Interviu cu părintele Andrei Turea, preot misionar în provincia Cantabria, Spania
- Părinte vă rugăm să ne povestiţi cum aţi ajuns preot misionar în Spania?
Prin mila lui Dumnezeu. Mai întâi de toate trebuie să spun că am fost hirotonit diacon în 2009 de către ÎPS Vladimir dar nu aveam o biserică unde anume să slujesc. La început am făcut perioada de practică la Catedrala Mitropolitană din Chişinău după care am fost nevoit să mă adresez la diferite mănăstiri sau biserici unde să pot sluji Sfânta Liturghie. A fost o perioadă mai dificilă. După un timp am fost repartizat ca diacon la biserica “Acoperământul Maicii Domnului” din Chişinău, unde am slujit o perioadă mai îndelungată. În acelaşi timp am fost şi angajat al Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Chişinău, dar totuşi doream să mă dedic mai mult în slujirea bisericii. Mai târziu am fost acceptat de către Presfinţitul Timotei Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române din Spania şi Portugalia pentru Parohia “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Santander, care la 5 decembrie 2010 ma hirotonit preot în biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Zaragoza. Din momentul în care am ajuns la Santander am început să slujesc cu dăruire căci lui Dumnezeu trebuie Să-i slujim cu mare dăruire indiferent de timp şi spaţiu.
- Vă rugăm să ne relataţi câteva momente mai importante din istoria parohiei pe care o păstoriţi?
Parohia “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Santander a fost înfiinţată din necesitatea şi cererea credincioşilor români de pretutindeni, care se aflau aici la muncă. La început stabiliţi provizoriu mai târziu unii dintre ei şi-au adus familiile şi astfel comunitatea creştea prin reîntregirea familiilor, căsătorii şi naştere de prunci. Astfel în anul 2005 Înalt Preasfinţitul Iosif Mitropolitul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale a dispus înfiinţarea parohiei pentru necesităţile duhovniceşti ale creştinilor aflaţi aici.
- Spuneţi-ne vă rog, pe lângă oficerea serviciului divin şi deservirea credincioşilor ce alte activităţi misionare mai practicaţi?
Încerc să pun accent pe multă cateheză, pentru că acum nu este o nouatate dacă voi spune că mulţi dintre credincioşi – in general, frecventează biserica fără să realizeze importanţa mistică a serviciului divin. Bine înţeles că pentru a avea această pretenţie ca ei să înteleagă lucrurile acestea, responsabilitatea cade pe umerii noştri a preoţilor ca să avem îngăduinţă şi să fim dispuşi să-i iniţiem în trăirea Ortodoxă.
Un alt lucru prioritar este şi formarea tinerilor din parohie. Pentru ca să menţinem vie credinţa trebuie să o transmitem urmaşilor noştri aşa cum am preluato şi noi de la înaintaşii noştri. Trebuie să recunoaştem că până a citi Sfânta Scriptură sau scrierile Sfinţilor Părinţi şi noi am fost iniţiaţi de către părinţii, bunicii şi preoţii Bisericii. Aici in diaspora este nevoie mare ca să formăm tinerii atât ca identitate creştină cât şi ca identitate naţională a poporului în care s-au născut s-au din care îşi are rădăcinile.
- Ce le-aţi sugera tinerilor de astăzi să facă, ca să ajungă buni creştini şi buni cetăţeni a ţării în care trăiesc?
Ca să fie buni creştini trebuie să aibă dragoste faţă de Dumnezeu, dacă nu o au atunci să şi-o implanteze, dar aceasta vor reuşi numai dacă vor fi dispuşi să-l primească pe Dumnezeu. Dacă vor avea credinţă se vor forma şi ca identitate.
- Care vă sunt priorităţile misionare pe viitor, ce doriţi să mai realizaţi în parohia sfinţiei voastre?
Cu ajutorul lui Dumnezeu vrem să punem bazele unei şcoli parohiale iar mai târziu să desfăşurăm mai multe activităţi de ordin social.
- Vă mulţumim!
- Cu mult drag.
sursa: http://parohiasantander.com/
Sursa
2011-07-06 09:29:37