Top 5 greşeli în proiectarea planului de afaceri

2. Prea puţină atenţie acordată competiţiei şi analizării ei? Cu alte cuvinte, un investitor vrea să vadă că v-aţi făcut temele în cel mai mic detaliu când vine vorba de concurenţă. Va dori sa ştie ce anume determină clienţii să cumpere de la concurenţii dvs şi cum intenţionaţi să abordaţi această situaţie pentru a câştiga clienţii în cauză. Va mai avea nevoie de informaţii legate de punctele slabe ale concurenţilor dvs şi modalitatea prin care consideraţi că le puteţi aduce în favoarea dvs.
3. Nu daţi importanţă punctelor slabe ale afacerii dvs? Este normal să nu deţineţi o afacere perfectă din toate punctele de vedere, dar trebuie să prezentaţi cât de punctual se poate, cu ce probleme vă confruntaţi şi cum doriţi să procedaţi pentru a le minimaliza sau elimina.
4. Nu prezentaţi riscurile şi potenţialele probleme de viitor? Acestea nu sunt puncte slabe ale afacerii dvs în particular. Trebuie să le vedeţi ca vulnerabilităţi normale oricărei afaceri din industria în care activaţi. Orice antreprenor trebuie să identifice şi să prevadă, acolo unde este posibil, punctele în care este nevoie de o mai mare precauţie şi strategii pentru eliminarea sau evitarea riscurilor.
5. Planul de afaceri nu este susţinut de date concrete? Faptul că va proiectaţi un plan de afaceri fără a-l consolida cu ajutorul informaţiilor extrase din sondaje, statistici, focus-grupuri samd, face ca investitorii să nu aibă încredere in dvs, ca antreprenor, şi nici în afacerea pe care o deţineţi. Întotdeauna trebuie să aduceţi în completarea planului date obiective.
Sursa: http://eco.md
Sursa
2011-07-05 09:53:00