Poziţia ATIC faţă de politicile educaţionale ale Republicii Moldova (Video)
Asociaţia Companiilor Private din domeniul TIC (ATIC) a organizat astăzi o conferinţă de presă cu tema: „Poziţia oficială ATIC faţă de politicile educaţionale ale Republicii Moldova”.
ATIC afirmă că sectorul tehnologiilor informaţionale devine unul strategic pentru economia Moldovei şi că producătorii de programe de calculator au nevoie de mai mulţi specialişti. ”Dorim ca ţara noastră să fie cunoscută în lume nu doar ca un exportator de vinuri şi produse alimentare, dar şi ca un exportator de programe de calculator”, a spus vicepreşedintele ATIC, Radu Grosu.
Deocamdată, doar vreo 800 din cei 25000 de absolvenţi ai universităţilor moldoveneşti sînt specialişti în tehnologii informaţionale. ATIC consideră că ar putea crea uşor încă trei mii de locuri de muncă în domeniu, iar dacă Guvernul ar reuşi să atragă firme de notorietate internaţională, numărul noilor locuri de muncă ar putea ajunge la 6000.
Asociaţia firmelor din domeniul TIC afirmă că îşi oferă suportul său universităţilor pentru ameliorarea curriculei, astfel încît tinerii specialişti să poată începe lucrul imediat. Pentru moment, firmele producătoare de programe de calculator instruiesc suplimentar noii angajaţi de la trei la şase luni.
În 2005, firmele TIC din Moldova au exportat soft-uri în valoare de 1,7 mln de dolari SUA, iar în 2010 exporturile oficiale au ajuns la 7,4 mln. Actualmente, cele 1200 de firme moldoveneşti au în state 35000 de specialişti, însă ATIC consideră că aceste cifre în realitate sînt mult mai mari.
Sursa
2011-07-05 15:49:50