus cereri pentru viză prin intermediul agenţiilor de turism s-au trezit cu buza umflată şi cu buzunarele goi. Banii i-au plătit pentru hotel şi alte formalităţi iar din partea Consulatului românesc, fără explicaţii, au primit hârtiile înnapoi şi au văzut în loc de viză o figură din trei degete.
Nicolae Platon susţine că a ţinut trei conferinţe de presă la Bucureşti pentru a atenţia opinia publică românească, dar în special factorii de decizii din România în legătură cu "criza vizelor". Însă pe canale oficiale acestuia i s-a spuis ca ANAT "să influenţeze puterea de la CHişinău ca să accepte deschiderea celor două consulate româneşti la Bălţi şi Cahul". Deci, iată unde "bobic este ascuns".
Şeful ANAT mai spune că, spre exemplu, în vara curentă Consulatul Bulgariei la Chişinău, cu două ferestre, a eliberat circa 16 mii de vize pentru moldoveni, număr aproape egal cu cel al vizelor primite în aceiaşi perioadă de moldoveni la cele 6 ferestre de la Consulatul României, care "lucrează după un program extins". Domnilor oficiali români, pe cine doriţi să prostiţi? Reieşind din aceste considerente, Platon a spus că va propune agenţiilor de turism boicotarea pieţei româneşti, dacă mai este ce de boicotat. El a mai dat un exemplu, al unei firme de turism, care în 2006 a trimis la odihnă în România circa 2900 de persoane, iar în 2007 doar 9 (nouă oameni) şi aceştea deţinători ai paşapoartelor româneşti.
Păcat că au lipsit "persoanele foarte ocupate" de la misiunile diplomatice româneşti. Jurnaliştii aveau multe întrebări faţă de ei.
Expuneţi-vă părerea despre acest material la rubrica "comentarii"!
Sursa
2007-09-14 10:57:28