Istoria Bisericii Creștine “Emanuel” din comuna Cărpineni raionul Hâncești

carpineni

Comuna Cărpineni esteo localitate specifică. Dat fiind faptul că este una din cele mai mari localități rurale din țară, cu o populație de peste 10 mii de locuitori, în acest sat sunt și două biserici evanghelice. Istoria bisericii Betania din comuna Cărpineni a fost plasată pe acest portal.  Vă invit acum să citiți un interviu realizat cu pastoral bisericii “Emanuel”, Nicolae Podoleanu.

Radu Blendarencu: Domnule  Nicolae Podoleanu, care este istoria bisericii  “Emanuel”?

Nicolae Podoleanu:  Biserica are o istorie foarte dificila, de aproape 100 de ani.  În jurul anului 1917 au venit câțiva creștini în sat la noi,era  perioada primului război mondial. Aceștia venind la noi în sat au mai dat de câțiva creștini care nu aveau un local pentru închinare. Atunci au format repede  obiserică care este până în prezent. Însă  primii creștini au avut parte de foarte multe încercări. Am auzit de la frații mai în vârstă că perioada românilor a fost una din cele mai grele. Mulți creștini erau bătuți ca să se lepede de așa  zisa “credință  străină”.  Slăvit să fie Domnul pentru credința primilor creștini din sat. Primii stâlpi ai credinței în sat au fost Olaru Ștefan și bunelul meu.  Apoi încercările au continuat și în perioada sovietică, însă în pofida tuturor acestor greutăți biserica creștea numeric. Am avut până la peste o sută de membri în biserică în perioada de persecuție. Însă după obținerea libertății  credința multor sa răcit. În prezent suntem 52 de membri, mulți din membrii bisericii au plecat în Statele Unite și acesta este un factor care a adus la micșorarea membrilor în biserică.

R.B. Care este implicarea bisericii în societate?

N.P.  Una din activitățile prin care ne implicăm în societate este caritatea. Ne-am pus scop să vizităm  regulat oameni mai săraci decât noi sau cei cu un handicap fizic și să le spunem și lor Evanghelia. Apoi prin misiunea “Lumina de la Răsărit”, suntem implicați în mai multe proiecte sociale.Am început acest proiect în anul 2005 și datorită acetui proiect am ajus cu Evanghelia la multe familii. Deasemenea am construit o brutarie în sat prin care deservim cu  pâine mai multe familii vulnerabile. Și ne-amextins cu această misiune în mai multe sate din jurul Cărpineniului. Fiecare persoană primește câte 6 kilograme de pâine, aici mă refer la persoanele cu handicap fizic. Recent am început și un punct de misiune în satul Pașcani din apropierea Lăpușnei.  

R.B. Domnule Podoleanu,  v-ați  implicat cumva în proiectul de predare a religiei în școală în anul de învățământ care a trecut?

N.P.  Sincer să fiu nu.  Am avut foarte multe obstacole din partea directoarei liceului care ne-a interzis  categoric să facem cursuri de religie după metoda de program elaborată de evanghelici.  În liceu de ani de zile predă religia preotul ortodox, și asta cred că a fost o cauză a refuzulul dat de directoare.

R.B. Cine sunt slujitorii bisericii?

N.P. Eu ca și păstor al Bisericii, apoi avem și doi diaconi Fălceanu  Gheorghe și  Păduraru Dumitru care   slujesc foarte frumos  în cadrul bisericii. Apoi avem și tineri în cadrul bisericii care în fiecare sâmbăta se adună pentru un program special pentru ei. Tinerii noștri se adună împreună cu semenii lor din biserica “”Betania” din Cărpineni.

R.B. Care  sunt nevoile bisericii și cum pot cititorii portalului www.moldovacrestina.net să se roage pentru ele?

N.P. Cea mai mare nevoie este starea spirituală a creștinilor din biserică,și să ne păstrăm curați față de ispitile care vin nemilos din lume. Apoi o altă nevoie este că  creștinii cad foarte ușor la încercările care vin în viața lor. De aceea rugămintea mea este ca să fim o sare şi o lumină aşa cum o cere Mântuitorul de la noi

R.B. Vă mulţumesc pentru interviu


Sursa
2011-07-06 11:00:04Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

09:41:02Număr record de crame la Vernisajul Vinului —» Fine Wine
15:23:37Daniel: A young man of integrity —» Erik and Elena Brewer's Weblog
14:43:57UE va oferi peste 530 de milioane de euro pentru cooperare teritorială incluzând Ucraina și Moldova în perioada 2021-2027 —» Elena Robu
13:11:39Lansarea platformei online compensatii.gov.md —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:29:345 decembrie - Ziua Internaţională a Voluntarilor în Slujba Dezvoltării Economice şi Sociale. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:27:02Anunţ ,,Ajutor la contor" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
08:14:13CSE a dispus revizuirea tarifelor pentru energie electrică —» Elena Robu
21:47:46Omonimele – cum le deosebim sensul? (2) —» Moldova Creștină
19:56:23Decembrie, luna totalurilor și a concluziilor #live #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
19:49:53Dezbatere: Capitalismul pe muchie de cuțit —» Curaj.TV | Media alternativă
18:56:22Un nou atelier: Europass, Canva —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
18:23:50Mărul otrăvit al lui Cristoiu —» Nicolae Federiuc
15:11:41Spune că a lucrat o lună în Polonia fără să fie plătit —» Curaj.TV | Media alternativă
15:01:03În R. Moldova, poliția a descoperit o rachetă căzută în apropierea orașului Briceni —» Elena Robu
14:58:07Dumitru – primul moldovean în echipa politici Google/Youtube —» Curaj.TV | Media alternativă
14:52:11Cum evităm E-urii din alimentație și alte substanțe periculoase pentru sănătatea noastră —» Elena Robu
14:19:05Lena Chilari la atelierul Vlad Ioviță, Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:11:00Acțiune unionistă la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:07:02Fărădelegi pe strada Armenească, cu complicitatea poliției —» Curaj.TV | Media alternativă
13:45:42Despre impact —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
09:45:36Ce să faci când continuu visezi pe cei morți? —» Moldova Creștină
06:48:03Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
06:44:00Laboratorul internațional „Noi perspective asupra designului instituțional al finanțării publice pe bază de proiect pentru cultură în țările Parteneriatului Estic" —» BiblioCity
14:14:53DE CE MOR CA PROȘTII UCRAINENII?! —» Sergiu Mocanu
07:38:16Micile și marile bucurii ale lunii noiembrie 2022 —» Sunt MAMĂ!