Sindicatele cer demiterea imediată a preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări Sociale
Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) cere demiterea imediată a preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS), Maria Borta, pentru încălcările legislaţiei în vigoare.
În acest sens, la 5 iunie, Comitetul Confederal al CNSM s-a adresat printr-o scrisoare premierului Republicii Moldova, Vlad Filat, în care a prezentat informaţii despre numeroase cazuri de depăşire a abilităţilor, atitudine inadecvată faţă de interpelările şi exigenţele organizaţiilor sindicale, interpretare arbitrară a actelor normative de importanţă statală şi alte acţiuni similare din partea CNAS.
Organizaţiile sindicale au menţionat inadmisibilitatea şi ilegalitatea acţiunilor conducerii Casei Naţionale de Asigurări Sociale, care discreditează şi afectează imaginea sindicatelor şi cer Guvernului să întreprindă măsuri concrete pentru curmarea acestora.
De menţionat, că CNAS este administrată de un Consiliu format pe principiul tripartit - Guvern, patronate şi sindicate. Din momentul numirii în calitate de conducător al CNAS a Mariei Borta, această instituţie promovează o politică de a priva sindicatele de dreptul de a participa la organizarea tratamentului balneosanatorial al salariaţilor din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut Legea sindicatelor. Ignorând drepturile constituţionale ale sindicatelor, pe parcursul anilor 2005-2011, conducerea Casei Naţionale de Asigurări Sociale a întreprins un şir de măsuri împotriva activităţii acestora.
Totodată, au fost sesizate acţiuni repetate de interpretare arbitrară şi grosolană a regulamentelor aprobate prin hotărâri de Guvern.
„Acţiunile respective duc la reţinerea eliberării pentru salariaţi a biletelor de tratament, menite să îmbunătăţească sănătatea membrilor sindicatelor. Aceasta duce la haos şi compromitere a termenelor tratamentului sanatorial. În situaţia când sunt zeci de mii de cereri din partea membrilor colectivelor de muncă, acest lucru este inadmisibil", consideră sindicaliştii.
Mai mult ca atât, suma cheltuielilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă a asiguraţilor, alocată pentru acest an, constituie 10 mln. lei sau 0,18% din suma contribuţiilor achitate de angajaţi (de 7 ori mai mică decât în anul 2008).
În rezultatul acţiunilor întreprinse de către conducerea CNAS numărul de salariaţi care şi-au recuperat sănătatea prin tratament balneosanatorial s-a redus de la 14,2 mii de persoane în 2008, la 583 de persoane - în 2011.
În urma încercărilor repetate de a înlătura sindicatele de la organizarea tratamentului balneosanatorial pentru salariaţi, CNAS a expediat agenţilor economici adresări, prin care i-a anunţat că permite sindicatelor distribuirea biletelor în strictă conformitate cu suma contribuţiilor transferate de unitatea economică, solicitând acceptarea distribuirii biletelor conform sumei contribuţiei transferate sau pentru acele unităţi economice care vor fi selectate în mod arbitrar de organele sindicale de ramură.
CNSM propune schimbarea modalităţii de distribuire a biletelor şi, în acest scop, a înaintat modificări la Regulamentul menţionat, solicitând aplicarea principiului solidarităţii, aşa cum prevede Legea privind sistemul public de asigurări sociale.
În cazul în care Guvernul nu va întreprinde măsuri pentru a satisface cererea sindicatelor, CNSM anunţă ca va utiliza toate căile legale pentru soluţionarea acestei probleme.
Sursa
2011-07-06 11:54:07