Sindicatele cer demiterea imediată a preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări Sociale

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) cere demiterea imediată a preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS), Maria Borta, pentru încălcările legislaţiei în vigoare.     

În acest sens, la 5 iunie, Comitetul Confederal al CNSM s-a adresat printr-o scrisoare premierului Republicii Moldova, Vlad Filat, în care a prezentat informaţii despre numeroase cazuri de depăşire a abilităţilor, atitudine inadecvată faţă de interpelările şi exigenţele organizaţiilor sindicale, interpretare arbitrară a actelor normative de importanţă statală şi alte acţiuni similare din partea CNAS.

Organizaţiile sindicale au menţionat inadmisibilitatea şi ilegalitatea acţiunilor conducerii Casei Naţionale de Asigurări Sociale, care discreditează şi afectează imaginea sindicatelor şi cer Guvernului să întreprindă măsuri concrete pentru curmarea  acestora.  

De menţionat, că CNAS este administrată de un Consiliu format pe principiul tripartit - Guvern, patronate şi sindicate. Din momentul numirii în calitate de conducător al CNAS a Mariei Borta, această instituţie promovează o politică de a priva sindicatele de dreptul de a participa la organizarea tratamentului balneosanatorial al salariaţilor din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut Legea sindicatelor. Ignorând drepturile constituţionale ale sindicatelor, pe parcursul anilor 2005-2011, conducerea Casei Naţionale de Asigurări Sociale a întreprins un şir de măsuri împotriva activităţii acestora.

Totodată, au fost sesizate acţiuni repetate de interpretare arbitrară şi grosolană a regulamentelor aprobate prin hotărâri de Guvern.

„Acţiunile respective duc la reţinerea eliberării pentru salariaţi a biletelor de tratament, menite să îmbunătăţească sănătatea membrilor sindicatelor. Aceasta duce la haos şi compromitere a termenelor tratamentului sanatorial. În situaţia când sunt zeci de mii de cereri din partea membrilor colectivelor de muncă, acest lucru este inadmisibil", consideră sindicaliştii.

Mai mult ca atât, suma cheltuielilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă a asiguraţilor, alocată pentru acest an, constituie 10 mln. lei sau 0,18% din suma contribuţiilor achitate de angajaţi (de 7 ori mai mică decât în anul 2008).

În rezultatul acţiunilor întreprinse de către conducerea CNAS numărul de salariaţi care şi-au recuperat sănătatea prin tratament balneosanatorial s-a redus de la 14,2 mii de persoane în 2008, la 583 de persoane - în 2011.

În urma încercărilor repetate de a înlătura sindicatele de la organizarea tratamentului balneosanatorial pentru salariaţi, CNAS a expediat agenţilor economici adresări, prin care i-a anunţat că permite sindicatelor distribuirea biletelor în strictă conformitate cu suma contribuţiilor transferate de unitatea economică,  solicitând acceptarea distribuirii biletelor conform sumei contribuţiei transferate sau pentru acele unităţi economice care vor fi selectate în mod arbitrar de organele sindicale de ramură.

CNSM propune schimbarea modalităţii de distribuire a biletelor şi, în acest scop, a înaintat modificări la Regulamentul menţionat, solicitând aplicarea principiului solidarităţii, aşa cum prevede Legea privind sistemul public de asigurări sociale.

În cazul în care Guvernul nu va întreprinde măsuri pentru a satisface cererea sindicatelor, CNSM anunţă ca va utiliza toate căile legale pentru soluţionarea acestei probleme.


Sursa
2011-07-06 11:54:07Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:04:35LINIA VIEȚII —» Leo Butnaru
14:49:58DINTR-O POSIBILĂ ANTOLOGIE, 2014 —» Leo Butnaru
10:11:03SOLIDARITATE —» Leo Butnaru
07:07:40Milostenia nu-i mai mult sau mai puţin merituoasă, după însemnătatea darurilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
08:50:04DIN ISTORIA (ȘI GEOGRAFIA) LITERATURII ROMÂNE ÎN IMAGINI © —» Leo Butnaru
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
14:27:05Programul ,,Opera jubiliară a anului 2022” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:26:41Infografic ,,Septembrie - nici o zi fără lectură" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:30:29REVISTA „NEUMA” ÎNTREABĂ —» Leo Butnaru
10:10:31A fi bun nu costă mult, dar aduce dobânzi mari! —» Moldova Creștină
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:59Tramvaiul răzbunător de pe ruta 11 —» Curaj.TV | Media alternativă
16:02:58Omofonele – unde punem cratima?  —» Moldova Creștină
16:00:13Ar trebui să ne doară… | Poezie de Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
13:00:16Interviu cu Vasile Gherasimciuc, Director al Sărbătorii Speranței în Moldova (14-16 Iulie 2023) —» Moldova Creștină
10:30:02POET AL AVANGARDISMULUI UCRAINEAN - VICTIMA BOLȘEVISMULUI —» Leo Butnaru
10:00:14Nu ne mai pasă | Opinie Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
07:58:56Pandemia mai este, chiar dacă n-o vedem —» blog cultural
21:58:36O activitate de interes maxim… —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi