Bibliotecile publice şi accesul la informaţie în Republica Moldova: sondaj naţional

La iniţiativa şi cu susţinerea Fundaţiei Bill şi Melinda Gates, IREX (Washington) http://www.irex.org  va efectua un sondaj naţional care are  scopul „de a determina nivelul de acces la informaţie, de percepţie a bibliotecilor publice, de informare şi cunoaştere a computerului de către populaţia Republicii Moldova”. Rezultatele anchetării vor demonstra dacă popularitatea bibliotecilor, metodele de căutare a informaţiei, percepţia bibliotecilor de către respondenţi şi nivelul de participare publică la activităţile, evenimentele şi proiectele bibliotecilor se schimbă cu timpul”.

Cererea pentru Oferte cu privire la efectuarea sondajului naţional difuzată de IREX prevede selectarea (în urma unui tender) a  agenţiei care va efectua sondajul  până la 8 iulie. Desfăşurarea anchetării este preconizată pentru perioada 8-26 august, iar prezentarea raportului  pentru 2 septembrie 2011.

Caietul de sarcini prevede  un eşantion de respondenţi de aproximativ 1000 de persoane selectate după criterii statistice şi 400 de utilizatori ai bibliotecilor publice. Respondenţii vor fi sortaţi după criterii de sex, vârstă şi distribuire regională a populaţiei din Moldova.

Starea bibliotecilor publice din Moldova este bine cunoscută, a fost oglindită în diverse materiale publicate în ţară, dar şi în diverse rapoarte cum ar fi Citizen Peport Card Republic of Moldova: A Survey Conducted with the Support of the World Bank, Swedish International Development Cooperation Agencz, and UNDPMoldova,July,2011 http://www.ipp.md/public/files/publication/Raport_CRC_2010-06-23_Detaliat_Eng.pdf;

Republic of Moldova:Public access to information and ICTs Phase II Report, University of Washington, Ausust 15, 2008

http://faculty.washington.edu/rgomez/projects/landscape/country-reports/Moldova/Report_Moldova.pdf.

Însă, un sondaj naţional de asemenea proporţii este întotdeauna binevenit. Pentru profesioniştii domeniului, pentru utilizatori, dar şi pentru decidenţi rezultatele acestui sondaj vor putea servi ca puncte de reper pentru activităţile viitoare, pentru procesul de planificare şi în special pentru planificarea strategică.

Multe din întrebările din chestionar (24 la număr) sunt apropiate după conţinut de întrebările care au figurat în sondajul internaţional efectuat de OCLC în anul 2005 „Percepţia bibliotecii şi a resurselor informaţionale”. Studiul a fost efectuat on line şi a antrenat respondenţi din şase ţări: SUA, Canada, Australia, Singapore, Regatul Unit, al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, India. Cei 3348 de respondenţi, între 14 şi  65 de ani, au răspuns la 83 de întrebări, reliefând care este rolul bibliotecilor şi al bibliotecarilor în infosferă, cum sunt percepute bibliotecile de către beneficiari, în ce măsură mai contează bibliotecile pentru comunitate, cum sunt apreciate, va creşte ori va descreşte în viitor interesul pentru biblioteci. Constatările acestui sondaj sunt cunoscute profesioniştilor domeniului, au fost citate frecvent în presa de specialitate de la noi. Magazinul bibliologic, nr.3-4, 2007 a publicat o sinteză a acestui studiu „Bibliotecile şi resursele informaţionale în percepţia beneficiarilor”.

Rezultatele  sondajului naţional, care urmează a fi realizat, vor permite o mai bună cunoaştere a situaţie de la noi în comparaţie cu situaţia din alte ţări, precum şi la nivel internaţional.

Ultimele sondaje efectuate în Moldova, în special exit-polurile de la alegerile parlamentare (2009) şi alegerile locale (2011) au demonstrat că mulţi dintre concetăţenii noştri una fac şi alta declară şi respectiv au cam zdrucinat încrederea populaţiei în sondaje. Este vorba probabil de reminiscenţele regimului totalitar. Teama de a spune adevărul sporeşte marja de eroare. Cu toate acestea un tablou al stării de lucruri poate fi conturat.

Sondajele, ca regulă, constată o anumită stare de lucruri. Experţii interesaţi sunt cei care vor face analizele de rigoare. Însă oricare n-ar fi constatările sondajului un lucru este foarte clar – bibliotecile publice din Republica Moldova au nevoie de ajutor pentru a putea ajuta cetăţenii ţării, la rândul lor. Discrepanţa dintre capacităţile bibliotecii publice şi necesităţile utilizatorului din Era Informaţională este marea problemă a tuturor bibliotecilor publice. Aceasta este şi concluzia raportului de ţară menţionat mai sus, efectuat cu susţinerea Băncii Mondiale: „In Moldovan public libraries there is a huge gap between customer expectation levels and services”. Includerea bibliotecilor publice din Moldova în Iniţiativa Global Libraries a Fundaţiei Bill şi Melinda Gates este unica şansă reală pentru viitorul imediat.

Pentru mai multe informaţii despre sondajul naţional precum şi pentru vizualizarea chestionarului accesaţi: http://www.irex.org/resource/request-proposals-moldova-national-public-opinion-survey.

Vera Osoianu


Filed under: biblioteci

Sursa
2011-07-06 10:58:11Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
15:24:40Prima întâlnire cu un scriitor —» BiblioCity
18:47:23RomStoria: Noi nu suntem țigani! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:10:59Au lăsat mașina în intersecție ca să-și ia de mîncare! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:10:30Jurnaliștii comunitari au participat la Gala Jurnalistului Comunitar —» BPR Ungheni's Blog
08:01:35Сказочная палитра Бессарабии на полотнах Михаила Пейкова —» BiblioCity
07:04:35LINIA VIEȚII —» Leo Butnaru
14:49:58DINTR-O POSIBILĂ ANTOLOGIE, 2014 —» Leo Butnaru
12:34:49Dorința Sexuală Primitivă, Diferența de Vârstă în Relație și Erecția la Copii —» Curaj.TV | Media alternativă
10:11:03SOLIDARITATE —» Leo Butnaru
07:07:40Milostenia nu-i mai mult sau mai puţin merituoasă, după însemnătatea darurilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
16:46:38Imagine Dragons va cânta la festivalul Untold 2023 —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
08:50:04DIN ISTORIA (ȘI GEOGRAFIA) LITERATURII ROMÂNE ÎN IMAGINI © —» Leo Butnaru
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
14:27:05Programul ,,Opera jubiliară a anului 2022” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:26:41Infografic ,,Septembrie - nici o zi fără lectură" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:30:29REVISTA „NEUMA” ÎNTREABĂ —» Leo Butnaru
10:10:31A fi bun nu costă mult, dar aduce dobânzi mari! —» Moldova Creștină
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă